Lična arhiva
Neumorni: Stojinić i ekipa koja je opremila najnoviju donaciju

Miroslav – Miki Stojnić iz Herbruka u Švajcarskoj je sa svojom porodicom i prijateljima za Republiku Srpsku ovih dana poslao i jedanaesti kamion ove godine pun humanitarne pomoći. Stojnić sa drugim ljudima dobrog srca već 29 godina šalje pomoć za Republiku Srpsku, Srbiju i Federaciju BiH. Najviše je pomagao opštinu Gradiška odakle je rodom, a sada je pun šleper prvi put otišao put Šamca.

– Uspeli smo u 2021. da pošaljemo 11. šleper pomoći za Republiku Srpsku što je veoma značajno u jednoj godini, pogotovo u vreme ove pandemije. Veoma je teško prikupiti donacije iz udaljenih mesta. Onda sledi naporan posao oko papirologije s mestom primanja donacije, transporta, uvoznika, špedicija i krajnjeg korisnika. Tek kada se sve to sredi sledi utovar artikala u šleper. Inače, prilikom utovaranja ove donacije koja je otišla za Opštinu Šamac radilo je nas 18. Uz utovar opreme za škole istovremeno smo pakovali i tekstilne artikle za Crveni krst u toj opštini. Donacija je poslata u četiri škole, Crvenom krstu, Crkvi i Domu zdravlja – pojašnjava Stojnić.

Prvi šleper za Šamac već je stigao na odredište, a dobrotvor iz Herbruka, već najavljuje nove donacije.

– Poslaćemo još dva-tri šlepera. Planiramo da pomognemo školama u mestima Gornja Slatina i Obudovac, Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” u Šamcu i još nekima ustanovama – kaže neumorni humanitarac.

On ističe da su Đorđe Milićević, načelnik Opštine Šamac i Mišo Dervenić, načelnik Službe za društvene delatnosti i poslove civilne zaštite dali od sebe da se ovaj projekat pokrene i odradi. Takođe i Danica Radulović, sekretarica Crvenog krsta, bez razmišljanja se odazvala i pristala na saradnju.

– Nekad preventivno, a najčešće po dogovoru ciljano donaciju šaljemo školama, vrtićima, deci s posebnim potrebama, bolnicama, ambulantama, domovima zdravlja, crkvama, vatrogasnim službama i višečlanim siromašnim porodicama – kaže Miki Stojnić s malim osmehom na licu i dodaje:

– Teško je to i u nekim slučajevima i nezahvalno, ali tako je kako je. Da sam na sve negativne i nezahvalne događaje gledao, davno bih prestao, ali mora se pomoći koliko se može.

Radimo od srca

– U stanju sam puno da odradim zahvaljujući dobrim ljudima koji su godinama uz mene, veliko im hvala jer oni to isto rade iz srca i duše kao moja porodica i ja. Do sada smo poslali više od 150 šlepera donacije za domovinu i ne brojimo ih više – kaže Miki Stojnić.

Plaćaju sve troškove

Mikiju i njegovim saradnicima prvi velike problem je gde da se skladišti prikupljena donacija, a zatim i komplikovana papirologija za transport. Inače, oni sami plaćaju benzin, koriste svoje automobile dok prikupljaju donacije od raznih organizacija i ustanova u Švajcarskoj. Hranu, piće i sve ostale troškove prilikom utovara takođe sami snose.