Youtube/Draško Stanivuković
Draško Stanivuković

Jedno ime i prezime odgovorno je za blokadu Banjaluke. To je Milorad Dodik, tvrdi Draško Stanivuković. Gradonačelnik Banjaluke kaže da odbornici i svi drugi koji stoje iza neusvajanja bužeta i paralize grada samo izvršavaju naredbe lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata i zadovoljavaju njegovu sujetu.

– Zbog toga tražim sastanak sa njim, oči u oči, u našem gradu – poručuje Stanivuković, dodajući da odbornici SNSD i skupštinske većine u Banjaluci od sada mogu da se dogovaraju sa njegovom sekretaricom, jer i ona mora da se konsultuje sa njim, baš kao i oni sa svojim šefom.

Kako stvari stoje, šanse da Dodik prihvati Stanivukovućev poziv su minimalne, jer analitičari procenjuju da će lider SNSD, kao i cela republička vlast i partijska mašinerija, praćeni svojim medijskim dobošarima, do iznemoglosti jahati na tezi da je Banjaluku, koja nije dobila budžet u zakonskom roku do 31. marta, blokirao njen gradonačelnik. Uostalom, oni već tvrde da je upravo on kriv za neusvajanje budžeta i iznose optužbe da je njegovoj Partiji demokratskog progresa, kako je rekla predsednica RS i potpredsednica SNSD Željka Cvijanović, “važnija ofarbana klupa u nekom imaginarnom parku od preopterećenog zdravstvenog radnika, ugroženog penzionera, porodilje koja dobija potomstvo u ovako teškim vremenima i privrednika koji zbog korone ima problem da održi poslovanje i plati radnike”.

To je, ukazuju posmatrači, samo početak kampanje protiv gradonačelnika i onih koji ga podržavaju, a njen cilj je da se Stanivuković, PDP, SDS i ostatak opozicije na republičkom nivou, prikažu kao demagozi, nesposobni da ispune predizborna obećanja. S druge strane, prema istom planu, uloga “spasilaca” rezervisana je za republičku vlast. Naime, Vlada RS je najavila da će u Banjaluku investirati 25 miliona evra u razne projekte.

Njih će, kako je rečeno, sprovesti preduzeća pod okriljem republičke vlasti.

Ko će odvoziti smeće, uređivati i održavati parkove i isplaćivati dažbine iz nadležnosti grada čiji je budžet blokiran, nije odgovoreno. Niko, ako ne dođe do radikalnog zaokreta, a burna sednica gradskog parlament i njen epilog ne nagoveštavaju da je to moguće. Naprotiv! Stanivuković ukazuje da su pred Banjalukom teški dani i da mu je žao što građani ispaštaju zbog njega, odnosno zbog činjenice da je pobedio na izborima, sa čim Milorad Dodik i SNSD ne mogu da se pomire, pa im se svete što su otpisali njihovog kandidata.

– Gradska uprava nema mogućnost obavljanja bilo kakvih transakcija. Pravi efekti blokade videće se narednih dana. Banjaluka svojim radnicima ne može da isplati plate za april i za oko 700 radnika za mart. Nije moguće ni održavanje puteva i mostova, kao ni popravka rasvete. “Čistoća” neće moći da odvozi smeće, niti mogu da se isplate bilo kakva socijalna davanja – kaže gradonačelnik Banjaluke.

On veruje da je izlazak iz krize moguć samo ako Dodik prihvati njegov poziv za sastanak s njim, na kojem bi se raščistilo sve što je dovelo do blokade. Ukoliko to izostane i SNSD nastavi sa opstrukcijama u gradskoj skupštini, Stanivuković će, kako je najavio, iz rukava izvući “džokera”.

– Ja imam dogovor sa građanima da se, kada pucnemo prstima, ide na Trg Krajine ispred Gradske uprave i pred Palatu predsednika – rekao je Stanivuković i zapucketao prstima, objasnivši da je to njegov “džoker”, odnosno znak za okupljanje na protestima.

PDP: Kukavičko ponašanje SNSD

Lider Partije demokratskog progresa Branislav Borenović ukazao je da odbornici SNSD i ostatka skupštinske većine na kraju nisu ni glasali za amandmane koje su danima gurali u proceduru, pokazujući i na taj način da im je jedini cilj bio da sruše budžet.

– To je nedolično i nekorektno ponašanje. Ovo što su uradili predstavlja kukavički presedan – poručio je Borenović.

Optužnica protiv Lukača

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci podiglo je optužnicu protiv ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača zbog ugrožavanja bezbednosti Draška Stanivukovića, objavili su banjalučki mediji. Lukač je, podsetimo, u decembru 2019. na sednici Skupštine RS vređao Stanivukovića, koji je u to vreme bio poslanik, a potom ga udario šakom usred parlamenta. Optužnica je, prema nezvaničnim saznanjima, prosleđena na potvrđivanje Osnovnom sudu u Banjaluci.