Z. Vicelarević
Hram Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu

Vest o smrti patrijarha Irineja potresla je i Srbe širom sveta. U brojnim hramovima u dijaspori služeni su pomeni, a vernici pojedinačno dolaze i pale sveće, pridržavajući se propisanih mera u sprečavanju širenja korona virusa.

U Sabornom hramu Svetog Save u Beču, bez prisustva vernika, po objavi vesti o upokojenju patrijarha Irineja, episkop austrijsko-švajcarski Andrej služio je je pomen sa bratijom hrama. On se pomolio za blaženi pokoj novoprestavljenog patrijarha.

Mika Stevanović, koji pomaže pri Crkvi Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu, postavio je sliku patrijarha Irineja kojoj se u hramu poklanjaju vernici.

– Od ranih jutarnjih časova je primetno više vernika u porti i u hramu. Dolaze, pale sveće za patrijarha i na licima se vidi tuga. Očekujemo da narednih dana veliki broj parohijana dođe i pomoli se za dušu patrijarha – kaže Mika Stevanović.

Janja i Miloš Stević iz Frankfurta su već u prepodnevnim satima bili u hramu.

– Jutros nas je pogodila vest. Danas smo svakako planirali da upalimo sveću za naše žive i mrtve i eto upalismo sveću za patrijarha Irineja. To je veliki udarac za našu crkvu. Bio je veliki naš poglavar koga su poštovali svi pravoslavni vernici ne samo kod nas Srba nego i u drugim hrišćanskim zemljama – kaže nam Janja.

Srbi iz austrijske pokrajine Forarlberg su na svom Fejsbuk profilu iskazali veliku tugu povodom smrti patrijarha Irineja.

Pomen u Beču: Vladika Andrej i sveštenici

“Smogao je snage da sahrani našeg Đeda Amfilohija, a onda mu se i sam pridružio na nebu. Bio je dostojan naslednik Svetog Save. Večna slava našem voljenom patrijarhu Irineju. Po drugi put u mesec dana smo ostali siročad”, poručili su Srbi iz Forarlberga.

Članovi Srpskog kulturnog centra “Stevan Mokranjac” iz Beča sa velikom tugom su primili vest o smrti patrijarha Irineja.

“Njegovo upokojenje je veliki gubitak kako za SPC i ceo srpski narod. Bio je pravi pastir svog srpskog naroda pa tako i nas u dijaspori”, istakao je Saša Božinović, potpredsednik SKC “Stevan Mokranjac” .

Gubitak je veliki, tuga je duboka i iskrena. Vest o upokojenju poglavara SPC brzo se proširila Francuskom. Jutarnja zvona srpskih bogomolja oglasila su smrt voljenog patrijarha Irineja. U Parizu je u devet ujutro arhimandrit Justin služio pomen Njegovoj svetosti, a po Ustavu Crkve pomeni su služeni i na svim narednim službama.

– Zbog sanitarnih merama protiv korone, u Francuskoj se sve službe odvijaju samo uz prisustvo sveštenstva, bez vernika, koji, ipak, u naš hram Sv. Save mogu da uđu svakodnevno od 9 do 13 časova, pomole se i prisluže sveće – u ime pariskog sveštenstva izjavio je arhimandrit Justin.

Protonamesnik Aleksandar Perković je vernike u Hanoveru u petak oko pola osam obavestio da se patrijarh Irinej upokojio i pozvao ih da dođu u hram, na pomen.

“Pomolimo se draga braćo i sestre da ga Gospod upokoji i prebroji među svete svoje” napisao je paroh hanoverski u saopštenju koje je vernicima uputio elektronskom poštom.

Pomen je u Hanoveru u hramu Svetog Save služen u petak, u 12 i 18 sati i na Aranđelovdan posle službe.

Pomeni su služeni i u manastiru Presvete Bogorodice u Himelstiru.

Rajko Mijatović

Brinuo o narodu

I SPKD “Prosvjeta” u Austriji reagovala je sa velikom tugom na vest o smrti patrijarha.

“Mnogo nas je pogodila tužna vest o upokojenju patrijarha Irineja. Svi Srbi, gde god živeli, sa velikim žaljenjem su primili ovu vest. Sudbina našeg naroda i crkve mu je uvek bila na srcu. I u ovom teškim danima, sve dok je mogao bio je sa narodom i delio nadu i utehu ljudima. Njegov odlazak je veliki gubitak za našu Crkvu i naš narod”, naglasio je predsednik SPKD “Prosvjeta” u Austriji Srđan Mijalković.

Mika Stevanović

Molitve za pokoj

Protojerej stavrofor Petar Lukić iz parohije Sv. Georgija u Strazburu kaže da će se, nažalost, zbog korone pomen patrijarhu obavljati samo kroz službe sveštenstva i prisustvo hora.

– Javili smo vernicima da će strazburški hram biti otvoren u subotu i nedelju od 9 do 12 sati, dozvoljen je ulazak najviše pet osoba što će nadležni pred vratima hrama odobravati i praviti red – saopštava prota Petar.

Đakon Igor Vujisić kaže da ni u Nici zbog korone nemaju pravo na zajedničke službe.

– U jutarnjim časovima, u vreme kad je otvorena crkva, istovremeno će moći da uđu dva-tri vernika, prisluživaće sveće i upućivati molitve za pokoj duše patrijarha Irineja – rekao nam je đakon Igor.