Z. Vicelarević
Dečja evropska smotra srpskog folklora

Osma dečja evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba i regionu, koja je 11. i 12. aprila trebalo da bude održana u Novom Sadu, odložena je za sledeću godinu zbog širenja korona virusa Evropom. Ovo je jednoglasna odluka Saveta evropske smotre doneta na predlog suorganizatora – Saveza srpskih udruženja Nemačke i Saveza srpskog folklora Švajcarske.

Danilo Đokić, predsednik nemačkog saveza, kaže da smotru ne otkazuju, već je teška srca odlažu za sledeću godinu, za 3. i 4. april.

– Veoma mi je žao jer su deca imala ogromnu želju da prvi put nastupe u otadžbini, ali smo kao nikada do sada naišli na opšte razumevanje i podršku naše matice, od predsednika Srbije, preko patrijarha, grada Novog Sada. Međutim, kao odgovorni ljudi nismo želeli ništa da prepustimo slučaju jer od početka insistiramo da nam je bezbednost dece uvek u prvom planu. Nažalost, razvoj situacije sa korona virusom u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji ne ukazuje da će se situacija smiriti do početka aprila – ističe Danilo Đokić.

Zasijaćemo opet

On ističe da su kulturno-umetnička društva u Sloveniji i Italiji već prestala s okupljanjima, pa bi bilo neozbiljno da organizuju manifestaciju koja neće zasijati punim sjajem. Danilo Đokić obećava da će dogodine, kad Novi Sad bude i zvanično evropska prestonica kulture, taj sjaj biti još veći,

I Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske, kaže da mu je veoma žao što su morali da donesu ovakvu odluku, ali da nisu želeli ništa da prepuste slučaju.

Fenomenalna saradnja

– Od našeg povratka iz Novog Sada počeli smo aktivno da pratimo situaciju sa širenjem korona virusa i uvideli da je vanredno stanje u svim evropskim zemljama iz kojih dolaze folklorna društva. Naravno, kako mediji javljaju, tu su najviše u opasnosti stariji ljudi, ali teška srca smo odlučili ne da otkažemo smotru, već da je pomerimo. Mnogo nam je žao zato što se dosta godina dečja smotra nije održavala, a zajedno sa nemačkim savezom smo uložili mnogo truda i rada da organizujemo ovu manifestaciju na nivou kog naša dečica zaslužuju. Najžalije nam je upravo njih jer znamo koliko su se radovali da dođu u našu Srbiju, a to bi bio prvi put u istoriji održavanja ove manifestacije. Viša sila je nažalost to sprečila, ali se zato radujemo sledećoj godini. Ako je ovaj virus doneo nešto dobro, onda je to svakako činjenica da su nemački i švajcarski savezi uvideli da fenomenalno sarađujemo i to želimo da nastavimo i u budućnosti – ističe Milenković.

Zahvalanost Vučiću i “Vestima”

Predsednici oba saveza odluku o odlaganju Smotre saopštili su u pismu i predsedniku Srbije pod čijim pokroviteljstvom je Smotra trebalo da se održi.

“Poštovani predsedniče, želimo da Vam se zahvalimo jer smo naišli na Vaše razumevanje i podršku oko organizacije ove manifestacije. Vaša odluka da budete i pokrovitelj dečje smotre u Novom Sadu davala nam je još više snage da smotru odradimo na najvišem nivou. Nažalost, viša sila je učinila da ovo najveće okupljanje naše dece iz dijaspore i Srba u regionu u matici bude otkazano.

Takođe, želimo da izrazimo beskonačnu zahvalnost i generalnom sekretaru predsednika Republike Srbije Nikoli Selakoviću, gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću sa saradnicima za saradnju i podršku, kao i redakciji dnevnog lista “Vesti” koja je izveštavala o dosadašnjim aktivnostima oko organizacije smotre”, stoji u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koje su potpisali Danilo Đokić i Nenad Milenković.

Odluka 15. aprila

Organizatori jubilarne, 25. evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, koja je planirana za 30. i 31. maj ove godine u Parizu, svakodnevno prate situaciju vezano za korona virus, a konačnu odluku o tome da li će ova manifestacija biti održana, ili kao Dečja smotra odložena, biće doneta 15. aprila.

Bojan Stefanović, predsednik Saveza srpskog folklora Francuske, kaže za “Vesti” da pripreme za Smotru teku po planu i da se u ovom trenutku ne razmišlja o otkazivanju.

– Ove subote smo imali naše takmičenje, a prošle nedelje je u hali gde će se održati Evropska smotra održana sportska priredba. U Francuskoj je i dalje na snazi zabrana skupova sa više od 1.000 ljudi, ali ta odluka ne važi za takmičenja, dakle Evropska smotra bi se u ovom trenutku bez problema održala. Ta zabrana važi do 30. maja, međutim, i mi pratimo razvoj situacije kako u Francuskoj, tako i u drugim evropskim zemljama i na osnovu toga ćemo i doneti najbolju odluku – ističe Stefanović.

On kaže da će u slučaju da francuske vlasti zabrane sve vrste javnog okupljanja svi hoteli biti u obavezi da vrate rezervacije.

– Mnogo društava je već dalo kaparu za smeštaj, tako da barem tu neće imati problema – kaže Stefanović.

Deca prva briga

Uredbu austrijske vlade, kojom se zbog korona virusa zabranjuju manifestacije s više od 100 osoba u zatvorenom prostoru i na otvorenom s više od 500, ozbiljno su shvatili i u srpskoj zajednici.

KUD “Branko Radičević” prinuđen je da otkaže proslavu Dana žena planiran za subotu, kao i KUD Dukat iz Trajskirhena koji je već obavestio članstvo o tome. To donosi troškove jer je neophodno stornirati hotelske sobe za goste, ali su barem sale u Beču najavile mogućnost refundiranja novca.

Uredba i apel vlasti da se smanje socijalni kontakti utiče i na svakodnevni rad društava. Tako je u SKC “Stevan Mokranjac” razmotreno kako dalje raditi.

– Pomerili smo termine proba pre svega za decu, kako u prostorijama ne bi bilo mnogo ljudi. U naš klub, do daljeg, moći će da dolaze deca na probu i oni s članskim kartama – objasnio je potpredsednik SKC “Stevan Mokranjac” Saša Božinović.

On je rekao je i da će probe prvog ansambla biti podeljene po grupama. U klubu su postavljeni i dodatni sapuni i dezinfekciona sredstva, a redovno će se dezinfikovati prostorije, a Božinović kaže da će se više voditi računa i slediće se uputstva vlade Austrije.

Aleksandar Stanković, predsednik KSD Bambi iz Beča, obavestio je upravu da je potrebno održati krizno zasedanje i doneti odluke u skladu s onim školskog sistema Austrije. On dodaje da je neophodno u toalete postaviti dezinfekciona sredstva.

– Prinuđeni smo, ukoliko deca ne budu dolazila na probe, da zatražimo savet i pomoć opštine za troškove – naglasio je on.

Ugostitelji na mukama

Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Luka Marković kaže da su sve manifestacije otkazali, a probe sveli na minimum.

Marković, koji je na nedavnim izborima za skupštinu Privredne komore Beča prošao na listi sektora ugositetljstva, navodi da uredba važi i za ugostiteljske objekte. Zbog toga su neke diskoteke već zatvorile pola lokala.

– Šteta od korona virusa po turizam u Austriji je ogromna. Opšta zabrana pušenja nanela nam je ogromnu štetu, a korona virus i nova uredba će nas dotući. Svakodnevno čujem da se neki lokal zatvara – kaže Marković.