Prosvjeta
POSAO OD NACIONALNOG ZNAČAJA: Učesnici seminara u Salcburgu

U Salcburgu je održan drugi seminar nastavnog kadra Prosvjetinih srpskih dopunskih škola u Austriji. Osim iz Beča i “domaćih” iz Salcburga, nastavnički kadar pristigao je i iz Linca, Graca, Velsa, Gmundena, Braunaua, Vinernojštata, Štajera, Ensa, Kufštajna, Bregenca, Feldkirha, Inzbruka, Figena, kao i iz škola u osnivanju u Špitalu, Filahu, Klagenfurtu i Salfeldenu.

Seminar je pripremio i vodio prof. Srđan Mijalković, osnivač i rukovodilac Prosvjetinih škola sa timom Prosvjete. Mijalković je istakao da su napori koji ulažu svi nastavnici i članovi tima Prosvjete da Mreža dopunskih škola srpskog jezika u Austriji zaživi i opstane, od istorijskog značaja za celokupnu srpsku zajednicu u Austriji, ali i u matici. Prisutni nastavnici su predstavili sebe i škole u kojima predaju, a obratili su se blagajnici Srđan Rakić i Aleksandra Kovačević i programer Branko Todorović, članovi Prosvjetinog tima. Okupljeni na seminaru su tako dobili jasniji uvid u celokupan sistem funkcionisanja Prosvjete.

Stručno predavanje održala je Milana Rakić, master profesor jezika i književnosti, koja je od 2015. do 2020. godine predavala u dopunskim školama u Nemačkoj. Tema njenog predavanja bila je “Metodički pristupi nastavi srpskog jezika kao maternjeg u inostranstvu – Rad sa mešovitim grupama”.

Rakićeva je istakla da je održavanje nastave i predavanja maternjeg jezika posao od nacionalnog značaja, bez obzira na to u kojoj državi se obavlja.

PRENELA ISKUSTVA IZ NEMAČKE: Predavanje Milane Rakić

Učesnici seminara su imali priliku da iz njenog izlaganja steknu uvid u inovativan i kompleksan metod rada sa učenicima, koji je predstavljen kroz nekoliko dobrih primera prakse obrade nastavnih jedinica koje objedinjuju nastavne predmete.

U završnoj reči, Mijalković je pohvalio dosadašnje i buduće napore svih nastavnica i nastavnika, podsetio da su Prosvjetine srpske škole važne pre svega zbog naše dece, ali i zato što funkcionišu u celoj Austriji i pokazuju da sloga, mudrost i naporan rad donose dobre plodove i da je to najbolji primer za sve Srbe u ovoj zemlji da je moguće biti jedinstven i menjati stvari nabolje i u zajedničku korist.

Najavio je da će imati i proslavu desetogodišnjice od osnivanja prvih škola, na jesen.

Učesnike seminara je pozdravio i sveštenik Dragan Erić, starešina hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Salcburgu.

Podeljeni udžbenici

Za kraj seminara je, na opštu radost i izraze duboke zahvalnosti svih nastavnika, organizovana podela udžbenika koje je donirala Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Nastavnici su istakli da će im ovi udžbenici pomoći da svoje učenike motivišu da još predanije upoznaju svoj jezik i kulturu.

DONACIJA IZ BEOGRADA: Udžbenici stižu u klupe

Podrška SPC i ambasade

Mijalković je zahvalio domaćinima iz Salcburga Milanu Dragiću i Miodragu Zdravkoviću na sjajnom dočeku i domaćinstvu, ambasadoru Srbije u Austriji Nebojši Rodiću na pomoći, a posebno episkopu Andreju i sveštenstvu iz cele Austrije na velikoj podršci i saradnji.