Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Film “Izgubljena zemlja” Vladimira Perišića premijerno je prikazan na 76. Kanskom festivalu, u okviru takmičarskog programa “Nedelja kritike”. Bioskopska sala “Miramar”, u kojoj je održana projekcija, bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a Perišić i njegova ekipa nagrađeni su dugim i srdačnim aplauzom. Ovo je bio jedini domaći film u zvaničnom programu ovogodišnje filmske fešte i jedini iz ovog dela Evrope. Iako je radnja smeštena pre skoro 30 godina, film je aktuelan i izaziva nemir. Naturščik Jovan Ginić je sjajan u svojoj ulozi, a svoju ljupkost i šarm sjajno koristi. Film je s vremena na vreme preterano opterećen simboličkim slikama i scenama. Stefan, koji je slep za “zločine” svoje majke, ima trenutak spoznaje za vreme pregleda kod optičara. Ruže na trpezarijskom stolu venu i padaju. A kadriranje naglašava podelu, stavljajući Stefana u vizuelne kutije, koje ga odvajaju od prijatelja i porodice. Posebno je upečatljiv kadar pred kraj filma. Svevideće oči vlasti su svuda – navodi se u kritici ovog ostvarenja na sajtu Skrindejli.

Iz Kana nas je obradovala i vest da je upravo Jovan Ginić osvojio nagradu Otkrovenje koju najboljem mladom glumcu festivala dodeljuje fondacija ‘Luj Roderer”, a o njegovoj bravuroznoj glumi kanski kritičari su pisali odmah nakon prve premijerne projekcije.

– Glumac amater Jovan Ginić je sjajan u ulozi Stefana, sa ljupkim repertoarom adolescentskog ponašanja koje efikasno koristi tokom celog filma – zapisala je o Giniću Njenddž Ide.

Ovo je samo jedan u nizu domaćih brojnih filmova koji su oduševili kako publiku tako i žiri na festivalima širom sveta.

– Volim Kanski festival, stvarno ga volim. Imam jedno zadovoljstvo da si tu, da gledaš filmove i dobijaš jedan uvid u svetsku kinematografiju koju nijedan drugi festival ne daje. Daje ogromnu vidljivost za nas koji dolazimo sa te jedne margine sveta, mogućnost da postojimo, kao da smo uveličani nekom lupom ili mikroskopom – rekao je Vladimir Perišić.

Debitantski dugometražni igrani film “Ovuda će proći put” scenaristkinje i rediteljke Nine Ognjanović osvojio je dve značajne nagrade na festivalu Slemdens koji se održava svakog januara u Americi. Ovo ostvarenje je osvojilo Nagradu publike za najbolji dugometražni igrani film kao i Specijalno priznanje žirija u kategoriji igrani film. Slemdens je jedan od najznačajnijih festivala za filmske debitante u svetu. Svake godine se prijavi više od 7.000 filmova iz celog sveta, a samo 11 ih završi u festivalskoj selekciji.

– Nismo očekivali nagrade. Film smo radili iz ljubavi, u skromnim uslovima. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez odlične ekipe i glumačke postave, koji su pristali da deo svojih života provedu sa nama na Staroj planini, odsečeni od sveta. Raduje me da uspeh filma podelim sa njima i jedva čekam da ga pogledamo zajedno u velikoj sali – izjavila je Nina Ognjanović.

Glavne uloge poverene su Jani Bjelici i Zlatanu Vidoviću, a ostale uloge u filmu tumače: glumački veterani Svetozar Cvetković i Eva Ras, kao i Brana Stefanović, Igor Filipović, Ninoslav Ćulum, Vladimir Maksimović, Pavle Čemerikić i dečak Demijan Kostić.

Ostvarenje “Šavovi” reditelja Miroslava Terzića, po scenariju Elme Tataragić, osvojilo je brojne nagrade, među kojima je i Europa Cinemas Label za najbolji evropski film u programu Panorama na Berlinskom festivalu pre četiri godine. Kako je u svom saopštenju zapisao tročlani međunarodni žiri, “Šavovi” su dobar primer moći filma kao vida umetnosti.

– Sjajna režija, scenario, fotografija, montaža i vrhunske glumačke kreacije. Ovaj film je zasnovan na istinitim događajima, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu, koje su godinama proglašavane umrlim, a zapravo su prodavane, i on pokazuje da postoji mnogo nepravde svuda u svetu.

Veliku prođu na inostranim festivalima imao je film Stefana Arsenijevića, koji je rekao jednom prilikom da uspeh njegovog filma može otvoriti put drugim srpskim projektima.

– Film je stvarno dobro prolazio i prihvaćen na festivalima. Pratio sam ga po svetu i vrlo sam zadovoljan. Ne bih mogao da zamislim bolje – rekao je Arsenijević.

