Tanjug/AP

Nagli rast broja zaraženih novim delta sojem korona virusa, koji je postao dominantan u Evropi, nametnuo je pitanje građanima širom Starog kontinenta treba li otići na letovanje ili otkazati.

Lekari u Srbiji pozivaju na vakcinaciju koja bi zaustavila pohod smrtonosnog virusa, ali i sačuvala zdravlje onih koji se spremaju na put, a tom pozivu se priključuju i turistički radnici koji ukazuju na vidan oprez prilikom planova o letovanju, ukazujući na ne mali broj onih koji su odlučili da odmor provedu u Srbiji.

Bez fatalnih posledica

Naučnici su utvrdili da je mutant, otkriven u Indiji, po čemu je i dobio ime, 50 odsto zarazniji od do sada dominantne varijante i brzo se širi.

Zarazniji jeste, ali kako kaže za “Vesti” pulmolog dr Tatjana Radosavljević, bivša direktorka Lekarske komore Srbije, nije primećeno da je među obolelima više hospitalizovanih i mrtvih u odnosu na ranije sojeve. Ona ukazuje da su istraživanja, objavljena u svetskim medicinskim časopisima, pokazala da novi soj daje različite simptome.

– Delta soj više liči na prehladu, ali nisu primećene fatalne posledice – kaže dr Radosavljević i ističe da je prvi znak povišena temperatura, pa ako je dobijete, odmah na testiranje.

Savetuje vakcinaciju, jer kako ističe, oni koji su imunizovani, ukoliko i budu izloženi visokoj koncentraciji virusa, nisu u velikoj opasnosti:

– Tu ojačanu imunu branu nemaju nevakcinisani, pa kod njih direktna izloženost virusu može da dovede život u opasnost.

Leka za COVID-19
još nema, bar za sada, podseća dr Radosavljević, a na pitanje smatra li da i pored porasta broja zaraženih širom Evrope, a prvenstveno u omiljenim morskim destinacijama Srba, treba pakovati kofere, ukazuje da su mnogi, u iščekivanju četvrtog talasa virusa, već putovali van zemlje.

– Oni koji se tek spremaju za letovanje u inostranstvu treba da budu oprezni, da poštuju propise i mere država u koju idu – savetuje doktorka.

Netačne vesti

Otkazivanja turističkih aranžmana, poslednjih dana ima, ali ne u velikoj meri, otkriva za “Vesti” direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije DžUTA
Aleksandar Seničić i kao primarni razlog navodi i uticaj dezinformacija iz medija na građane. Nedavno se vratio iz Grčke, pa sa lica mesta navodi primer netačne vesti da testove za ulazak na trajekt i ističe da tamo to niko ne pominje.

Naš sagovornik ukazuje i na malu iskorišćenost potvrda o zamenskim putovanjima, odnosno prebacivanju uplata aranžmana sa prošle na ovu sezonu. Ona iznosi tek 35 do 40 odsto, što govori da se veliki broj građana odlučio da letuje u Srbiji ili se plaši odlaska van zemlje. Procene su, prema njegovim rečima, o 300.000 do 400.000 građana Srbije, koji će letovati na nekoj od turističkih destinacija u zemlji.

Što se inostranstva tiče, u većini zemalja nisu promenjeni uslovi za ulazak i boravak bez obzira na povećanje broja novozaraženih koronom.

– Dobra vest je da su Grčka i Turska zvanično objavile da ove sezone neće biti zatvaranja, ali ni ostale zemlje ne pominju tu mogućnost. Da li će do toga doći, zavisi od situacije, ali se nadam da do sredine ili do kraja septembra ne treba očekivati zaključavanje – naveo je naš sagovornik.

Ipak, na nekim destinacijama su uvedene dodatne restriktivne mere, poput Mikonosa u Grčkoj, gde je policijski čas od jedan do šest ujutro, a ima i najave restrikcija na Kritu i još nekim ostrvima tog tipa gde će biti zabranjeno ili ograničeno okupljanje u zatvorenom. Seničić one namerene da se okupaju u moru podseća da bez kovid dokumenata mogu u BiH, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju i Kipar.

Vrhunac sezone

Aleksandar Seničić kaže da je sada najviše srpskih turista u Grčkoj, Turskoj, Egiptu, a najveći statistički rast poseta iz Srbije beleže Crna Gora za 30 odsto i Albanija gde je porast premašio 100 posto.

– Od 15. jula do 15. avgusta, u svakom trenutku je od 180.000 do 200.000 srpskih turista van zemlje. Očekuje se da ukupan broj turista koji će letovati u inostranstvu bude na nivou od 60 do 65 odsto u odnosu na 2019. godinu – navodi statističke projekcije.

Rizične grupe

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba, ocenio je da poseban rizik nose oni koji se vraćaju sa letovanja iz Grčke, gde na dnevnom nivou broj zaraženih prevazilazi više hiljada, ali i iz Crne Gore. Smatra da treba primeniti neke mere većeg opreza prema onima koji se vraćaju sa mora, ali i svima koji dolaze iz zemalja gde su se značajnije pogoršale prilike, a to se, kaže, tiče i ljudi koji poslovno idu u region ili u zemlje Bliskog istoka.

Termopilska bitka 21. veka

Dr Tatjana Radosavljević ukazuje da je sudar sa virusom nalik ratu.

– Situaciju sa koronom poredim sa bitkom u Termopilskom klancu kada su Leonida i 300 vojnika ratovali sa hiljadama Persijanaca i neko vreme uspevali da se odbrane. Tako hiljade čestica nadire i kod vakcinisanih, ukoliko ulazak nekih od njih u organizam i ne bude zaustavljen, vakcina će sprečiti težak oblik bolesti – pojašnjava nam i ističe da vakcinisani najčešće imaju lakši ili asimptomatski oblik, pa neki ne znaju da su preboleli COVID-19.