EPA/Boris Pejović
Dritan Abazović

Ministar pravde Crne Gore Marko Kovač najavio je da će Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan do kraja juna. Regulisanje odnosa između Crne Gore i SPC, kako je istakao, jedan je prirodan i logičan proces. Kovač je pojasnio da tim ugovorom uopšte neće biti ugrožen državni interes i da će on biti u skladu sa Ustavom, ali i da će bliže odrediti pravo i položaj verske zajednice.

– Postoji komunikacija i obostrana namera. Mi smo sa patrijarhom Porfirijem imali sastanak koji je bio vrlo kvalitetan i otvoren. I jedna i druga strana su iznele svoja očekivanja i da će se sva pitanja rešiti – kazao je crnogorski ministar pravde.

Na sastanku sa pravnim timom SPC, prema njegovim rečima, postignut je visok stepen usklađenosti u vidu normativnih rešenja koja su se bazirala prevashodno na ono što je kostur ugovora između države i drugih verskih zajednica.

– Sve verske zajednice treba da imaju ista prava u Crnoj Gori. U narednom periodu ćemo nastaviti sa dijalogom i vrlo brzo doći do rešenja – naglasio je Kovač i podsetio da je sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom pre desetak godina potpisan Temeljni ugovor koji uređuje prava i obaveze.

Iz izvora bliskih Vladi Crne Gore, kako prenose pojedini mediji, Temeljni ugovor mogao bi da bude potpisan 12. juna na Trojičin dan.

Podsetimo, poglavar SPC Porfirije sastao se sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem pod Ostrogom 12. maja ove godine tokom proslave dana Svetog Vasilija Ostroškog.

Patrijarh Porfirije izjavio je tom prilikom da “Crkva poštuje državu u kojoj se nalazi i njene institucije, a minimum što očekuje i želi je da svoj život organizuje tako da nikoga ne ugrožava, ali i da uživa prava i slobode propisane zakonom”.

Premijer Crne Gore poručio je tada da Vlada Crne Gore ostaje pri svojim prethodnim ugovorima kada je reč o Temeljnom ugovoru i da nikakve dramatizacije oko ovog pitanja ne postoje.

– To je obaveza države i nadam se da će se to završiti na pristojan i lep način, kao što je to bilo sa drugim verskim zajednicama. Moja želja je da ova vlada stavi tačku na to i da idemo dalje. Raduje me da Crna Gora ide putem pomirenja i pravde. Želim da svi građani promovišu mir i univerzalne vrednosti – rekao je Abazović.

Tri verzije

Pregovori o Temeljnom ugovoru, kojim bi Crna Gora trebalo sa SPC da precizira imovinsko-pravne odnose, traju više od 10 godina. Do sada su, kako se zna, napisane najmanje tri verzije. Još je 2012. mitropolit Amfilohije tadašnjoj crnogorskoj vladi, u kojoj je većinu imao Đukanovićev DPS, uputio prvu verziju ugovora na koju nikada nije dobio odgovor. Amfilohije je tada predlagao da naziv bude Pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Taj naziv zadržan je i u drugoj verziji ugovora koju je pripremio smenjeni ministar pravde Crne Gore Vladimir Leposavić, a koja je u martu 2021. predstavljena Sinodu SPC u Beogradu. U Nacrtu treće verzije ugovora, kako su u septembru 2021. objavile podgoričke “Vijesti” koje su imale uvid u njega, više se ne pominje naziv Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, već Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.