www.patak.co.rs
Spreman za novogodišnje praznike: Stefan Miladinović

Proteklih dana, reporteri “Vesti” uspeli su da uruče još dve donacije od po 290 evra koje je Kolo srpskih sestara Žene mironosice pri Crkvi Sveti arhiđakon Stefan u melburnškom Kizborou namenilo velikim borcima i životnim pobednicima. Reč je o šestoipogodišnjem Stefanu Miladinoviću iz Niša, obolelom od rabdomiosarkoma (tumora mekih tkiva), koji je pre tri godine uz pomoć mnogobrojnih dobrih ljudi, dobio bitku protiv ove veoma zloćudne vrste tumora nakon dve veoma komplikovane operacije i višemesečnog lečenja u Štutgartu.

– Godina teške borbe, neprospavanih noći i strepnje ostala je iza nas. Stefan je hvala bogu, dobro. U protekle tri godine, na svaka tri meseca imali smo kontrole, potom šest meseci. Istini za volju, dešavanja sa korona virusom, pomutile su naše planove da odemo na kontrolni pregled i ove godine, zbog čega smo se malo zabrinuli. Ipak, uradili smo sve pretrage koje smo mogli u Srbiji i na sreću sve je u redu. U međuvremenu, naš Stefan je prvog septembra pošao i u prvi razred. Dobar je đak, zbog čega smo suprug i ja mnogo ponosni na njega – rekla nam je u telefonskom razgovoru mama Ljudmila Ristić Miladinović, pošto je donacija stigla na njihovu kućnu adresu.

U nastavku razgovora sa ovom hrabrom ženom, kojoj je srce kidano u hiljade delića kada je saznala za bolest svog mališana, a potom i borbe da ga odvede na lečenje u inostranstvo, potvrdila nam je da za tri godine od kako je najgore iza njih, ne zaboravlja sve što su mnogi humani sugrađani i zemljaci učinili za njihovu porodicu.

Đak prvak: Stefan Miladinović

– Zahvalite, molim vas, u naše ime, Kolu srpskih sestara, koje nije zaboravilo našeg Stefana, kao i svim dobrim ljudima koji su nam pomogli. Svako dobro im želimo, kao i srećne predstojeće praznike. Hvala i Redakciji “Vesti” za podršku i pomoć jer smo kroz “Vesti” upoznali mnogo zemljaka u Štutgartu koji su nas zdušno pomagali, obilazili, bili nam velika podrška tokom Stefanovog lečenja. Nikada ih nećemo zaboraviti. Nadamo se najboljem i u buduće i sve mnogo pozdravljamo! – poručila je Ljudmila, dodavši da će dar iz Australije utrošiti na Stefanove potrebe.

Istina, mali Stefan je sa samo tri godine svog života, pregurao dve operacije, od kojih je jedna trajala 10 sati, ali i 28 teških zračenja. Zato sa pravom možemo reći da je pravi mali heroj. Ipak, roditelji Ljudmila i Zoran Miladinović su svesni da je dobijena prva i najvažnija runda teške bitke, ali kako su tokom dugog lečenja Stefanu oštećeni bubrezi, zbog čega sada mora da uzima više vrsta lekova i suplemenata te još nemaju mira. Dijagnostikovana mu je tubulopatija, za čije lečenje moraju kupovati lekove u Nemačkoj, jer se u Srbiji ne proizvode.

– Srećni smo što u Stefanovom organizmu nema tragova tumora, ali i svesni da nisu još sve opasnosti prošle. Od trenutka kada je zvanično izlečen, prema rečima lekara stanje mora da se prati u narednih pet godina. Već su prošle tri i očekuje nas bar još dve godine konstantnog motrenja na njegovo zdravstveno stanje, što naravno iziskuje novčana sredstva koje nekako uspevamo da ispratimo – podsetila je Ljudmila.

Nije zaboravljen: Nemanja Leontijević

Prijatno iznenađeni

Dar od 290 evra, stigao je i na adresu Nemanje Leontijevića (18) iz Kožuara kraj Uba, mladića čija je priča pre četiri godine dotakla u srce mnoge plemenite sugrađane, ali i zemljake u dijaspori kada su posredstvom medija saznali da ovaj tada 14-godišnjak putuje sam u Beograd na hemioterapije, jer mu je dve godine pre toga, dijagnostikovan osteosarkom, tumor kostiju. Njegovi roditelji, Slađana i Dušan Leontijević nisu mogli da sakriju zbunjenost našim pozivom, ali ni oduševljenje što je neko izdaleka i čak sa drugog kraja sveta mislio na njih i poželeo da im pomogne.

– Najteže je prošlo i srećni smo zbog toga. Mnogo nam je dobrih ljudi priskočilo u pomoć kada su za Nemanjinu sudbinu saznali posredstvom medija u Srbiji. Zahvaljujući njihovom dobrom srcu, naša petočlana porodica ima bolje uslove za život, toplu odeću i odeću, punu trpezu… Ništa od svega toga ne bi bilo moguće bez svesrdne podrške humanih ljudi. Molim vas da se i tim divnim ljudima iz Australije zahvalite u ime cele naše porodice. Ne znamo na šta ćemo ovu pomoć utrošiti, ali je jedno sigurno, ove praznike ćemo proslaviti spokojno i srećno što je Nemanja dobio najvažniju životnu bitku, vratio se u školsku klupu i sada završava četvrti razred srednje škole kao finansijski tehničar – rekla je majka Slađana.