Lična arhiva
Ljiljana i Aleksandar Čolić

Srce samohrane majke Ljiljane Čolić (67) iz Ljubesela kod Topole nepopravljivo je slomljeno od momenta kada je ostala bez sina Aleksandra, obolelog od ubrzanog starenja mozga.

Ove tužne vesti, podsećanja radi, primili smo sa velikom tugom, budući da je Aleksandar bio štićenik Humanitarnog mosta “Vesti” duže od 15 godina. On je pre nekoliko meseci, u 47. godini, nakon više od dve i po decenije, izgubio bitku s bolešću. Prema rečima neutešne majke Ljiljane pred sam kraj života se mnogo namučio. Da Aca ipak živi u sećanju dobrih ljudi, koji su za vreme njegove bolesti bili uz njega, govori najbolje i nedavni poziv hrabre majke Ljiljane da nas obavesti o novopristigloj donaciji od 100 franaka plemenite penzionerke Leposave Pančić iz Bazela, rodom iz Velike Plane.

– Lepoj ne mogu dovoljno da se zahvalim. Čim je videla u “Vestima” da je moj Aca izdahnuo, odmah mi je uputila pomoć od 100 franaka, a nedavno je to ponovo učinila i svojim pismom mi naterala suze na oči. Novac je poslala za Acin spomenik koji treba uskoro da mu podignem. Lepa dobro zna da za to treba izdvojiti popriličnu sumu novca i zato mi je i poslala pomoć, i to od svoje penzije, na čemu sam joj neizmerno zahvalna – kazala je Ljiljana i dodala:

– I “Vesti” su bile uz nas godinama, pratile sve naše nedaće, a dobri ljudi širom sveta su bili uz nas u svim tim teškim trenucima, što nikada neću moći da zaboravim. Svima im se još jednom beskrajno zahvaljujem na svakoj pruženoj pomoći, toplim rečima podrške i dugogodišnjem prijateljstvu koje je Aci mnogo značilo od kada ga je bolest bacila u postelju. To ga je i neretko i jedino održavalo u životu – priča Ljiljana, koja živi s primanjima od 16.000 dinara (oko 135 evra), što je nedovoljno za pristojan život. Ona brine i o Acinoj mlađoj sestri Jeleni koja boluje od iste bolesti kao pokojni brat i na Ljiljani je sada da je neguje.

Zamolila nas je i da još jednom objavimo njen broj telefona kako bi dobrotvori iz Kanade iz Udruženja srpske bratske pomoći mogli da stupe u kontakt sa njom, budući da je kod ćerke u stanu zbog zime, a on glasi: +381 64 033 66 08.