pixabay.com

Australijska kancelarija za pasoše (APO) i dalje se suočava s rastućom potražnjom Australijanaca za pasošima nakon kovida. Dnevno se prima i do 15.000 prijava, a u redu za obradu podataka i dobijanje pasoša čeka se i po šest nedelja.

Zbog uvođenja mogućnosti da se plati 225 dolara, kako bi se pasoš dobio prioritetno, građani koji čekaju duže od tri meseca na pasoš plaše se da će to značiti da će još kasnije doći na red da oni dobiju pasoš. U ovom momentu, hiljade Australijanaca s nestrpljenjem čekaju da im stignu nove putne isprave, a vreme čekanja je sve duže za odrasle, kao i za decu koja prvi put dobijaju pasoše.

Potencijalni putnici su na društvenim mrežama pokušali da skrenu pažnju na svoj slučaj.

– Proveo sam dve nedelje pokušavajući da dođem do srži problema s vašim pozivnim centrom. Zašto stvari postaju gore, a ne bolje? – s pravom se pitao jedan građanin.

Portparol australijskog Ministarstva spoljnih poslova i trgovine je potvrdio da će najverovatnije biti potrebno više vremena za obradu zahteva za pasoš kako za odrasle, tako i za decu.

– Ove prijave za pasoše uglavnom traju duže jer postoje dodatne bezbednosne provere i svi prateći dokumenti moraju biti verifikovani – objasnio je portparol.

Portparol je istakao i da se prijave obrađuju što je brže moguće. Prema njegovim rečima, trenutno postoji zaostatak od šest nedelja za obradu svih prijava. Iako se ulažu svi napori da se ovaj zaostatak smanji, on ne može da se reši preko noći.

– Žalimo zbog ovih kašnjenja i ulažemo energiju i resurse da bismo ovo rešili. Od početka juna ukupan broj zaposlenih u APO se više nego udvostručio kako bi se prilagodio povećanju potražnje, sa otprilike 730 zaposlenih na više od 1.900 – istakao je portparol ministarstva.

On je ujedno naglasio da svako ko hitno da putuje i čeka duže od šest nedelja, treba da pozove APO na 131 232.

Manjak informacija

Šanji Gunam, administrator Fejsbuk grupe Australian Passport Delay,
rekao je da je zabrinutost koju dele članovi uglavnom zbog nedostatka komunikacije i nedoslednosti tokom celog procesa.

– Čini se da pozivni centar nema veze s načinom na koji se stvarne stvari obrađuju u kancelarijama za pasoše. Informacije koje pružaju pozivni centri nisu ažurne i ne zna se gde su prijave. Nema doslednosti, možda su to različiti obrasci obrade između državnih kancelarija, ali niko ne zna šta se dešava – istakao je Gunam.