Lična arhiva
Zahvalnost do neba: Zaposleni Doma zdravlja Despotovac

Doktorka Mirjana Andrejević-Kri sa suprugom Rainerom i grupom saradnika već godinama neumorno pomaže zdravstvene ustanove u Srbiji i Republici Srpskoj i u tom naumu teško da ih može nešto sprečiti.

Humanitarna organizacija Pro Human iz Bad Salcuflena, na čijem je čelu tako radi godinama i pomaže tokom cele godine, a jedna od poslednjih većih akcija, uprkos pandemiji korona virusa, bila je namenjena Domu zdravlja Despotovac. Ovoj akciji pridružilo se i Kulturno-umetničko društvo Izvor iz Reklinghauzena, zahvaljujući angažmanu gospođe Slavice Nikolić, dugogodišnjem saradniku gerontološkog centra Diakonisćes Njerk Recklinghausen
iz Reklinghauzena.

– Malo je reći da smo prezadovoljni ovom donacijom čija vrednost iznosi oko 125.000 evra. Njome ćemo znatno unaprediti rad stacionara pri Domu zdravlja u Despotovcu, a korisnici će imati daleko bolje uslove za boravak i lečenje, budući da smo dobili 28 novih kreveta, pet kolica s jastučićima, šest dušeka, 12 šetalica, 23 para podizača za krevete. U svoje ime, u ime ustanove, zaposlenih i svih korisnika zahvaljujem se pomenutim donatorima, kao i gospodinu Mišku Đorđeviću, koji je bio posrednik i realizator ove izuzetno vredne donacije. Svima dugujemo veliku zahvalnost na brizi i ovako vrednoj pomoći – istakao je direktor Doma zdravlja Dejan Milošević.

Potpuno renoviran

Prema rečima direktora Dejana Miloševića, Dom zdravlja Despotovac nedavno je dobio novo ruho kada je u potpunosti renoviran, a svečano otvoren od Nove godine. Oprema koja je stigla iz Nemačke upotpuniće sav uložen napor da korisnici imaju uslove za lečenje kakve i zaslužuju, po najvišim standardima. Istakao je i da se u okviru ove zdravstvene ustanove stalno radi na unapređenju zdravstvene zaštite.

Pošto su korisnici u većini slučajeva stara i nepokretna lica, kreveti izuzetnog kvaliteta is mnogo funkcija predstavljaju veliku pomoć u nezi pacijenata, pa će se i oni osećati daleko prijatnije u svojoj postelji.

Sve navedeno svakako nije prva, a neće biti ni poslednja pomoć od strane Pro Humana, jer su na putu ormarići koji idu uz krevete, posteljina, mantili za lekare, koji će i ovog puta stići zahvaljujući i Mišku Đorđeviću iz Kragujevca, stalno angažovanog da pomoć stigne na zadatu adresu. Ali, isto tako i donatoru, koji je obezbedio nekoliko vozila za ovu zdravstvenu ustanovu.

– Despotovac mi je drag srcu. Ova oprema je direktno stigla sa Sajma iz Hanovera, kreveti su eksponati sa Sajma i nisu bili upotrebljavani. Očekujemo da stigne još dosta toga, pošto nije moglo da stane sve u šleper, komodice, uniforme za zaposlene i mnogo još stvari – naveo je gospodin Miško Đorđević.

Šleperi pomoći stizali i u Pančevo

Pored vredne pomoći za Dom zdravlja Despotovac, koja je i prethodne godine stigla u vidu mehaničkih kreveta, donacije HO Pro Human stizale su i na adresu Opšte bolnice u Pančevu, ali i Gerontološkog centra Pančevo. Dva šlepera pomoći (kreveta, nahtkasni, posteljine i drugih pomagala) značajno su unapredili rad obe zdravstvene ustanove.

– U pripremi je i nova pomoć, koja će narednih dana stići u Torlak. Pripremili smo testove do kojih nije bilo lako doći, ali sve se može gde ima volje – pojasnila je uvek vedra dr Mirjana Andrejević Kri, koja često ističe da pomoć otadžbini predstavlja moralnu obavezu.

Samim tim, nastavlja se i humana misija Pro Humana na čelu sa dr Mirjanom Andrejević-Kri koja svoju otadžbinu ne zaboravlja, već nastoji da pomogne kad god može, a posebno obolelima. Iako nosilac nebrojeno priznanja koje je dobila u Srbiji i Nemačkoj, doktorka Mirjana Andrejević-Kri uvek naglašava da joj je najveće priznanje, osmeh bolesnika kojem je pomogla. Čime, s ponosom možemo istaći, predstavlja pravi primer humanosti naših ljudi u dijaspori.

Aparati od humanih penzionera

Penzioneri koji su nekada radili u Austriji i Švajcarskoj, poreklom iz Lomnice, udružili su se kako bi pomogli Domu zdravlja u Despotovcu. Sakupili su 285.000 dinara za ovu ustanovu, čime su kupljena dva EKG aparata i pet pulsnih oksimetra. I to nije bilo sve, jer su u međuvremenu prikupili još novca, pa je ukupna pomoć Domu zdravlja Despotovac dostigla milion dinara pomoći, od čega je unapređena Hitna služba.

Neizmerna zahvalnost

– Pre svega zahvalio bih svim našim ljudima iz Nemačke, ali zahvaljujem se našem drugu Mišku Đorđeviću zato što je po ko zna koji put pokazao da misli na Despotovac i da mu je Despotovac u srcu. U toku su planovi i projekti za rekonstrukciju stacionara u Despotovcu jer kada imate zdrave ljude u opštini, vi ste onda pobedili – kazao je lokalne medije predsednik Skupštine opštine doktor Zlatko Marjanović, pošto je vredna pošiljka stigla na konačno odredište.