Vesti
Ilinka i Borislav Marjanović

U Srpskoj dopunskoj školi u Bremenu u nedavno završenoj školskoj godini realizovan je projekat “Gradovi Republike Srbije i Republike Srpske”.

Jesenas je predstavljen Niš kao rodni grad Ene Strugar i Save Matejića. Proletos je Damjan Đokić predstavio Stari Slankamen, a Jelena Bikicki oblast Levač, o čemu su “Vesti” izveštavale.

Projekat je kasnije trajao je sve do pred kraj školske godine, a biće nastavljen u narednoj školskoj godini, jer su se mnogi prijavili kao referenti, a nisu imali priliku da izlažu. Posle svakog održanog referata učionica je ukrašena novim panoom kao svojevrsnim učilom.

Braća Luka, Moris i Nikolas Spasojević su sve upoznali sa Golupcem i atraktivnom, nedavno obnovljenom tvrđavom na Dunavu, gde u sportskim aktivnostima i pecanju rado provode letnji raspust sa svojim ocem i dekom.

Kroz izlaganje Ilinke i Boraslava Marjanovića svi su saznali da je Pančevo veliki grad na ušću Tamiša u Dunav i da je blizu Beograda, a da je on i njihov rodni grad. Takođe se čulo da je u blizini Pančeva i naselje Starčevo, gde žive Ilinkini i Borislavovi baka i deka.

Vanja Jovanović je predstavio rodni Kragujevac i izneo mnogo detalja koji su vezani za ovaj lepi i istorijski značajan šumadijski grad. Objasnio je da je grad dobio ime po ptici kraguj, da kroz grad vijuga reka Lepenica, da je poznat po bivšoj fabrici automobila Zastava i da ga je proslavio popularni fića i još mnogo podataka je naveo Vanja koji je s ponosom nosio šal omiljenog kluba Radnički.

Aleksija Nikolić je referisala o Jagodini. Ona je navela brojne znamenitosti među kojima Muzej voštanih figura i Zoološki vrt, ali je sve najviše interesovao Akvapark i priča o “Putu oko sveta” Jovanče Micića.

Profesorka Milica Stanković na čiju ideju su učenici radili ovaj projekat, pohvalila sve svoje đake što su savesno, sa puno odgovornosti, ideja i mašte realizovali svoje zadatke, a roditeljima je zahvalila na saradnji.

Malo vremena za Novi Sad

O Novom Sadu je mnogo šta imao da kaže Danilo Bojanić Monteiro. Objasnio je naziv Srpska Atina i koliko je Novi Sad kao kulturni centar važan za Srbe od davnina. Zatim da je tu Petrovaradinska tvrđava, najveća među vojnim utvrđenjima u celoj Evropi, kojim se velikim imenima diči ovaj grad i koliko je važna blizina Fruške gore, kao i koliko je grad razvijen u ekonomskom smislu, ali je na kraju rekao: ” Imao bih još mnogo da pričam, ali nemamo više vremena.”

Nastavak u septembru

U pripremama i podnošenju referata svi đaci su imali podršku roditelja, a često su referenti nagrađivani aplauzom.

Slavica Milutinović, majka Jelene Bikicki nam je rekla:

– Ovo je veoma koristan i lep projekat. Unapred se radujem septembru da nastavimo ovu vrstu nastave.