Vesti
Srbi su vekovima prisutni u Austriji: Luka Marković

Obeležavanje 15. septembra kao Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prvi je dan koji svi Srbi, gde god živeli, mogu da slave kao svoj praznik, koji nije ni dan državnosti neke od zemalja u kojima žive, niti je verski praznik, već sve Srbe okuplja upravo po tome što su – Srbi, a bez dijaspore nema srpskog jedinstva, kaže predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Luka Marković.

– Mnogo je važno to što su Srbija i Republika Srpska ustanovile taj praznik, to je možda jedan od najbitnijih datuma. Prvi datum da možemo svi Srbi, bez obzira na to odakle dolazimo i gde živimo da imamo svoj zajednički dan – izjavio je Marković za “Vesti” uoči 15. septembra.

Kako kaže, to je dan koji nije ni dan državnosti Srbije, ni rođendan ili slava RS, niti drugih država Evrope ili sveta, već samo – srpski.

– Nema veze sa crkvom ni sa jednom državom, to je, jednostavno, praznik svih Srba – ističe Marković.

Na pitanje da li može da postoji srpsko jedinstvo bez uključenja dijaspore, Marković je uveren da je to nemoguće.

– Možemo da se ugledamo na Izrael po tom pitanju. Na Jevreje koji imaju veliku dijasporu, koja održava i pravi tu državu. Svaki Jevrejin na planeti živi jednim delom i u Izraelu. Samo tako država može da bude sigurna i stabilna matica svima – ukazao je Marković.

Kako kaže, nijedno dete ne može bez majke i kad izgubi roditelje, izgubilo je deo sebe.

– Tako da svaki Srbin koji izgubi maticu, izgubi deo sebe – uveren je Marković.

On se zalaže da se razdor među Srbima u Austriji prevaziđe, dodajući da je takva situacija posledica prošlosti, kao i činjenice da su naši ljudi u zemlji u kojoj žive, a često i u u domovini tretirani kao stranci.

– Postoji taj razdor u prethodnih 30 godina. Bili smo gastarbajteri, pa doseljenici, pa smo postali Austrijanci, pa smo se dobro integrisali… Sve to treba da razumemo. Ne može nas niko naterati da kažemo da nam je bilo koja bivša jugoslovenska republika, naša država. Naša država može da bude ova gde mi živimo, a matica naša se zna – kaže Marković.

Dodaje da kad se prevaziđe ta nesuglasica – da nismo gastarbajteri, da nismo došli u maticu kao gosti, samo privremeno, da smo ovakvi ili onakvi, onda može da se srodi to jedinstvo.

Stranci nam draži

– Specifično je da kada dođe stranac u Srbiju, toliko smo gostoljubivi da se svi oduševe i pričaju o tome. A kad dođem ja, koji sam poreklom iz tog kraja, onda sam nešto drugo. Nisam ni domaći, ni stranac, ispadne da budem pogrdan u svemu tome – rekao je Marković.