Z. Vicelarević
GEST ZA POŠTOVANjE: Otac Simon Turkić, Suad Velagić i otac Slobodan Tijanić

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu u Frankfurtu i pored situacije u kojoj se nalazimo, ali uz sve odredbe koje važe, i dalje se izvode radovi na izgradnji velike svečane sale. Trenutno su u toku radovi na predulazu u salu sa spoljne strane hrama. Iskopana je velika količina zemlje i već su urađene osnove betonskih stepenica. Velika količina zemlje koja je iskopana zbog ulaza je bila privremeno smeštena u porti crkve. Prošle subote su radnici firme BB Velagić GmbH iz Ofenbaha uz pomoć teške mašinerije odvezli zemlju, kako smo saznali, bez ikakve naknade.

– Tražili smo način da ovo brdo zemlje nekako izvezemo. I onda se desilo čudo. Prišao nam je, hvala Bogu, naš vernik Stojan Majstorović i rekao da radi u firmi Velagić i da bi vlasnik te firme Suad Velagić bio spreman da nam pomogne. Sam Bog nam je poslao ovakvog dobrog čoveka kao što je Suad Velagić – rekao nam je otac Simon Turkić.

Suada Velagića iz Ofenbaha, a poreklom iz Bosanske Gradiške, vlasnika firme BB Velagić GmbH, koja izvodi radove odvoženja zemlje iz crkvene porte, sreli smo dok je obilazio svoju ekipu na poslu.

– Hteli smo, jednostavno, da pomognemo izgradnji Božje kuće i to je bio jedini razlog. Isto ću tako da pomognem i kada Bošnjaci budu gradili džamiju u Frankfurtu jer je to takođe Božja kuća. Moji su radnici, Saša Blagojević, Saša Petrović, Jovan Stojanović i Admir Hamzić, tri pravoslavca i jedan musliman, sami su rekli da će da rade bez naknade, a ja sam na raspolaganje stavio bager i tri kamiona. Troškove odvoženja zemlje na deponiju će takođe da preuzme firma Velagić. Želim da dodam i da mi je iz duše vrlo drago da ovo uradim i da sam zahvalan da mi je Bog dao da sam mogao da pomognem – rekao je za “Vesti” Suad Velagić.

Glavni bagerista je Jovan Stojanović iz Doboja poreklom kaže da je uvek spreman da pomogne, a pogotovo kad se radi u našoj crkvi:

– Dobro je pomoći svakom, a pogotovo ako je u pitanju naša crkva. Kratko sam ovde i ovo mi je prvi put da sam u Frankfurtu u našoj crkvi. Veoma prijatno sam iznenađen da imamo ovako lepu crkvu daleko od naše zemlje. Vidi se odmah da se ljudi ovde trude da urede sve kao što dolikuje pravoslavnoj crkvi. Sigurno ću od sada da dolazim bar za velike praznike, a verovatno i nedeljom u crkvu.

Za volanom još kamiona firme Velagić sedi i Admir Hamzić iz Tuzle. Kaže da nije pravoslavac, ali mu to ne smeta da pomogne.

– Ne smeta meni što nisam pravoslavac a da danas radim kod crkve. Bitno je da se pomogne našim ljudima, a da li je to crkva ili džamija meni je bitno da mogu da učinim dobro našim ljudima. Poznajem puno pravoslavaca, živimo ovde u stranoj zemlji zajedno, pomažemo se gde god možemo i siguran sam da bi i oni isto pomogli kad bi se radio ovakav posao na džamiji.

– Mogu vam samo reći da sam oduševljen, srećan i Bogu blagodaran zato što postoje ovakvi ljudi. Na današnjoj svetoj liturgiji sam vernicima rekao da nam pomaže čovek koji je samo zamolio da se molimo za zdravlje njegove tri ćerke i unuke koja će uskoro da se rodi. Molićemo se za zdravlje njegove porodice i porodica radnika uvek u ovome Hramu. U ovim teškim vremenima ovakvi gestovi mnogo znače za sve nas, jer nas sve osvežavaju, jer smo svi jedan narod bez obzira na to kako god mi Boga zvali – rekao nam je na kraju otac Simon.

Jovan Stojanović, Saša Petrović i Admir Hamzić

Vrednost posla 10.000 evra

Kako su “Vesti” nezvanično saznale, izvezeno je oko 140 kubika zemlje. Ukupna vrednost radova je više od 10.000 evra.

Veliki dan

Vozač ogromnog kamiona u kome staje 10 kubika zemlje je Saša Petrović, rođen u Aranđelovcu, a sada živi u Frankfurtu.

– Za mene kao vernika koji dolazim u crkvu je ovo veliki dan. Ovo je sveto mesto naše i želim da pomognem da naš hram ovde u Frankfurtu napreduje. Danas smo svi vozači i naš bagerista došli dobrovoljno da radimo i sa vlasnikom firme Velagić smo se dogovorili da ovo bude naš doprinos i pomoć našoj crkvi. Danas sam prvi put upoznao lično oca Simona i bila mi je velika čast da razgovaram s njime. Dobar je sveštenik i čovek, to je moj prvi utisak o njemu. Inače sam veliki poštovalac našeg vladike Grigorija. Nedavno sam kupio jednu njegovu knjigu i bila bi mi velika čast kad bih uspeo da dobijem njegov autogram na toj knjizi.