Foto: MN Press
Dejan Stanković

Legendarni srpski fudbaler, a sada trener Dejan Stanković nekada je bio prepoznatljiv po sjajnim partijama na terenu. Pored fudbalskog umeća, postao je prepoznatljiv i po brojnim humanim delima. Danas sa mnogo uspeha predvodi fudbalere Crvene zvezde ka novoj tituli, ali uvek ima dovoljno vremena da se istakne humanitarnim radom. Bio je veliki igrač, sličnim putem ide i kao trener, ali je pre svega najveći kao čovek. Kad god je u mogućnosti trudi se da pomogne onima kojima je to neophodno. Proslavljeni srpski reprezentativac uključio se u akciju za pomoć malom Gavrilu Đurđeviću iz Kragujevca, koji boluje od spinalne mišićne atrofije. Stanković je potpisao dres sa brojem 10 reprezentacije Srbije i prosledio ga na licitaciju za ovu humanitarnu aukciju. Ovim potezom još jednom je pokazao da osim dobrog šuta, driblinga, strategije ili napravljene izmene postoje mnogo bitnije stvari u životu, koje od šampiona prave legende.

Ovo je samo jedna u nizu od brojnih humanih akcija u kojoj je je Stanković uzeo učešće. Pre dve godine je organizovao večeru u Sidneju i uključio ljude iz dijaspore da pomognu organizaciji Zajedno za život. On je prilikom boravka u Australiji prilikom promocije fudbalske igre i druženja sa decom koja vole sport pronašao način da pomogne ovoj organizaciji i pokazao svoju humanost. Tokom humanitarne večere organizovana je prodaja dresova naših poznatih sportista. Tom prilikom prikupljeno je 41.000 evra. Ta novčana sredstva su prosleđena najugroženijima, a uglavnom su iskorišćena za lečenje dece. Stanković je uvek spreman da pomogne, ali nikada nije želeo da se u javnosti puno priča i iznose informacije o njegovom humanitarnom radu. Njemu je najvažnije da oni kojima je pomoć neophodna budu srećni i zadovoljni kada je dobiju:

– Hvala bogu, da sam u mogućnosti da mogu da pomognem – ističe neskromno trener crveno-belih.

Veliku pomoć nekadašnji kapiten Crvene zvezde pružio je srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Sa svojim saradnicima nabavio je terensko vozilo za potrebe Centra za socijalni rad iz Prilužja, kako pacijente više ne bi prevozio privatnim automobilima. Stanković se istakao i velikim donacijama prilikom saniranja Obrenovca nakon poplava 2014. Njegova fondacija je izgradila zgrade sa 28 stanova za građane čiji su domovi uništeni u ovim katastrofalnim elementarnim nepogodama. Za ovu akciju Stanković je uspeo da animira brojne donatore, a najveću novčanu pomoć i podršku dobio je od brojnih proslavljenih sportista. Među njima je najveće ime bio i njegov nekadašanji saigrač iz Intera Zlatan Ibrahimović.

O veličini Dejana Stankovića najbolje svedoči podatak da je konobaru jednog kafića, u kome je bio redovan gost, platio kompletnu popravku automobila! Naime, konobar koji je radio u kafiću Stankovićevog prijatelja kasnio je na posao jer mu je neko na parkingu potpuno polupao juga. Stanković je u tom trenutku bio u kafiću i čuo razgovor gazde sa radnikom. Kada je kelner na kraju stigao na posao uslužio je tadašnjeg kapitena reprezentacije kafom, a prilikom naplate računa Stanković je iznenadio i svog prijatelja, ali još više zbunjenog konobara. Izvadio je novac i rekao:

– Ovo je za dva makijata, a ovo da središ svog juga.

Dejan Stanković je bio veliki fudbaler, ali je sada čovek ogromnog i širokog srca i miljenik svih istinskih ljubitelja fudbala.