MN Press

Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, poveo je 100 srpskih lekara i drugih medicinara u poznato egipatsko letovalište Hurgada, u znak zahvalnosti što su podneli najveći teret borbe protiv korona virusa. Tako je nastavio “osvajanje sveta” komad po komad, poput čuvenog lika komediografa Branislava Nušića, Jagodinca Jovanče Micića. Marković je u Egiptu bio i 2018. kada je Srbija gledala kako u tradicionalnom egipatskom ogrtaču jaše kamilu uz srpsku himnu “Bože pravde”.

Vodio je Palma, do pojave korone, u Beč studente, poljoprivrednike, privrednike. Letovanje na moru svojevremeno je obezbedio starijima od 38 godina koji nisu u braku. Dugo se prepričavala jedna epizoda iz Paralije, kada je uz orkestar, sa srpskim turistima “opleo kolce” u egejskom plićaku. Uz pomoć prijateljske Grčke, odnosno gradonačelnika Katerinija 2013. dobio je dva hektara zemlje i simbolično Srbiju “izveo na more”. Pamti se i kad je dodeljivao novčanu pomoć ugroženim porodicama u Jagodini, pa su mediji uz Markovića često dodavali njegovu rečenicu “3.000 dinara za gospođu, 2.000 za gospodina”.

Rođen je 1960. u imućnoj porodici iz Končareva. Završio je srednju školu učenika u privredi. Vlasnik je kompanije Palma za transport i trgovinu, a ima televiziju Palma plus, koja pokriva dve trećine Srbije, kik-boks klub Palmini tigrovi i vodi i fond Treće dete.

Proglašen je 1995. za najboljeg menadžera i preduzetnika u Srbiji. Poslom je počeo da se bavi uz oca, pomažući mu u pečenju cigle, potom je iznajmljivao šatore za svadbe, pa kupio kamion i prevozio ugalj. U politiku ulazi 1993. kada sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i Borislavom Pelevićem, osnivaju Stranku srpskog jedinstva. Potpredsednik SSJ postao je 1998, a narodni poslanik 2000. JS je osnovao 2004. i osvojio najviše glasova u Jagodini i Pomoravlju, a na republičkim izborima 2007, u koaliciji sa DSS i NS, ušao i u Skupštinu Srbije. Od 2012. je veran koaliciji sa SPS Ivice Dačića. Jagodina je 2008. dobila status grada, a Marković je bio njen prvi gradonačelnik. Doneo je gradu velike promene. Zoološki vrt je otvorio 2006, Akva park 2007, a Muzej voštanih figura 2008.

Žirafu Jovanču iz ZOO vrta 2012. venčao sa ženkom Emom, koja je stigla iz Beograda na poklon da bi na delu pokazao da u brak treba da uđu mužjak i ženka, a ne dva muškarca.

– Znamo da je Bog rekao Adam i Eva da legnu i da ne znam šta već rade, a ne Adam i Steva – neretko poručuje.

U Jagodini je, u maniru Olimpijskih igara, zapalio “industrijski plamen”.

– Baklja će goreti dok god se ne zaposli poslednji čovek u gradu – poručio je građanima sa dizalice.

Prašinu je podigao izjavom da mu “jedino nisu svirali na uvce Mocarta i Betovena” i rečenicom da se “patriotizam ne sipa u traktor”, da ne prestaje sa iznenađenjima pokazao je nedavno kad je u programu uživo pokazujući borilački zahvat voditelja Filipa Čukanovića oborio na pod.

Ističe da je porodičan čovek, a živi u rodnom Končarevu sa suprugom Snežanom, sinovima Darkom i Daliborom, snajama i petoro unučadi.