Z. Vicelarević
Tradicija u oktobru: Svi učesnici akcije

Učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u Frankfurtu imali su proteklog vikenda vannastavnu aktivnost u porti hrama Vaskrsenja Gospodnjeg gde su sadili cveće. Akciju sađenja cveća je blagoslovio otac Simon Turkić, a vodile su je Biljana Bukinac, koordinatorka nastave i nastavnice Tatjane Milanović, Sonja Zrnić i Bojana Rakonjac uz svesrdnu pomoć Mirjane Borić koja je deci na praktičnom primeru pokazala osnove i način sađenja cveća. Učestvovali su i roditelji đaka.

Nastavnica Tatjana Milanović podseća da su u oktobru prošle godine prvi put sadili cveće u porti hrama.

– Tada je zamišljeno da to postane tradicija učenika dopunske nastave, pa smo i ove godine pozvali decu da nastavimo. Veliki broj naših učenika se okupio iako smo ograničeni trenutnom situacijom u vezi s korona virusom. Zbog ove situacije smo prilično sputani i u organizovanju vannastavnih aktivnosti, pa je ovo bila odlična prilika da okupimo decu na otvorenom da se zabave, nauče nešto novo i ujedno damo doprinos ulepšavanju našeg hrama – ističe nastavnica Milanović.

Bogdan Bukvić je jedan od brojnih učenika koji su učestvovali u akciji.

– Došao sam sa mamom Jelenom i tatom Zvonkom i oni se prezivaju isto kao i ja. Iz Ofenbaha sam i drugi sam razred kod učiteljice Sonje Zrnić. Danas sam sadio lukovicu i već znam da će da bude lala kad poraste. Došli smo da ulepšamo našu crkvu i da se družim sa mojim drugarima.

Nikolina Đurić je iz Frankfurta i prvo nam je rekla da joj je mama iz Srbije i da se zove Sanja, pa nastavila:

– Imam osam godina i idem u treći razred srpske škole ovde u crkvi kod nastavnice Bojane Rakonjac. Došla sam jer mi je lepo da se igram sa drugarima i posadimo cveće. I moj mlađi brat Stefan je sadio cveće, ali on još ne ide u školu. Već sam bila u crkvi unutra i videla sam popove. Volim cveće i imamo ga kod kuće puno, zato sam došla da zasadimo i ovde da nam crkva bude lepa – bila je raspoložena za razgovor Nikolina.

Posle uspešno obavljene akcije nastavnice su za decu pripremile razne vrste domaćih kolača.

Došli iz Ofenbaha: Zvonko, Bogdan i Jelena Bukvić

Sigurno će biti lepo

– U školi nam je lepo kod nastavnice Tatjane Milanović. Idem u četvrti razred i već sam naučila da čitam i pišem ćirilicu. Danas smo sadili lale u našoj crkvi. Ne znam da li će biti žute ili crvene, ali će sigurno da bude lepo – rekla nam je Darija Šešum.

Ona je došla sa mamom Aleksandrom i mlađom sestrom Janom koja nam je sama rekla da ima već pet godina.

Stefan, Sanja i Nikolina Đurić

Onlajn nastava u Ofenbahu

– Biljana Bukinac, koordinator nastave, prenela nam je obaveštenje školske uprave Frankfurt da se zbog novih mera koje trenutno važe u gradu Ofenbahu prekida direktna nastava u učionicama i prelazi se na onlajn nastavu. Odredba važi samo za grad, a ne i za ceo okrug. Učenici će jednom nedeljno dobijati zadatke koje će rešavati i vraćati na korekciju i pregled nastavniku takođe preko onlajn. Odredba počinje 27. oktobra, a dalje informacije ćemo dobiti 8. novembra – rekla nam je nastavnica Sonja Zrnić.