Tanjug
Milorad Dodik

Mir je najveća tekovina Dejtonskog sporazuma, ali Bosna i Hercegovina dve i po decenije od završetka rata mora brže da napreduje i približi se Evropskoj uniji, saglasni su zvaničnici BiH i Žozep Borelj. Šef evropske diplomatije povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma sastao se u Sarajevu sa članovima Predsedništva BiH, nakon čega se susreo i sa članovima oba doma državnog parlamenta. Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik posle sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost istakao je da u Bosni “već duži niz godina nema sukoba na bazi etničkog odnosa prema drugima”.

– O Dejtonskom sporazumu pričaju istoričari i nauka, ali mi treba da se ubacimo na evropski put. On ne može da bude izvodljiv bez dejtonskog balansa i konsenzusa. On je uspostavljen kao odnos u političkim odlukama kroz mehanizam koordinacije, koji je donesen naporima Evropske komisije. Time smo uspeli da rešimo mnoga pitanja i nastavićemo to da radimo – poručio je Dodik, naglasivši da je po Dejtonskom ustavu BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što je osnova za sve buduće dogovore u BiH.

On je podsetio da su članovi Predsedništva BiH zamolili EU da BiH naredne godine dobiju status kandidata, što bi stvorilo novu dinamiku i nove okolnosti. Zahvalio je Briselu na pomoći u pandemiji, ističući da je BiH neophodna dalja podrška u toj borbi kako bi prevazišla izazove u narednim mesecima.

Borelj: Ispuniti uslove!

Žozep Borelj istakao je da je godišnjica Dejtona dobra prilika za prisećanje na sve one koji su imali zasluge u okončanju rata i izgradnju države.

– Budućnost ove zemlje je evropska. Domaće vlasti su te koje moraju intenzivirati napore kako bi ostvarili iskorake ka EU. Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada budemo imali napredak u svih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije – rekao je Borelj.

Incko: Više Brisela, manje Dejtona

Valetin Incko (na slici), visoki predstavnik u BiH, zatražio je “konkretne, robusne rokove međunarodne zajednice”. Nakon toga, kako je naveo u intervjuu za APA, međunarodna zajednica bi mogla da se povuče iz BiH.

– Želimo više Brisela, a manje Dejtona – poručio je Inkco, navodeći da je Dejtonski sporazum polazna osnova, ali ne i završna tačka.

– On mora dalje da se razvije i prilagodi evropskim ljudskim pravima – rekao je šef OHR-a, koji zahteva da se hitno izmeni Ustav BiH, jer “diskriminiše pripadnike manjina u izboru članova Predsedništva”.