Za evropski pandan Oskaru u kategoriji za najboljeg glumca bio je nominovan i Goran Bogdan, za ulogu u filmu “Otac” Srdana Golubovića. Film je imao svetsku premijeru na filmskom festivalu u Berlinu na kome je osvojio dve nagrade.

– Dodela evropskih filmskih nagrada je lišena glamura jer se evropska kinematografija bitno razlikuje po svojoj estetici od holivudskog filma. Pretpostavljam da su svi sa ovih prostora s nestrpljenjem očekivali odluku u kategoriji najbolji glumac zbog Gorana Bogdana i njegove maestralne uloge u filmu “Otac” Srdana Golubovića. Nema sumnje da sama kandidatura Bogdana predstavlja veliki uspeh i za srpsku i za kinematografiju iz regiona – rekao je svojevremeno direktor filmskog festivala Slobodna zona Rajko Petrović.

On je dodao da je neverovatno što je mala kinematografija kao što je srpska imala kandidata u konkurenciji sa Madsom Mikelsenom, Vigom Mortensenom ili Lukom Marinelijem.

– To je i dokaz da srpska kinematografija ima kontinuitet uspeha u evropskim okvirima koji traje od autora i ostvarenja takozvanog crnog talasa 60-ih godina prošlog veka – kaže Petrović.

Tokom velike proslave jubileja, na 70. Kanskom festivalu ponovo je prikazan film “Skupljači perja” koji je 1967. godine osvojio Gran pri. Pedeset godina kasnije, remek-delo Aleksandra – Saše Petrovića posetioci su gledali u okviru programa Kan klasik. Ovo je ujedno i prvi srpski film koji je prikazan u uglednom programu na Kroazeti, a zasluge za ovaj uspeh imaju čelnici Jugoslovenske kinoteke koji su uložili velike napore ne bi li “Skupljačima perja” obezbedili ponovno prisustvo na međunarodnoj sceni. Tim povodom izrađena je nova kopija ostvarenja u kome su nezaboravne glumačke kreacije imali Olivera Katarina, Bekim Fehmiju i Velimir Bata Živojinović.

Petrovićevi “Skupljači perja” našli su se u društvu kanskih laureata kao što su “Borba za prugu” Renea Klemana, “Nadnica za strah” Anri-Žorža Kluzoa, “Uvećanje” Mikelanđela Antonionija, “Sav taj džez” Boba Fosa, “Čovek od mramora” Andžeja Vajde, “Jol” Jilmaza Gineja, “Balada o Narajami” Šoheia Imamure…

Debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića “Ničije dete”, u produkciji Miše Mogorovića, osvojio je brojne nagrade, ali i publiku na svetskim festivalima.

– Ove nagrade nam svima u ekipi mnogo znače. Filmovi se prave zbog publike, a naš film nije blokbaster – rekao je Vuk Ršumović.

Tri nagrade

Srpski film “Republika Srpska: Borba za slobodu” osvojio je tri glavne nagrade u kategoriji dokumentarnih filmova na festivalu u Čileu. Akademija South Film & Arts dodelila je filmu nagrade Najbolji dugometražni dokumentarni film, Najbolja režija za dugometražni dokumentarni film i Najbolja kinematografija za dugometražni dokumentarni film.

“Nečista krv” na Netfliksu

Film “Nečista krv – Greh predaka” u režiji Milutina Petrovića prvo je ostvarenje na srpskom jeziku koje se našlo na najvećoj filmskoj platformi Netfliks. Film sniman po adaptiranom scenariju Voje Nanovića, zasnovanom na delima Bore Stankovića, u bioskopima je pogledalo više od 100.000 posetilaca, a igraju: Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski i drugi.

– Netfliks je velika strana kompanija, pa nam nisu dostupne informacije o gledanosti filma, a ni kako se dopao ljudima. Znam samo da kad bih upalio aplikaciju, on je mesecima bio u top 10. Ne znam šta to zaista znači – kaže Milutin Petrović.

“Podzemlje” u novom ruhu

Ovogodišnje izdanje Kanskog festivala bio je u znaku i restaurirane verzije klasika i kanskog pobednika, “Podzemlje” Emira Kusturice iz 1995. godine. U pitanju je 4K restauracija koju je uradio TF1 Studio, uz podršku francuskog fonda CNC, a na osnovu izvornog negativa i izvornog zvuka. Planirano je da film tokom ove godine ponovo bude deo repertoara francuskih bioskopa. U Kanu ga je predstavio francuski distributer, kuća Malavida Films, piše FCS.

Sutra – Domaći filmovi ređaju uspehe širom sveta (2): Oskar za Maldena i Vukotića