R. Lukić
Uživaju svi zajedno: Učiteljica Sanja Damnjanović i književnica Dragica Šreder s decom

U Hildenu, gradiću petnaestak kilometara jugoistočno od Diseldorfa, od septembra ove godine pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Srbije, a u organizaciji Jugoslovensko-srpskog udruženja Hilden počela je da radi Škola srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Nastava se održava subotom od 11 do 15 časova u ANjO Robert Gies Haus Clarenbachnjeg 7-9 40 724 Hilden. Decu uči Sanja Damnjanović, učiteljica sa sedmogodišnjim iskustvom u jednoj beogradskoj osnovnoj školi.

Trenutno u školu redovno dolazi 13 učenika, a radi lakšeg rada deca su po uzrastu i znanju srpskog podeljena u dve grupe. Učiteljica Damnjanović se u nastavi sa predškolcima služi radnim sveskama sa grafomotoričkim vežbama, a svaki učenik ima Slovaricu i školski Bukvar.

– Ipak, najkompletniji udžbenik je knjiga „Učimo ćirilicu“, jer je u njoj sve na jednom mestu, kao u nekom zborniku radova – kaže učiteljica.

Ona dodaje da se razlike u znanju srpskog jezika među decom najlakše mogu premostiti igrom, pesmom, glumom i plesom.

Ona izdašno koristi ove metode pa su je zavolela i deca i roditelji.

Deca se raduju svakoj suboti jer je za njih dolazak u školu ne samo obaveza, već i radost zbog ponovnog susreta s drugarima s kojima su se družili prethodne subote.

– Najveće je zadovoljstvo videti kako se deca već pri prvom susretu ponašaju, kao da se već dugo poznaju. Decu treba samo dovesti, a kad ih dovedete jedne subote, drugu će jedva dočekati – uverava učiteljica Damnjanović i zainteresovane poziva da se jave na njen mobilni 0176 56938802.

Dobar glas o školi, čemu je zaslužna i naša poznata pesnikinja Dragica Šreder, doprineo je da se broj učenika stalno povećava. U školi kažu da imaju velike planove, a za podršku su zahvalni i Upravi za saradnju s dijasporom Republike Srbije.

– Osim što imamo podršku roditelja, srećni smo i zbog toga što uz sebe imamo i Dragicu Šreder, književnicu koja piše i poeziju za decu. Ona voli decu i uvek je tu kad god je pozovemo – kaže zahvalna učiteljica Sanja.

Poezija

– Deca u našu školu dolaze i iz mesta udaljenih i više od 15 kilometara, a s njima sam uvek kad mi vreme dozvoljava. Čitam im svoje pesme za decu i pesme Jove Jovanovića Zmaja, koga deca veoma vole. Iz pesme im napravim doživljaj, tako da me netremice gledaju i slušaju. Prošle subote naročito su pažljivo slušali moju pesmicu „Miloj na dar“, tako da sam je morala čitati više puta – kaže Dragica Šreder.

Ona naglašava da deca u školi uče i srpske običaje.

– Dođite! Mila, Pavle, David, Ognjen, Andrea, Rafael, Sanja, Lara, Aleksandar, Monja, Katarina, Andrijana i svi mi ostali s nestrpljenjem vas očekujemo – poručuje Šrederova.