M. Filipović
Svečana priredba: Najmlađi đaci Dopunske škole u Hamburgu

Tradicionalnom molitvom i svečanom priredbom za prvake u hramu Svetog arhangela Mihaila poželjena je dobrodošlica najmlađim đacima Srpske dopunske škole “Jovan Jovanović Zmaj” u Hamburgu. Protojerej Siniša Vujasinović je u besedi istakao da moramo u mnogo čemu da se ugledamo na decu jer oni vole iskreno i idu srcem.

– Dragi i poštovani roditelji ovde smo se sastali kao i svake godine da molitvom otpočnemo ovo dobro delo, da naši prvačići i malo stariji otpočnu učenje našeg jezika, našeg pisma, ali sigurno i naše vere. Ako imamo vremena za fudbal, balet i razne sportove, onda moramo da nađemo vremena za ono najvažnije da ih dovodite da uče naš jezik – rekao je Vujasinović.

Učiteljica Tatjana Filipović kaže da su ove jeseni obogatili školu za 37 đaka prvaka što je mnogo raduje.

– Bogatiji smo ove školske godine za veliki broj prvaka, a i nešto starijih učenika – ne krije zadovoljstvo učiteljica.

Svojim đacima je poželela da kroz igru uče, napreduju i jačaju drugarstvo.

-Želim da vam školovanje bude lepo da učimo da se družimo, igramo i zabavljamo da to ne bude samo ove godine, nego da traje vrlo dugo. Dobro došli u našu školu i srećan nam početak nove školske godine – poručila je učenicima Tatjana Filipović.

Tradicija: Uručenje poklona prvacima

Ona za “Vesti” kaže da su počeli nastavu još 1. septembra i da poštuju sve mere zaštite protiv korona virusa.

– Čekali smo tri nedelje saglasnost nemačkih prosvetnih vlasti i onda smo počeli redovnu nastavu i subotom u crkvi. Pravila ponašanja su ista kao u nemačkim školama, učenici poštuju sve propisane i neophodne mere. Potpuno smo se prilagodili njihovim pravilima, izolovani smo, imamo dobre uslove za rad, samo da se nadamo da ćemo svi biti zdravi i da će sve biti kako treba. Već znamo da će ova školska godina biti različita, da nećemo možda moći da sprovedemo sve aktivnosti koje smo inače regularno sprovodili, kao što je na primer Božićni bazar. Tako je za sada, ali videćemo kakva će da bude situacija – kaže Filipovićeva.

Milena Stojanović, jedna od roditelja ne krije zadovoljstvo što je njena ćerka pošla u dopunsku nastavu i sa ponosom kaže da već napreduje i uči prve pesmice.

– Veoma smo ponosni što je naše dete krenulo u prvi razred, ona je od septembra već naučila dve pesmice. Sigurni smo i da će naučiti pravilno da piše i čita. Mi smo je kod kuće prvo učili srpski jezik pa tek onda nemački, mislim da je to veoma važno – rekla je Stojanovićeva.

Svi u hramu su učestvovali u molitvi

Učite kroz igru

I konzul Lidija Ivanović je đacima prvacima poželela sreću u školskim klupama i ukazala na značaj učenja srpskog jezika.

– Iako učite engleski, španski, francuski ne zaboravite ko ste i šta ste i da imate mogućnost da kroz igru naučite još jedan jezik. Budite dobri i vredni na ponos svojim roditeljima i srećan vam početak školovanja – poručila je Ivanovićeva.

Deca neba

Studenti muzikom pozdravili najmlađe

Bojana Legen, Andrijana Aćimović i Dušan Jokić, studenti Muzičke akademije i članovi Crkvenog hora su na svoj način pozdravili prvačiće. Oni su izveli pesmu “Mi smo deca neba”, koju su najmlađi s posebnom pažnjom slušali, okupljeni oko troje mladih muzičara.