facebook.com
Multikulturalno društvo: Da li sledi "pročišćavanje"

Na desetine hiljada migranata koji borave u Australiji na privremenim i stalnim vizama mogli bi da se suoče sa deportacijom ukoliko se utvrdi da su bilo kad tokom svog života počinili krivično delo za koje se predviđa kazna od najviše dve godine zatvora.

Predlog novog, značajno oštrijeg zakona predstavio je ministar za imigraciju Dejvid Kolmen, a jedna od najbitnijih promena je što će procena karaktera moći da se radi retroaktivno, bez obzira na to da li je vlasnik vize jednom već prošao ovaj test.

Ukoliko predlog bude usvojen, biće to drugo pooštravanje imigracionih propisa na osnovu procene karaktera u poslednjih pet godina. Kad je 2014. odlučeno da svi koji nisu državljani Australije mogu ostati bez vize i biti vraćeni svojim državama ako su počinili delo za koje se propisuje najmanje godina zatvora, iz zemlje je izbačeno više od 1.000 državljana Novog Zelanda i nekoliko hiljada pripadnika drugih nacionalisti.

S novim zakonom moći će da budu deportovani čak i oni koji u dosijeu imaju prekršaj poput fizičkog napada na drugu osobu ili učešće u tuči koju su izazvali, bez obzira na to kad se prekršaj dogodio i nevezano od toga da li su za to bili kažnjeni samo uslovnom ili novčanom kaznom.

– Ove promene dovešće na desetine hiljada ljudi u opasnost od deportacije, pa čak i ako oni nisu opasnost po zajednicu. Ovo je svojevrsna eskalacija i drastično podizanje praga testa karaktera – istakao je u izjavi za SBS Henri Šerel, nekadašnji savetnik za propise u Laburističkoj stranci.

Mnogi koji se bave pitanjima imigracije vide pokušaj promene zakona kao “pročišćavanje Australije” i pitaju se dokle sve ovo može da ide.

Naročita zabrinutost javila se kod mnogobrojnih državljana Novog Zelanda koji po sporazumu dve zemlje mogu nesmetano da žive i rade u Australiji kao da su vlasnici stalnih boravišnih viza.

Ministar Kolmen poručuje da je jedini cilj predlog izmena zakona da se spreči ulazak u Australiju ili da se oduzmu vize osobama sa kriminalnom prošlošću.

– Predlog zakona šalje jasnu poruku svima koji nisu državljani Australije da naše društvo nema toleranciju za strane državljane koji su bili osuđivani za krivične prekršaje. Svima treba da bude jasno da je ulazak i boravak u Australiji privilegija, a ne pravo svakog pojedinca, te da se u slučaju nepoštovanja zakona ta privilegija automatski gubi – poručio je savezni ministar za imigraciju Dejvid Kolmen.

Ceh mrljama iz prošlosti

Sada su ugroženi i oni koji su bili umešani u fizički sukob ili su nekada nekome naneli neku povredu, bez obzira na to da li su svoju kaznu u bilo kom obliku odavno odslužili.

– Ukoliko prođe u Parlamentu, ovaj zakon će izazvati ozbiljnu zabrinutost kod mnogih, jer bi mogli da budu pogođeni migranti koji već godinama žive u Australiji i poštuju zakone, ali su nekada u prošlosti imali mrlju za koju su platili svoju cenu. I oni bi mogli da ostanu bez viza i da budu deportovani zemljama iz kojih potiču – objasnio je Šerel.