Hadži Marko Vujičić
NARODNI PATRIJARH: Njegova svetost Porfirije

Naši zemljaci širom rasejanja pozdravili su izbor novog patrijarha srpskog, Njegove svetosti gospodina Porfirija uz ocenu da je Sveti duh odredio pravog čoveka koji će biti dobar pastir vernika u matici i dijaspori.

Tako Dragoslav Tomović, iz Kelkhajma kod Frankfurta, kaže da mu patrijarh Porfirije deluje kao veoma miran i staložen čovek.

– Čuo sam da sa puno razumevanja sluša dok mu se narod obraća. Mislim da je u svakom pogledu dostojan, a imaće veliku odgovornost. Verujem da je Sinod napravio pravi i pravedan izbori da nema nikoga na ovome svetu ko bi rekao suprotno. Verujem da će SPC i dalje sa njim na čelu da bude u svetosavskom duhu kao i do sada i kako je Bog dao. Do sada smo vođeni pravim putem i ne verujem da će se nešto promeniti jer je patrijarh mudar čovek – veli za “Vesti” Dragoslav Tomović.

Teodor Sredić vest o izboru novog patrijarha srpskog primio je u Traunrojtu, gde živi. On napominje da ni danas za Srbe i SPC nije lako, kao što su i patrijarsi Pavle i Irinej imali težak zadatak.

– Izbor Porfirija za novog patrijarha srpskog za mene je Božja volja i mi treba da se molimo za njegovo zdravlje. Želim da on sačuva srpski narod i crkve na Kosovu i Metohiji, da radi dalje na duhovnosti našeg naroda i da zajedno sa državom Srbijom učini sve da se sačuvaju Kosovo i Metohija kao i Srpska. Zajedno crkva i država treba da rade na okupljanju našeg naroda, izgradnji sloge i stvaranju uslova za povećanje nataliteta. Verujem da ćemo složni uspeti da se odupremo svim pritiscima – naglašava Teodor Sredić.

Pravi put

Snežana Pekez iz Frankfurta uverena je da je SPC izabrala najboljeg za našu crkvu i vernike.

– Nadam se da će nas voditi pravim putem kao što su to činili njegovi prethodnici i da ćemo da napredujemo. Čula sam da je još mlad i nadam se da će da modernizuje crkvu, ali u svetosavskom duhu – kaže nam Snežana Pekez.

Srbi u Austriji dele uverenje svojih zemljaka iz Nemačke, pa tako Bečlijka Nada Šapina ističe da je novi patrijarh još mlad, veoma mudar i poznat kao duhovnik blizak narodu.

Konstantin Dobrilović podseća da je patrijarh Porfirije izuzetan teolog, vredan pastir i dobar čovek.

Neće nas zaboraviti

– Mladog patrijarha smo dobili koji je već dokazao da može da se nosi iskušenjima vremena. Neka mu Gospod podari snage i strpljenja. Nikad nije bilo lako biti patrijarh srpski, pogotovo ne u našem vremenu – kaže Konstantin Dobrilović i ističe da patrijarh ima obavezu i da bude u dobrom odnosu sa državom i drugim verskim zajednicama, što je kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski dokazao da ume i može.

Dobrilović je uveren i da patrijarhova izjava da je očuvanje Kosova vitalni interes Crkve daje nadu i veru za bolje sutra naših ljudi tamo.

– I dijaspori su potrebni naša sveta Crkva i patrijarh koji je spreman da rešava probleme u novom dobu. On nas neće zaboraviti i bićemo mu jedan od prioriteta – uveren je Dobrilović.

Da čuva Kosovo

Zoran Krkljić, iz Vartenberga kod Erdinga, pratio je s velikom pažnjom izbor novog patrijarha srpskog.

– Za mene je dobar izbor patrijarha Porfirija i verujem da će on dosledno nastaviti ono što su su pre njega činili patrijarsi Pavle i Irinej, a to je u prvom redu briga za našu crkvu i verni narod uz što manje politike. Verujem da će izdržati sve pritiske, pogotovo oko sudbine Kosova i Metohije. To je živo srce Srbije i ono ne sme da bude iščupano iz tela naše države. Možda će trajati dugo, ali ne sme biti odricanja od svoga. Očekujem da će novi patrijarh učiniti mnogo toga na duhovnom preporodu našeg naroda u čemu je naš spas – ističe Zoran Krkljić.

Izabrani je dostojan

Zoran Jovanović, iz Soloturna u Švajcarskoj, podseća da je naša sveta crkva autonomna i da postoji vekovni sistem biranja patrijarha.

– Smatram da je pravilo ispoštovano i siguran sam da će naš novi patrijarh slediti puteve svojih prethodnika i radom doprineti jedinstvu srpskog naroda i vlasti u očuvanju Srbije. Ja samo mogu da kažem da je dostojan – veli Jovanović.

Iz Bazela, inženjer Željko Knežević poručuje da budemo radosni.

– Bez patrijarha je tužno. A njegova svetost je Božjom voljom i svetim duhom patrijarh. Posebno je na mene ostavila utisak izjava patrijarha Porfirija da “Kosovo i Metohija treba da nas ujedinjuju, a ne razdvajaju”. Neka mu Gospod da snage i duha da izdrži na putu očuvanja kosovskog zaveta – kaže za “Vesti” Željko Knežević.

Mudar i skroman

Srbi rasejani u Francuskoj pravi su i smerni vernici i redovni posetioci srpskog hrama i u novom patrijarhu Porfiriju traže i vide maticu. Njihovo očekivanje je veliko, a Mile Grubišić, žitelj Montroja novoizabranog patrijarha Porfirija opisuje kratko rečima: “super čovek”.

– Inteligentan je, potkovan svim vrhunskim vrlinama potrebnim za tako uzvišenu poziciju. Uveren sam da će njegova misija biti “samo sloga Srbina spasava”.

Od rođenja u Francuskoj, Mirjana Vukmirović živi u Garšu i oličenje je oca Srbina i majke Engleskinje.

– Dobro došao nam čelo naše crkve. Blagodat je Božiji. Bio je na Kosovu, u Zagrebu, izvanredno poznaje srpski narod, njegov duh i ljude koji stvaraju našu zemlju. Mlad je i kao da se apostolskim žrebom i sam Bog stavio na njegovu stranu. Pročitala sam njegove izjave, deluju mudro, pametno, skromno, čovečno i s mnogo ljubavi. Dopalo mi se i što sebe ne stavlja u prvi plan. Neka mu Bog da mnogo godina na čelu naše crkve, dobro zdravlje, a i dušu patrijarha Pavla – kaže Mirjana Vukmirović.

Prva liturgija

Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski, gospodin Porfirije, služio je u nedelju Božanstvenu liturgiju u Hramu Svetoga Save na Vračaru. Ovo je prva patrijaršijska liturgija novoizabranog poglavara SPC.

Sasluživali su vikar patrijarha, episkop remezijanski Stefan, episkop dalmatinski Nikodin, episkop slavonski Jovan, vladika osečkopoljski i baranjski Heruvim, episkop mohački Isihije i episkop istočnoamerički Irinej .