Ž. Marković
KUD "Sveti Sava" iz Cuga na 22. Dečjoj smotri

U klubu “Sveti Sava” iz Cuga je održan sastanak Saveza srpskog folklora Švajcarske.

Bio je to prvi sastanak održan uživo od prošle godine pre nego što je počela pandemija. Prisustvovali su predstavnici 15 od 19 udruženja koliko ih je u Savezu. Predstavnici četiri udruženja nisu mogli da dođu zbog obaveza na poslu. Uz razgovore o aktuelnoj korona situaciji najviše reči bilo je o Dečjoj smotri koja je planirana za novembar. Svi su se saglasili da ta smotra ne bude takmičarskog karaktera, već festival.

– Što se tiče današnjeg sastanka, drago mi je da su predstavnici folklornih udruženja došli u ovako velikom broju, a glavna tačka bila je održavanje Dečje smotre u novembru. Odlučili smo da ona bude revijalnog karaktera bez takmičenja. Naravno, sve to zavisi kakvi će uslovi biti tada, koje mere će švajcarska vlada odrediti u tom trenutku i da li može ili ne može festival da se održi. Mi ćemo se spremati kao da će se održati, a verujem da hoće – kaže za “Vesti” Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske.

On moli sva udruženja da se prijave na festival.

– Nije važno da li 6, 8 ili 12 parova igrača. Važno je da posle dužeg vremena deca ponovo budu na bini. Da im damo mogućnost i motivaciju za nastup i druženje – ističe Milenković.

Čelnik Saveza srpskog folklora Švajcarske je pozvao sva udruženja da se prijave na stranicu koju je otvorila Uprava za saradnju sa dijasporom.

Na sastanku su govorili predstavnici svih udruženja, pojedini od njih su bili prvi put jer su neka udruženja imala izborne skupštine i izabrale nove predsednike. Tako su ovog puta na sastanku bila četiri nova predstavnika folklornih udruženja.

Pomažemo jedni drugima

Na sastanku se pričalo i o tome koja su društva dobila finansijsku pomoć Vlade Švajcarske. Najviše problem su imala ona udruženja koja poseduju svoje prostorije, jer je zakup relativno skup, a nije bilo prihoda zbog pandemije.

– Prošle godine na godišnjoj skupštini smo se dogovorili da odvojimo iz naše kase po 1.000 franaka za svako udruženje, člana Saveza, čiji predstavnici redovno dolaze na sastanke i podržavaju naš rad. Ta suma je isplaćena početkom januara ove godine. Naš Savez folklora je porodica i moramo međusobno da se pomažemo. Mislim da smo na pravom putu, što se pokazalo za vreme korone, kada smo jedni drugima davali savete, podršku, informacije – ističe Milenković.