Fondacija Budi human
Sve teže dijalize: Tihana Murić Lalić

Bolesnoj Tihani Murić Lalić (34) iz Beograda ovih dana smo prosledili dar od 500 dolara koji joj je poslala plemenita Anđelka Đurović, donatorka velikog srca iz Melburna. Ovo nije prvi put da Anđelka daruje ovu bolesnu ženu. Ona nikad ne zaboravlja siromašne i bolesne u otadžbini, a Tihanu je i ranije pomagala.

Tim povodom smo razgovarali sa Tihanom, koja se neizmerno zahvaljuje na pomoći.

– Hvala dobroj Anđelki na daru, hvala joj do neba, meni svaki dar znači mnogo. Hvala joj u moje i u ime moje ćerkice – priča nam bolesna Tihana.

Teška borba

Ona kaže da joj bolest sve teže pada i govori nam kako sada stvari stoje.

– Ne osećam se dobro, zdravlje mi se pogoršava, a trebalo je da idem na lečenje u inostranstvo. Ni lekari ne znaju zbog čega mi je stanje sve gore – priča bolesna Tihana.

Da podsetimo, Tihana je sa šest godina obolela od dijabetesa tip 1, “brittle” oblik koji je nemoguće kontrolisati, čak i u bolničkim uslovima. Kroz život su je pratile brojne borbe medicinske prirode i sve je do sada savladavala.

Zbog loših uslova i pogrešnog lečenja tri puta je preživela najteže oblike sepse, koje su na kraju i oslabile funkciju bubrega. Doktori su joj rekli da je praktično nemoguće da uz sve sistemske i ginekološke probleme ostane prirodno u drugom stanju. Međutim, baš u najteže vreme na samom početku epidemije ostala je u drugom stanju samim čudom.

Nažalost, odmah joj je savetovano prekidanje trudnoće zbog njenog zdravlja. Šanse da se dete rodi zdravo ili čak da bude rođeno živo su praktično bile nepostojeće. Znajući da joj je to verovatno jedina šansa da pokuša da se ostvari kao majka i sebi ispuni životnu želju, upustila se u sve rizike po sopstveni život.

Unapred se znalo da će trudnoća dovesti do daljeg propadanja bubrega, znalo se i da će u nekom trenutku nastupiti eklampsija i da će trudnoća morati da se prekida hitnim carskim rezom.

Čak pet i po meseci Tihana je provela sama, izolovana u bolničkoj sobi, bez dodira s najmilijima. Za to vreme se borila s ortostatskom hipertenzijom, izrazito visokim pritiskom i bilo joj je zabranjeno da ustaje iz kreveta. U toku bolničkog ležanja imala je pet laserskih operacija oka da bi nekako zadržala vid. Kako je i predviđeno, u 28. nedelji je došlo do eklampsije, pritisak je i pored probijene maksimalne doze terapije bio 210/120 i došlo je do odlepljivanja posledice.

Sve za ćerku

Tihanina ćerka Iskra rođena je hitnim carskim rezom sa samo 6,5 meseci i imala je 1.200 grama. Bila je reanimirana, gubila je svest i bila na aparatima. Ubrzo je prebačena na Institut za neonatologiju gde je nastavila svoju borbu za život. Za to vreme, Tihana je bila na intenzivnoj nezi i borila se za život. Ćerku nije ni videla. Niko joj ništa nije govorio za dete. I već tad je bilo jasno da su bubrezi na izmaku snage.

Iskra je imala brojne krize, pobedila sepsu, bila na respiratoru i ventilatoru. Zbog epidemije korone, Tihana nije videla ćerku dva meseca. Nije znala kako dete izgleda, nije mogla da bude uz nju, da je dodirne. Iskra je izašla iz inkubatora nakon 2,5 meseca, i imala je 2.000 grama i 37cm.

Ubrzo nakon toga, Tihana je preležala koronu koja joj je dokrajčila bubrege i hitno je bila hospitalizovana, opet ostavljajući dete kući mesecima. Tu kreće agonija s operacijama, postavljanjem više katetera za peritonealnu dijalizu koja mora da se izvodi na svaka četiri sata. Četiri operacije kasnije, nijedan kateter nije radio duže od dva dana. Zbog loših krvnih sudova nije bilo moguće da se napravi fistula ili graft. Ugrađen joj je privremeni Hickman kateter u grudi i preporuka je bila da se nađe način da se odradi transplantacija. Za to vreme, ona ide na dijalizu tri puta nedeljno, provodi sate vezana za aparat, a već ima mnogobrojne komplikacije. Na desno oko je izgubila vid, ima česta krvarenja, i svaka godina na dijalizi smanjuje joj uspešnost transplantacije. Svaka dijaliza je rizik da bude poslednja.

Kako je ona B krvna grupa, a članovi njene porodice A i AB, direktno doniranje nije moguće.

Zlatno srce dobročiniteljke

Štićenici Humanitarnog mosta veoma dobro znaju koliko zlatno srce ima Anđelka Đurović. Ovoga puta pomogla je mladu bolesnu majku Tihanu, koja ne može dovoljno da se zahvali divnoj dobočiniteljki.

– Neka joj Bog podari zdravlje, a sreća neka je zauvek prati. To joj želim od srca – kaže Tihana.

Tihana Murić Lalić

Kako pomoći

Sredstva su joj potrebna za lečenje, transplantaciju bubrega kao i za troškove puta.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1302 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1302 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001421508-33

Uplatom na devizni račun: 160-6000001422067-05

IBAN: RS35160600000142203019

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod