Vesti
Još ne veruju da imaju dom: Azemina sa decom

Presrećna je ovih dana Azemina Delić, samohrana majka iz Novog Pazara, nakon strašnog porodičnog nasilja koje je preživela, pet godina preteškog života u oronuloj podstanarskoj sobici bez vode i struje i nemaštine koja je i danas prati, konačno je došao dan i za radovanje.

Zahvaljujući čitaocima Vesti, humanitarnoj organizaciji Hajrat i anonimnim dobrotvorima iz ovog kraja, Azemina i njena deca: Melida, Bajram, Murat i Mehidin imaju novu kuću u prigradskom naselju Pobrđe, novi i lepo uređen dom koji će iz korena promeniti njihov život.

– Najteže nam je bilo da sakupimo novac za plac. Ipak, zahvaljujući čitaocima “Vesti” sakupili smo 12.000 evra, potom su se u akciju uključili drugi dobrotvori i, evo, konačno je došao dan da se svi zajedno radujemo – kaže humanitarac Hido Muratović.

Azemina ne krije svoju veliku sreću zbog novog doma.

– Još ne verujem da je ovo naša kuća, pre pet godina nisam imala nikakvu nadu i nisam ni sanjala da ću imati ovako lepo uređeni dom. Presrećna sam, deca još više, imaju kupatilo i svoje sobe, ovo je početak našeg novog života koji su nam darivali dobri ljudi – kaže Azemina.

Ova žena je zahvalna do neba.

– Hvala Hidu Muratoviću, hvala “Vestima”, hvala Humanitarnoj organizaciji Hajrat, hvala anonimnom dobrotvoru koji nam je, pošto kuća nije bila kompletno završena, uveo struju, završio započete radove i kupio nameštaj. Hvala svim dobrim ljudima iz dijaspore koji su slali svoje priloge za naš plac. Bogu se svakodnevno molim za njih i nadam se da će Svevišnji nagraditi njihova dobra dela – priča Azemina.

Sreća u novom domu: Sulejman i Bahta Puzo

Razlog za radovanje imaju i siromašni supružnici Sulejman i Bahta Puzo iz Trnave kod Novog Pazara kojima su pre dve godine naši čitaoci pomogli da sagrade i da se usele u novu kuću. Jedan naš čitalac, poreklom iz ovog kraja koji živi i radi u Berlinu, lično ih je posetio ovoga leta i kupio im aparate za domaćinstvo u vrednosti od 1.000 evra.

– Nakon što nam je u požaru kuća do temelja izgorela, a u njoj i sva naša sirotinja, ostali smo na ulici i bez igde ičega. Živeli smo u daščari “tri sa tri” sličnoj kućici za pse, bog nas je pogledao kada su nas posetili reporter “Vesti” i humanitarac Hido Muratović. Već posle prvog teksta stiglo nam je 3.000 evra, za manje od mesec dana mi smo već imali kuću. Evo, zahvaljujući dobrim ljudima, sada imamo i veš-mašinu, zamrzivač, televizor i sve što nam treba – priča Sulejman.

Njihovoj sreći nema kraja.

– Kad smo ostali na ulici jedina želja nam je bila da umremo u kući kao ljudi, a sad bismo voleli, kad već imamo svu ovu udobnost, i da malo poživimo – priča u šali Sulejmanova supruga Bahta i svima koji su im pomogli i još uvek pomažu (povremeno stigne poneka donacija) šalje pozdrave i neizmernu zahvalnost.

Čitaoci “Vesti” su imali značajnu ulogu i u završetku kuće porodice Filimonović iz Muhova na padinama Golije. Delom zahvaljujući našim dobrotvorima, a delom Humanitarnoj organizaciji Srbi za Srbe, Zoran i Špresa Filimonović i njihovo petoro dece: Ivan, Milodarka, Ivana, Milica i Martin više ne moraju da se boje zime, njihova kuća je potpuno završena i utopljena. Za Božić su se uselili, a nedavno su deca dobila i svoju sobu što je još jedan razlog za radovanje.

Imaju svoju sobu: Najmlađi Filimonovići

Deca vole kupatilo

– Mi smo se zimi smrzavali u kući bez vrata i prozora, sada imamo sve što nam treba, naša deca sada imaju kupatilo i svoju sobu – još jedno veliko hvala svima koji su nam pomogli. Bog vam dao, dobri ljudi, sve što u životu poželeli – poručuje Zoran Filimonović.

Azemina sa decom

Trijumf dobrote

Nije mala stvar sagraditi čoveku kuću, pogotovo samohranoj majci, koja je preživela golgotu. Ovo je još jedan trijumf dobrote – kazuje Hido Muratović i naglašava da će Azemina i ubuduće biti štićenik njegove Humanitarne organizacije Ljudske sudbine i Humanitarnog mosta “Vesti”.