Lična arhiva
NE ZABORAVLjA KORENE: Sofija Kostić

Sofija Kostić iz Vićence nedavno je najvećom ocenom – 100 (centoelode) diplomirala logopediju na Fakultetu za medicinu Univerziteta u Padovi.

Njenim uspehom, osim najbliže porodice, ponose se i svi članovi KUD-a Sloga iz Vićence čiji je član. Sofija je uz Slogu praktično odrasla jer je u Italiju došla s nepune tri godine i uporedo s prvim koracima u životu počela je da uči i prve korake naših folklornih igara.

Uvek nasmejana i pozitivna, s lakoćom je savladala italijanski jezik i čitav program školovanja u Italiji. Završila je osmi razred najvećom ocenom, a srednju školu „Boscardinbiologico“ kao đak generacije. Ni u jednom trenutku nije zaboravila odakle potiče, svoje korene i jezik.

– U diplomskom radu su mi mnogo pomogli deca i roditelji članovi Sloge i učenici Srpske dopunske škole „Sveti Sava“ iz Vićence. Rad se zasnivao na bilingvizmu (dva jezika), odnosno na ispitivanju verovanja, ponašanja, praktičnim i profesionalnim savetima, roditeljima i deci koji uporedo koriste i govore dva jezika, u ovom slučaju srpski i italijanski – kaže Sofija.