EPA
Majk Tajson

Za slučaj nekadašnjeg svetskog bokserskog šampiona Majkla Tajsona moglo bi da se kaže – kako došlo, tako otišlo. Američki bokser je tokom profesionalne karijere zaradio oko 300 miliona dolara, ali je lošim investiranjem i bahatim ponašanjem sebe doveo u situaciju da objavi lični bankrot. Da li osećate sažaljenje prema njemu ako se u svojoj autobigrafiji žalio da je tada morao da proda svoja 62 automobila!

Tako je to kada od besa i bahatosti za kućnog ljubimca imate bengalskog tigra, kada vam telefonski računi dostižu sume od nekoliko desetina hiljada dolara, koristite fizičku silu prema ženi pa vam ona u brakorazvodnoj parnici izvuče milione. Kada su finansijski istražitelji podvukli crtu, mogli su da zaključe da je “gvozdeni Majk” i najmlađi bokserski šampion u teškoj kategoriji mesečno trošio 410.000 zelenih novčanica.

Ali novac ne bira u čiju će glavu da udari i koga će u prvi mah da nagradi, a potom kazni po onoj jevrejskoj “dabogda imao, pa nemao”. I u vremenima kada je sport više vođen entuzijazmom a manje zaradom, sportisti su umeli da “padnu”. Na RTS se ponovo reprizira serija “Montevideo, Bog te video”, a kada usledi i poslednji nastavak sa pričom o samom Svetskom prvenstvu u dalekom Urugvaju, na odjavnoj špici videćete stvarne sudbine junaka koji su kao članovi jugoslovenske reprezentacije te 1930. godine osvojili treće mesto.

I u seriji čuveni Ivica Bek i Blagoje – Moša Marjanović imali su najviše novca. Šetali su najlepše devojke i vozili najbolja vozila. A kako je završio prvi profesionalni internacionalac sa jugoslovenskih prostora Ivica Bek?

Dok je igrao za francuski Set, bio je i najplaćeniji fudbaler u toj državi. Kasnije je uzeo francusko državljanstvo i igrao za trikolore. U vreme Drugog svetskog rata bio je komandant jednog odreda francuskog pokreta otpora. Posle rata je trenirao nekoliko fudbalskih klubova, ali nije mu se dalo. Kraj života je Ivica Bek dočekao u siromaštvu, kao lučki radnik. Svakodnevno je na biciklu raznosio ribu od brodova do prodavnica.

Šekijeva hiljadarka

Postao je urbani mit kako je Dragoslav Šekularac, najpoznatiji jugoslovenski fudbaler šezdesetih godina, novčanicama glancao cipele.

Popularni Šeki je u ekskluzivnom razgovoru sa novinarom “Vesti” Aleksandrom Stankovićem ispričao pravu pozadinu ove legende.

– Što se tiče priče kako sam ispred Metropola novcem brisao cipele, to je stvar mog karaktera, hteo sam svima da pokažem da imam mnogo, ali evo sada priznajem, da sam taj novac vratio u džep, sve je to bio samo vic, fora, nikad nisam voleo dosadu, uvek sam pravio razne šale sa svima, takav sam – otkrio je Šeki, dajući za pravo jednom prijatelju koji je za njega rekao da je “imao mnogo pametne noge, za tako glupu glavu”.