Lična arhiva
Spreman da pomogne: aleksandar Kikanović sa malenim Aleksandrom Džavrićem

Za 27 dana loznički ultramaratonac i humanista Aleksandar Kikanović trebalo bi da stigne u rumunski grad Jaši, u severoistočnom delu te zemlje, u kome se nalaze mošti Svete Petke, gde je cilj njegovog novog maratona na koji je juče krenuo.

Ovoga puta Kikanović treba da prevali 920 kilometara koliko ima od Krupnja do Jašija, a trči za Aleksandra Džavrića sa Kosova i Metohije, osmogodišnjeg dečaka koji sa porodicom živi u Peći, a novac mu je potreban za lečenje.

Na novi humanitarni maraton Kikanović je pošao ispred Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Krupnju, posle jutarnje liturgije, a namerava da osim nedelje svakodnevno prelazi po 40 kilometara.

– Sad trčim za mog imenjaka sa Kosova i Metohije čiju sam porodicu posetio početkom avgusta. Aleksandru je potreban tretman matičnim ćelijama u inostranstvu, pa se nadam da ću uspeti trčanjem da skrenem pažnju na njegov slučaj i animiram ljude da mu pomognu. Verujem da će naš narod ponovo pokazati veliko srce i da će potreban novac biti prikupljen i pre nego što dođem do manastira Jaši i poklonim se moštima Svete Petke. Spreman sam za maraton, a ovoga puta imam veliku podršku Opštine Krupanj čiji sam, inače, promoter sporta, tako da oni brinu o logistici, a moje je samo da se posvetim trčanju. Trčaću rasterećen, bez brige gde ću prenoćiti i sličnim stvarima, samo sa ciljem da pomognem imenjaku – kazao je Kikanović pre polaska na novi ultramaratonski izazov.

Do sada je u humanitarne svrhe Kikanović pretrčao više od 4.700 kilometara i, prema njegovim rečima, sakupio više od 140 hiljada evra za pomoć bolesnoj deci. Kikanović je istrčao 360 kilometara do Ostroga za Dariju Petrović iz Banje Koviljače, na isti način je od Loznice stigao do 918 kilometara udaljenog Hilandara za malog Nikolu Stakića iz Mačvanskog Prnjavora.

Nastavlja sa humanim akcijama: Aleksandar Kikanović

Prešao je 75 kilometara od Loznice do Valjeva, više od 90 od Valjeva do Beograda za lečenje sedmogodišnjeg Pavla Tasića, a u čast zdravstvenih radnika 40 kilometara od Valjeva do Divčibara.

Za lečenje četvorogodišnje Jovane Barušić trčao je od Sombora do Odžaka. Prešao je i oko 270 kilometara od Loznice do manastira Tumane za sedmomesečnog Gavrila Đurđevića iz Kragujevca, a od Loznice je trčao do Krupnja za malog Relju.

Sad to čini za Aleksandra Džavrića kome je, prema podacima sa sajta fondacije Budi human, potrebno gotovo 18 miliona dinara za tretman matičnim ćelijama, ali i za logopedske i defektološke tretmane, genetsko testiranje, senzornu stimulaciju, fizikalne i hidroterapije, hiperbaričnu komoru, laboratorijske analize, oftalmološke preglede, putne troškove i smeštaj.

Već posle prvog tretmana matičnim ćelijama kod njega je primetan napredak. Počeo je bolje da jede, uspeva da spusti nogu na niži stepenik, što ranije nikako nije mogao, daje male signale da razume ali i dalje ne komunicira. Do sada su roditelji sami finansirali lečenje i iscrpeli sredstva, pa se obraćaju svim ljudima dobre volje da im pomognu svojim donacijama jer je otac jedini koji je imao posao ali je zbog bolesti Aleksandra i njegove mame morao da ga napusti.

Aleksandru iz Peći može se pomoći slanjem SMS-a 1286 na broj 3030, čime se uplaćuje 200 dinara, a Kikanović veruje da će podstaći dobre ljude da što više poruka pošalju kako bi olakšali život osmogodišnjeg dečaka.

Kako se trči ultramaraton

Kikanović je jednom prilikom objasnio kako se trči ultramaraton.

– Bukvalno se u jednom danu istrči 42 kilometra, ali ja trčim više dana, nekad i više nedelja do krajnjeg cilja. Znači, svakodnevno se u kontinuitetu trči maraton. Na put ne krećem sam, uvek me neko prati autom. Iskreno, počelo je tako što su mi pomogli drugari. Kad sam prvi put krenuo u Ostrog imao sam samo 50 evra, ali kada me ljudi vide da trčim i shvate zašto trčim nude mi smeštaj, hranu i sve što je potrebno. Kad krenete sa iskrenom namerom Bog se postara da bude sve kako treba i da stignem do svetinje koja mi je uvek cilj – rekao je je jednom Kikanović.

Korona prekinula najdužu misiju

Najdužu misiju do sad Aleksandar Kikanović je imao do Moskve, u proleće 2020. godine, ali je morao da je prekine zbog epidemije korona virusa, na granici sa Rusijom posle istrčanih 1.900 kilometara.

Jaši iza Karpata

Grad Jaši nalazi se iza planine Karpati, u severoistočnom delu Rumunije, u pokrajini Moldaviji, uz granicu sa državom Moldavijom, nastalom po raspadu nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Za vernike je Jaši mesto hodočašća u kome počivaju mošti jedne od najvažnijih svetiteljki pravoslavlja Svete Petke, zaštitnice žena, bolesnih i siromašnih.