Tanug
U Evropu 200 na sat: Viktor Orban i Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban otvorili su radove na modernizaciji pruge između Subotice i graničnog prelaza Horgoš. Ovo je samo deonica buduće trase kojom bi od 2024. godine brzim vozom trebalo da se putuje od Beča do Beograda za samo četiri sata, i to jeftinije, udobnije i za manje vremena nego avionom sa dugim čekanjem i procedurama pred let.

Radovi na brzoj pruzi od Beograda do Novog Sada su pri kraju, i otvaranje novih kod Horgoša predstavlja početak modernizacije deonica dalje do Subotice i granice s Mađarskom. Pritom, u petak je u Mađarskoj počela gradnja brze pruge od granice sa Srbijom do Budimpešte, koja je već spojena s bečkom modernom železnicom. Otvaranju radova u Mađarskoj prisustvovao je i srpski ministar građevine Tomislav Momirović, budući da je projekat od izuzetnog strateškog značaja za obe zemlje.

Lakše nego avionom

Brzi voz od Beča do Beograda olakšaće putovanje Srbima koji žive u glavnom gradu Austrije, jedinstveni su u oceni naši zemljaci iz dijaspore. Tako Miroslava Bokić kaže da će to biti pravo olakšanje.

– Mi iz Beča nemamo direktnu železničku liniju za Beograd, iako su ova dva grada relativno blizu. Roditelji su mi pričali da je nekada saobraćao voz Avala, ali se njime predugo putovalo. Kada dobijemo brzi voz, to će nam biti najbrži način putovanja. Pošto je let avionom preskup, a putovanje kolima i autobusom podrazumeva duga čekanja na granici, svakako bih izabrala brzi voz – kaže Miroslava Bokić.

Prema rečima Milorada Popovića, brzi voz bi bio spas za naše ljude u Beču, ali i Austriji.

Za vikend u zavičaj

– Siguran sam da bi tada mnogo više nas putovalo redovno u domovinu, pa možda i samo da provedemo vikend. Voz je sredstvo za putovanje koje ne poznaje gužve na granici, a udobnije je od autobusa. Za razliku od aviona, na voz se ne mora dolaziti nekoliko sati pre leta – ističe Milorad Popović.

On kaže da živimo u 21. veku, kada neke zemlje, poput Kine i Japana, već imaju vozove koji dostižu brzine do 600 kilometara na čas. Zato smatra da je vreme da i u Evropi, a posebno u Srbiji, konačno dobijemo vozove koji će voziti makar 200 kilometara na sat.

Međutim, ovaj projekat neće olakšati putovanje samo našim zemljacima u Austriji. Naime, ova zemlja sa Češkom i Nemačkom u maju potpisala je sporazum o povezivanju Beča, Praga i Berlina brzom prugom, čime se putovanje skraćuje sa devet na četiri sata. Tako će iz Berlina u Beograd vožnja trajati osam sati.

Vozovi iz Švajcarske

Srbija je već naručila vozove brzine do 200 kilometara na sat od švajcarske kompanije Štadler i prvi bi po planu trebalo da stigne ovih dana.

– Srbija je zainteresovana za strateško partnerstvo sa Štadlerom, i ako se stvore uslovi i u Srbiji, mogla bi da se pokrene proizvodnja najmodernijih vozova – rekao je Momirović.

Uzimamo sudbinu u svoje ruke

Vučić i Orban obratili su se hiljadama okupljenih ljudi, pri čemu je mađarski premijer istakao da je ovo simbol saradnje i zajedničkog napretka dve zemlje.

– Od ovog projekta imaće pogodnosti Srbi i Mađari. Srbija je kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope, zbog čega se zalažemo za njeno članstvo u EU. Strane sile su nam donosile samo nemire i rat i unazadile oba naroda. Došlo je vreme da sudbinu uzmemo u svoje ruke – poručio je Orban.

Vučić je rekao da su Orban i predstavnici Mađarske neretko na međunarodnim skupovima zastupali našu zemlju s više žara nego neki od predstavnika Srbije. On je dodao da će dve zemlje nastupiti svuda zajedno, kao kada je bilo neophodno da se izbore za gasovod Turski tok. Predsednik je Subotičanima poručio da sledećeg meseca dovodi novu nemačku fabriku za 500 radnika i da investicija vredi 85 miliona evra, a da njihov grad ima fantastičnu budućnost.

Poklon EU

Kao što smo pisali, brza pruga će se nastaviti od Beograda do Niša i ti radovi koštaće 1,766 milijardi evra. Predsednik Aleksandar Vučić nakon posete Briselu pre nekoliko meseci rekao je da će EU donirati od 35 do 50 odsto sredstava.

– To će u najgorem slučaju biti oko 600 miliona besplatnog novca – istakao je tada Vučić i ocenio da će čitav potez od Beograda do Niša, pa dalje do granice sa Severnom Makedonijom biti gotov do 2016. godine.

I već 30. septembra otvorio je radove na 23 kilometara prve deonice od Niša do Brestovca u prisustvu predsednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen kada je istakao da EU učestvuje u finansiranju sa 75 odsto.

Podsticaj za strane investitore

Brza pruga neće samo olakšati život našim ljudima iz rasejanja, već će i doneti značajne prednosti koje privreda matice do sada nije uživala.

Ekonomista Danilo Šuković ukazuje za “Vesti” da je gradnja brzih pruga veoma korisna stvar, jer se pospešuje protok ljudi, robe i kapitala. Pored toga, brze pruge dovode do značajnog povećanja priliva stranih investicija u zemlju.

– Što se tiče doniranja iz evropskih fondova, to je veoma dobro, jer je poruka koja se time šalje vrlo pozitivna i izražava želju da se zapadni Balkan integriše u EU. Ovakva vrsta izgradnje je izuzetna, to je kao kad sa zaprežnih kola prelazite na moderni automobil. Brze pruge su krvotok modernog sveta. Putovanje brzim vozovima često je brže nego let avionom, kad se uzmu sva čekanja po aerodromima. Tu se štedi i vreme i novac i to se odavno primenjuje u mnogim zemljama koje imaju i brze pruge i brze vozove. Dobro je da takva vremena dolaze i kod nas – kaže Šuković i ističe da Srbija sa zemljama Evropske unije ima najveću robnu razmenu i da najviše investicija dolazi iz EU, pa je logično i da Brisel daje novac i za izgradnju pruga.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović kaže za “Vesti” da izgradnja brzih pruga ima veliku važnost za građane, a da će puni značaj pokazati kada se ovaj koridor poveže sa Sofijom i Grčkom.

– Vrlo je značajno što su i iz EU dali sredstva za izgradnju brzih pruga kroz Srbiju, i to govori koliko je taj projekat važan – kaže Pavlović.

Čvorište turizma i trgovine

Predsednik Aleksandar Vučić naveo je mađarsku poslovicu: “Ko sme, taj i pobeđuje.”

– To je karakteristika svega što je Orban uradio u odnosima sa Srbijom i ja sam mu zahvalan što je napravio potpuno nove odnose u kojima mi verujemo da će snažnija Srbija značiti jaču Mađarsku. Tako smo i sigurni da snažna Mađarska znači snažnu i jaku Srbiju. Orban je rekao da zajedno možemo mnogo da uradimo, a sve što gradimo pokazuje koliko zajednički možemo da postignemo bolje rezultate – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, pruga će ojačati sve veze između Srbije i Mađarske.

– Po okončanju ovog projekta prostor između Segedina i Subotice postaje razvojno čvorište za turizam i trgovinu – istakao je Vučić.