A. Crnogorac
Humanost je u svakome od nas: Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije

Da bi ukazali na dobro u ljudima i na njihova dobra dela, Trag fondacija sa sedištem u Beogradu će i ove godine, 14. put po redu, dodeliti sada već tradicionalnu Virtus nagradu za filantropiju. Odziv na konkurs za ovu nagradu izaziva zadovoljstvo Fondaciji, budući da iz godine u godinu pristiže i značajan broj prijava iz naše dijaspore (Amerike, Kanade i Australije). Samim tim, za članove žirija predstavlja posebnu odgovornost, jer će imati više nego težak zadatak da izaberu najveće dobročinitelje u 2020. godini.

Pet kategorija

Ova nagrada biće dodeljena u pet glavnih kategorija: Glavna nagrada za doprinos kompanije na nacionalnom nivou, Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje, Nagrada za malo i srednje preduzeće, Nagrada za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora, ka i Nagrada za individualni doprinos filantropiji, koja izaziva posebnu pažnju javnosti. Kako ističu u Trag fondaciji, ostalo je još desetak dana (25. februar) do zatvaranja konkursa i pozivaju sve zainteresovane da nominuju one za koje smatraju da su svojim dobrim delima dali veliki doprinos za opšte dobro, što mogu učiniti na sajtu www.virtusnagrada.rs. Proglašenje pobednika će biti početkom maja.

– U Srbiji se filantropija sve više prepoznaje i praktikuje, a broj akcija i iznos donacija se svake godine povećava. Čini se da je i ova, poput ostalih kriznih situacija, doprinela solidarnosti, ujedinjavanju zajednice i većoj spremnosti na pomoć. Ipak, uočava se i potreba za sistemskim pristupom koji bi podrazumevao uključivanje teme filantropije u formalno obrazovanje u Srbiji, kao i povećanje sve ukupnog nivoa informisanosti o davanjima u medijma – rekla je Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije.

Radojka Nikolić, glavna i odgovorna urednica magazina Biznis i časopisa Ekonometar i dugogodišnja predsednica žirija za dodelu VIRTUS nagrade, istakla je značaj pravovremenog i tačnog informisanja o filantropskim aktivnostima.

Uloga medija velika

– Mediji igraju veliku ulogu u podsticanju filantropije. Oni mogu da pokreću inicijative, da podižu svest građana o važnosti davanja. Posebno je važno da prenesu tačne informacije o doniranim sumama i rezultatima akcija, kako bi se sprečilo plasiranje neistina i narušavanje ugleda filantropa, koji ulažu ogroman trud da bi pomogli najugroženijima – zaključila je gđa Nikolić.

O uticaju i značaju Virtus nagrade, svoje viđenje je iznela Tamara Klarić, prošlogodišnja dobitnica za individualni doprinos filantropiji za 2019, koja je svojim pešačenjem od Beograda do Niša zajedno sa Bogdanom Stevanovićem prikupljala sredstva za izgradnju bolnice za pedijatrijsku onkologiju u Nišu.

– Uticaj Virtus nagrade je zaista veliki. Mi svi pojedinci koji, da tako kažem, činimo dobra dela i koji se trudimo da nešto promenimo u svom okruženju uvek imamo osećaj da to radimo do jednog određenog nivoa. Kada iza vas stane jedan ovakav sistem kao što je Trag i Virtus nagrada, tada ono što vi pričate dobije snagu javne reči. Dobijete prostor u medijima i tek onda imate osećaj da to pokreće neki mehanizam i društvene promene – istakla je Tamara, dodavši:

– Nije više samo inicijativa na ličnom planu, prijatelja, porodice i vašeg okruženja, nego imate osećaj da je sve to dobilo značajnu podršku koja vam daje snagu koja je toliko velika i jaka da može da dovede do promene na društvenom planu. Mislim da je to veoma važno i zato sam veliki protivnik onoga da se dobra dela rade u tišini, da niko ne zna za to. Ne smatram to hvalisanjem, već pokretanjem motivacije i inspirisanjem drugih da se pokrenu na akciju. Svako dobro delo nikada nije malo, ako ne ostane u tišini, ako o njemu govorimo, jer će ono svaki put pokrenuti nekog drugog, izrasti u još veće delo i pokrenuti lavinu dobročinstva.

Kriza inspiriše davanja

– Kriza zaista inspiriše davanja, čemu je još jedan pokazatelj i sve što se sada događa. Čini mi se da detinjstvo onakvo kakvo smo ga mi proživeli, u okolnostima u kakvim smo živeli, našu generaciju je inspirisalo da danas postanemo ljudi koji su svesni da od nas zavisi kakvo će biti društvo u kome živimo. Da direktno od nas zavisi da budućoj deci možemo da ponudimo nešto više. Zato je jako važno to osvestiti kod što većeg broja ljudi, zbog čega me čini srećnom što sam i ja to pretvorila u svoju ličnu misiju da stvari menjamo na bolje – rekla je Tamara.

Prestižna nagrada

Osvrt na proteklih 15 godina od kada su uručene prve Virtus nagrade, doneo je i zaključak da ima značajnog pomaka u filantropiji, ali da ima prostora za dalji razvoj.

– Jedan od parametara koji bi mogao da nam pokaže kretanje na lestvici društvene odgovornosti i ekonomskog razvoja kod nas jeste globalni indeks konkurentnosti. Mi smo pre 15 godina bili na 135. mestu na listi od 141 zemlje, a pretprošle godine bili smo 72. Kao što se vidi, za 50 odsto popravili svoju situaciju i to je neka slika koja sa kojim možemo biti zadovoljni. Kada je reč o samoj nagradi, ceo proces selekcije i odabira kandidata je veoma zahtevan i složen posao da bi bili nagrađeni oni koji to zaista zaslužuju i zato je Virtus jedna od najprestižnijih nagrada kod nas sa kojom se svako ponosi i posebno je ističe – naglasila je Radojka Nikolić.