Vesti
Nikola Matković sa donacijom

Za sve štićenike Humanitarnog mosta “Vesti” iz Raške oblasti, bilo da su bolesni, stari ili đaci pešaci, jesen je uvek najteža jer pre zime, u ovom kraju obično duge i ledene, valja pripremiti ogrev, obezbediti zalihe namirnica i lekova, toplo se obući i kupiti knjige i školski pribor.

Da siromašnim đacima pešacima iz ovog dela Srbije jesen bar malo bude lakša i da im školska godina počne s manje briga, prvih septembarskih dana pobrinuli su se naši čitaoci i dokazani dobrotvori iz daleke Australije koji godinama pomažu nevoljnicima u ovom kraju i širom Srbije.

Kuća odlikaša: Nikola Matković sanja kupatilo

Donacijom od 200 australijskih dolara naš čitalac Marko iz Sidneja obradovao je malu Mariju Maru Milanović iz zabitog sela Žunjevići na Rogozni koja, daleko od grada, u planinskoj zabiti i nemaštini, živi sa ocem Milanom i majkom Evom, dugogodišnjim štićenicima našeg Humanitarnog mosta. Dobrotvor Marko i njegova porodica već duže vremena redovno pomažu ovoj siromašnoj devojčici i njenim roditeljima.

Siromašnom đaku pešaku Stefanu Pendiću iz Đonlija na Goliji, učeniku četvrtog razreda Srednje kožarsko-tekstilne škole u Novom Pazaru, stigla je nova stipendija od 370 australijskih dolara koju mu svakog meseca šalje dobrotvor O. V. iz Sidneja. Bez ove pomoći Stefan ne bi mogao da se školuje, a njegova siromašna porodica još teže bi se prehranjivala.

Posle duže vremena radovao se i siromašni Nikola Matković iz Vučinića na Goliji, dugogodišnji đak pešak, a sada odličan student informatike na novopazarskom Državnom univerzitetu. Donaciju od 300 dolara, koja mu je stigla na početku školske godina, kad mu je pomoć najpotrebnija, poslalali su mu dobrotvori Rajka Tarlać, Mira Đuković i anonimna familija iz Sidneja.

Stefan Pendić na kućnom pragu

Čim im je javljeno da je pomoć iz Australije stigla u Novi Pazar, mala Mara i njeni roditelji pešice su krenuli u grad na Raški da preuzmu donaciju i Mari kupe potrebne knjige, novi ranac, ponešto od odeća i obuće i koji slatkiš.

– Velika je suša letos bila na Rogozni, nema od čega dinar da se otkine, nema ni posla, pa ništa ne možemo da zaradimo ni sečom drva, baš smo brinuli kako ćemo Maru spremiti za školu, a i namirnica nam je ponestalo – žali se ovaj siromašni gorštak i moli nas da dobrotvoru Marku prenesemo velike pozdrave i beskrajnu zahvalnost.

Porodica Milanović živi u trošnom kućerku sa zemljanim podom, bez vode i kupatila. Želja im je da iškoluju Mariju i bar malo poboljšaju svoj život. Posebno naglašavaju da su im čitaoci Vesti kupili kravu, konja, zaprežna kola, motorno testere, novi šporet i frižder sa zamrzivačem, a Mari više puta slali pakete i novac.

Sličnim rečima, uz veliko poštovanje, dobrotvoru O. V. iz Sidneja zahvaljuje se i Rada Pendić, majka Stefana Pendića, učenika četvrtog razreda Srednje tehničke (kožarsko-tekstilne) škole u Novom Pazaru.

Sa ocem Milanom: Mala Mara zahvalna donatoru

– Osim što našem Stefanu omogućuje da plaća stan u Novom Pazaru, stipendija od 370 dolara iz Sidneja pomaže nam i da se lakše prehranimo i preživimo u zabitom planinskom selu gde smo jedina porodica. Da nije dobrotvora O. V., koga puno pozdravljamo i beskrajno mu se zahvaljujemo, Stefan posle osmog razreda sigurno ne bi nastavio školovanje, bog mu dao sve najbolje – poručuje Pendićka.

Donacija od 300 australijskih dolara koju su mu poslali dobrotvori Rajka Tarlać, Mira Đuković i anonimna familija iz Sidneja mnogo znači Nikoli Matkoviću, odličnom studentu informatike na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, ali i njegovim siromašnim i bolesnim roditeljima Slavomiru i Jevrosimi koji preteško žive i jedva preživljavaju u selu Vučinići na Goliji.

– Mene je dijaspora othranila, a sada me i školuje, beskrajno hvala svima koji mi pomažu, odužiću im se učenjem i dobrim ocenama – kaže odlikaš Nikola.

Pozdravi za dobročinitelje

– Donacija iz Australije stigla mi je u pravom trenutku, uskoro počinje nastava na fakultetu, trebaće mi puno knjiga i pribora, pomoći ću i mojim roditeljima – kaže Nikola s Golije i moli nas da pozdravimo dobrotvorke Rajku i Miru i anonimnu porodicu iz Sidneja.

Stigla i odeća

Da Nikola dobijeni novac ne bi trošio za odeću i obuću pobrinuo se poznati humanitarac Hido Muratović koji je, u saradnji sa novopazarskim proizvođačima džinsa, takođe velikim dobrotvorima, siromašnom studentu obezbedio deo odeće i obuće potrebne za duga zimska pešačenja.