Tanjug/AP

Glavni ukrajinski komandant kaže da vojska napreduje na području Harkova dodajući da se nalaze na 50 kilometara od ruske granice.

On je na kanalu Telegram napisao da su ukrajinske snage ovog meseca povratile više od 3.000 kilometara kvadratnih teritorije i da nastavljaju sa ofanzivom.

Moskva priznaje povlačenje iz ukrajinskih gradova Izjuma i Balaklija. Ministarstvo odbrane navodi da su ruske trupe su odatle pregrupisane u pravcu Donjecka kako bi se postigli ciljevi “specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa”.

– Oružane snage Rusije izvode visokoprecizne napade na jedinice ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti. Od 6. do 10. septembra gubici ukrajinskih snaga na pravcu Nikolajev – Krivi Rog iznose više od četiri hiljade poginulih i oko osam hiljada ranjenih – tvrdi Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Ukrajinski Generalštab saopštio je takođe, na Fejsbuku, da je ukrajinska vojska uspela da protera neprijatelja iz više od 20 naselja u prethodna 24 sata.

“Neprijatelj se fokusira da uspostavi kontrolu na teritoriji regiona Donjeck i da ometa napade ukrajinskih trupa u pojedinim oblastima. Neprijatelj je nastavio da napada ukrajinske pozicije iz vazduha i preduzima mere da povrati izgubljeno”, naveo je Generalštab.

Dodaje se da je ostala pretnja od vazdušnih i raketnih napada na Ukrajinu, uz dodatak da su u prethodnom danu, Rusi ispalili 18 projektila i izvršio 39 vazdušnih udara na civilne objekte širom Ukrajine, u kojem je oštećeno više od 30 mesta, računajući Kramatorsk, Dnjepar, Pavlohrad…

Navodi se i da su ruske snage izvele još jedan “teroristički akt” – napale su projektilima termoelektranu Harkov, zbog čega je došlo do nestašice struje u pojedinim regionima.

1 COMMENT

  1. Ide ko nozem kroz maslo – ova ruska specijalna operacija. Bravo ruski specijalci. Vise od pola godine – samo ratujete. A celi svet je gubitnik. Ruski narod je najveci gubitnik..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here