Tanjug

Srđan Aleksić, advokat iz Beograda koji je pred Višim sudom u Beogradu u ime 3.334 obolelih od karcinoma podneo tužbu protiv NATO zbog bombardovanja municijom s osiromašenim uranijumom 1999. godine, ocenjuje za “Vesti” da će dobiti taj proces.

– NATO je nedavno sudu poslao dopis u kome se pozivaju na imunitet. Oni su naveli da ne podležu odgovornosti na osnovu Sporazuma iz 2005. kad je Srbija ušla u Partnerstvo za mir. Sledeće ročište je zakazano za jesen i tada ću zatražiti da se ispita jedan od vodećih italijanskih specijalista pravne medicine i osiguranja, doktorka Rita Čeli koja je naučno dokazala uzročno-posledičnu vezu između obolelih od raka i korišćenja te municije. Uveren sam da će njeno veštačenje obolelih u Srbiji dovesti do osuđujuće presude protiv NATO – naglašava Aleksić koji je ovih dana u Srbiji ugostio ovu doktorku, ali i italijanskog advokata
Anđela Fiore Tartalju koji je već dobio oko 250 procesa koje su oboleli italijanski vojnici pokrenuli pred tamošnjim pravosuđem.

– Želeo sam da ovo dvoje stručnjaka javnosti Srbije predoče sve činjenice jer mnogi se i dalje plaše da podnesu tužbu protiv NATO. Za sada, u grupi od 3.334 tužbenih zahteva, najviše je oficira i vojnika, ratnih vojnih veterana, ali ima i civila s juga Srbije, Srba izbeglih s Kosova. Međutim, tužbe su podneli i mnogi Albanci koji i dalje žive na Kosovu – kaže Aleksić.

On podseća da je, prema zvaničnim podacima, NATO 1999. gađao jug Srbije sa dve, a Kosovo sa 13 tona municije s osiromašenim uranijumom, ali i da srpski stručnjaci veruju
da je ta brojka mnogo veća.

– Rezultat svega jeste da je Srbija danas po broju obolelih od karcinoma prva u Evropi i druga u svetu – ističe Aleksić.

Italijanski advokat Anđelo Fiore Tartalja tvrdi da ne postoji pravno utemeljenje u pozivanju NATO na “imunitet” kad je reč o nanošenjuu trajne štete civilnom stanovništvu.

– Rat je sukob izmeđ|u dve vojne sile i civilno stanovništvo s tim nema nikakve veze. Ne
samo da se ne mogu gađati civilni ciljevi bez ikakvog razloga već se ne sme nanositi ni
trajna šteta civilnom stanovništvu zbog vrste oružja koja se koristi – ističe Tartalja.

Naglašava i da je u pravnom smislu nemoguće pozivati se “retroaktivno” na bilo koji sporazum.

– To je sporazum koji ne može da se primeni jer nema retroaktivnu snagu da sanira štetu koja je već načinjena, a i predstavlja nešto potpuno drugačije pošto se ne tiče štete počinjene za vreme rata već se može ticati štete nastale iz nekih hipotetičkih, nelegalnih
radnji koje bi mogle biti izvršene od strane NATO vojnika od 2005. pa nadalje u slučaju njihovog prisustva na srpskoj teritoriji – pojasnio je italijanski advokat.

Tartalja je uveren i da će sudski postupak u Srbiji, u slučaju neuspeha, stići do Evropskog
suda za ljudska prava jer su, kako objašnjava, odštete u Srbiji mnogo niže u odnosu na odštete predviđene u Italiji i Evropi, gde minimalno iznose 500.000 evra, a u Srbiji od 15.000 do 20.000 evra.

– Jasno je da je u pitanju kršenje ljudskih prava zbog toga što svi ljudi moraju imati jednako dostojanstvo ispred prava – rekao je Tartalja koji je do sada dobio 253 pravosnažne presude protiv ministarstva odbrane Italije, a po tužbama italijanskih
vojnika obolelih od kancera jer su bili u mirovnoj misiji na KiM u vreme NATO bombardovanja.

Nepobitni dokazi

Doktorka Rita Čeli do sada je sprovela više od 250 ispitivanja uticaja osiromašenog uranijuma na zdravlje ljudi, a posebno kad je reč o vojnicima koji su bili izloženi ovoj municiji. Ona tvrdi da su dokazi tih istraživanja nedvosmisleni, odnosno da je biokumulacija teških metala u organizmu obolelih od karcinoma, nastala upravo zahvaljujući teškim metalima tokom bombardovanja.

– Do ovih zaključaka došla sam na osnovu uzorka krvi od određenog broja vojnika koji su bili izloženi teškim metalima tokom bombardovanja. U tim uzorcima sam, između ostalog, pronašla i osiromašeni uranijum, uranijum 238 koji u ovoj meri među civilima nikada nije bio pre pronađen – rekla je Čeli i do plastično objasnila podatkom da je umesto maksimalnih 0.0053 mikrograma koncentracije uranijuma po litru krvi, kod italijanskih vojnika čak više od 14 mg po litru u krvi.

Lakše do presuda

Tartalja kaže da sudski postupci u Srbiji ne bi trebalo da se razlikuju od onih u Italiji, bez obzira na to što je ova zemlja članica NATO, a Srbija to nije.

– Postupak dokazivanja u Italiji je zbog toga bio mnogo teži. Srbija je bila žrtva NATO bombardovanja. Sa metodom doktorom Čeli, ti postupci će sada biti još efikasniji – naveo je italijanski advokat.