Z. Vicelarević
Velika zainteresovanost: Nastavnica Bojana sa đacima

U porti Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu u Frankfurtu u subotu je otvoreno još jedno mesto za nastavu na srpskom jeziku u pokrajini Hesen. Ovaj projekat je realizovan saradnjom Crkvene pravoslavne opštine Frankfurt i Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu i nastavak je Male škole ćirilice, koja se u crkvenim prostorijama ranije održavala. Nastava će se raditi po programu dopunske škole na srpskom jeziku, a predavaće je nastavnica Bojana Rakonjac.

Nikola Mišković iz Frankfurta je dopratio dva sina na nastavu, Aleksu (9) i Davida (10):

– Mislim da je ovo izvanredna ideja. Moji sinovi su i prošle godine pohađali Školu ćirilice. To je za svu našu decu jako dobra stvar, pre svega da nauče da pišu i čitaju našu ćirilicu, naše običaje, da upoznaju drugare koje možda i vide u školama a ne znaju da su Srbi i na neki način da se približe crkvi. Jedva su čekali da ponovo krenu na nastavu.

Vesnu Jovanović je iz Bad Filbela u školu doveo njen sin, sedmogodišnji Petar Jovanović.

– Zamisao je divna jer nemamo mnogo vremena da deci prenesemo sve ovo što će da nauče na nastavi, a ne bih volela da mi dete bude nepismeno na ćirilici. I termin mi odgovara zbog posla. Imam još i stariju ćerku Selenu (14) sa kojom sam upravo pričala telefonom i dogovorili smo se da od sledeće subote i ona krene na nastavu. A vrlo je moguće da nam se pridruži sin jedne moje prijateljice, pa će nas biti mnogo sledeće subote – kaže nam mama Vesna.

Elena i Daniela Krsmanović

Nastavnica Bojana na prvom času u novoj školskoj godini imala ispunjenu učionicu, po novim pravilima držanja distance:

– Danas je bilo 10 učenika na času, ali ih je bilo još nekoliko prijavljenih koji su iz opravdanih razloga bili odsutni. Očekujemo grupu koja će imati više od 15 učenika. Prvi utisak je odličan. Deca su jako zainteresovana i motivisana su prethodnim časovima koji su imali kod učiteljice Tanje Nedeljković, tako da je moj zadatak da nastavim ono što je ona započela.

Vesna i Petar Jovanović

Prve lekcije

Devetogodišnju Elenu Krsmanović čak iz Bad Homburga dovezla je mama Daniela zbog nastave na srpskom jeziku.

– Išla sam u Bad Homburg na integrisanu nastavu (srpski), ali nisam baš mnogo naučila. Ovde sam se bolje prilagodila jer ovde mogu više da naučim. Danas naučila ono što sam pisala na latinici da napišem na ćirilici. Nastavnica nam je super jer je mlada, ljubazna, sa nama lepo priča i možemo sve da je razumemo. Sledeće subote sam sigurno opet na časovima – kaže Elena.

David, Nikola i Aleksa Mišković

Davidovo obećanje

– Sviđa nam se škola jer je sve lako shvatljivo i sve što smo danas radili nam se dopalo. Nastavnica Bojana nam je sve lepo objasnila. Pravili smo Instagram na papiru i mogli smo da pišemo i na latinici i na ćirilici. Ja sam pisao na latinici jer pisanje ćirilice tek treba da naučim, obećavam – rekao nam je David Mišković.