Instagram.com/buducnostsrbijeav
Orban i Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban obeležili su na Horgošu početak rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica – Horgoš – Segedin.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na Horgošu rekao da Srbija i Mađarska mogu mnogo toga zajedno da urade, kao što su već uradile po pitanju snabedavanja gasom, kao i da snažnija Srbija znači i jaču Mađarsku i obrnuto.

Vučić je, u prisustvu premijera Mađarske Viktora Orbana, poručio okupljenim građanima na mađarskom – “ko sme, taj pobeđuje”.

– To je karakteristika svega što je uradio Orban u odnosima sa Srbijom i zahvalan sam mađarskom predsedniku vlade zbog toga što je uz mnogo hrabrosti i pravu viziju za političke odnose između Mađara i Srba, što je napravio uslove za potpuno nove odnose u koje mi Srbi verujemo da će snažnija i jača Srbija značiti i snažniju i jaču Mađarsku, kao što smo sigurni da snažna i jaka Mađarska znači i snažna i jaka Srbija – rekao je Vučić.

Istakao je da je predviđeno da započeti radovi na pruzi Subotica – Segedin budu završeni u novembru 2022. nakon čega će dve zemlje dobiti najmoderniju železničku deonicu.

Rekao je da će pruga imati moderne bezbednosne sisteme i da će biti osposobljena za opterećenje 22,5 tona po osnovni.

Takođe, kaže Vučić, biće potpuno obnovljene i modernizovane stanične zgrade u Paliću, Bačkim Vinogradima i Horgošu, kao i stajališta Javno skladište i Hajdukovo. Kako je rekao, biće tu i 13 putnih prelaza u niovu i dva pothodnika u Paliću i Horgošu.

– Idejni projekat je finansirala Evropska unija u okviru IPA programa Mađarska – Srbija, dok je naša zemlja 86,7 miliona evra obezbedila kroz kredit OTP banke i iz budžeta – naveo je Vučić.

“Nova trasa će ojačati veze između Srba i Mađara”

Vučić je istakao da će puštanjem u promet trase duge 27 kilometara biti unapređene transportne i putničke veze između Subotice i Segedina i ojačane ekonomske, kulturne i prijateljske veze između Srbije i Mađarske i između Srba i Mađara.

– Građani i privreda će imati direktan pristup intermodalnoj luci Baja na Dunavu i luci Segedin na Tisi, kao i logističkim centrima u Vojvodini i Beogradu. Pruga Subotica – Horgoš će se u stanici Subotica priključivati na brzu prugu Beograd – Budimpešta, čime korisnici dobijaju pristup jugoistoku i severozapadu Evrope – objasnio je Vučić.

Govoreći o značaju rekonstrukcije pruge, citirao je Danila Kiša koji je govorio da su za njega vozovi legenda i mit.

Predsednik Srbije je rekao i da će se uskoro ići na rekonstrukciju bolnice u Subotici, od 40 miliona evra, da se završavaju radovi na pozorištu, vredni 4,5 miliona evra, kao i da će taj grad dobiti stadion od 22 miliona evra i da će početi izgradnja vodovoda i kanalizacije.

– Već u novembru otvaramo novu nemačku fabriku za 500 zaposlenih, investicija je vredna 65 miliona evra, za samo mesec dana – istakao je Vučić.

Najavio je da će danas imati i satanak sa Viktorom Orbanom na kojem će govoriti o najvažnijim pitanjima koja muče celu Evropu i region.

Orban: Dobro znamo da je Srbija kapija Balkana

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban rekao je da bi granice Evropske unije (EU) trebalo da budu mnogo niže na jugu kontinenta i da bi građani Srbije trebalo odavno da prelaze u Mađarsku i Evropu bez pasoša.

Orban je istakao da se svečanost održava na šengenskoj granici, ali da spoljna granica EU ne bi trebalo da bude tu.

– Svi dobro znamo da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope. Istina je i znamo da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU – naglasio je Orban.

Rekao je da se već polako postavlja pitanje da li Srbija uopšte želi da uđe u EU i da li će imati kome ili čemu da se pridruži.

Podvukao je da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u EU jer u Srbiji, kako je rekao, ima velikog brata.

– Nalazimo se u neobičnoj situaciji. Želimo da obnovimo železničku liniju staru 150 godina, ali u stvari postavljamo kamen temeljac. Ovo je simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, Mađara i Srba koji grade novu zajedničku budućnost – istakao je Orban.

“Došlo je vreme da uzmemo sudbinu u svoje ruke”

Orban kaže da je migrantska oluja presekla železničku liniju, zbog čega su građani oba grada mnogo izgubili jer je postalo nemoguće saobraćanje tom linijom.

– Sećam se, pre šest godina više hiljada migranata je hodalo baš tim železničkim šinama prema Mađarskoj i Evropi, tako da je linija morala da bude zatvorena i na kraju je u potpunosti ukinut saobraćaj na njoj – naglasio je Orban.

Istakao je da se radi, kako je rekao, o priči svojstvenoj centralnoj Evropi – da u jednoj centralnoj sili smisle nešto i onda to pokušavaju da nametnu, dok drugi plaćaju cenu.

– Mogu da vam kažem da su strane sile uvek donosile samo nemir i rat. Sve ono što je dolazilo spolja dovodilo je do konflikata i unazađivanja oba naroda – podvukao je Orban.

Orban je naglasio da je došlo vreme da Srbija i Mađarska uzmu sudbinu u sopstvene ruke.