pixabay.com

Pismo organizacije Kongres Bošnjaka Severne Amerike, upućeno zvaničnicima SAD, u kojem je zatraženo da Vašington zabrani predsednici Srpske Željki Cvijanović dolazak u Ameriku i stavi je na crnu listu posledica podaničkog mentaliteta Bošnjaka koji već decenijama traže od stranaca da ispunjavaju njihove želje, poruka je iz Srpske nakon što je objavljeno da se predsednica te organizacije Selma Porča obratila američkim zvaničnicima.

Sama Željka Cvijanović kaže da je u pitanju ostrašćen, tendenciozan i bezobrazan pokušaj da se vikom i galamom napravi pritisak na strance kako bi Bošnjacima bile ispunjene unitarističke želje i snovi o BiH u kojoj “Srbi i Hrvati klimaju glavom i puze pred njihovim političkim ambicijama”.

Ona je predložila Selmi Porča da piše američkim institucijama da zabrane ulazak njenim političkim perjanicama koje su u svojoj političkoj ili diplomatskoj karijeri delili pasoše radikalnim ekstremistima koji su ovde odsecali glave i imali veze sa svakim terorističkim aktom u svetu.

– Nažalost, takvi još rade u institucijama BiH. I još krstare svetom i motaju se po institucijama mnogih država samo s jednim ciljem da pričaju protiv Republike Srpske i njenih zvaničnika – rekla je Cvijanovićeva.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je da je pismo komično i nerealno i da će verovatno biti veliko razočaranje za Sarajevo i njihove lobiste kad se pokaže da je takav zahtev nerealan.

– Ovakva reakcija od ekstremističkih bošnjačkih organizacija govori samo o njihovoj svesti da su nemoćni i da je cilj za koji se bore neostvariv – naveo je Anđelković.

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać kaže za naš list da o celoj priči najbolje govori sadržina pisma koje je potpisala Selma Porča.

– To je politika čija je sadržina agresivna retorika, konstrukcije i etiketiranje svakog ko se suprotstavlja ciljevima i idejama koje zagovara aktuelna bošnjačka politika. Ali oni samo troše ogromnu energiju na nerealne ciljeve. Formiraju politiku na lažima, a jedini efekat takvog pristupa je nemogućnost dogovora u BiH za šta odgovornost snose isključivo sarajevski političari – kaže Novaković Bursać.

Nema mržnje

Nakon što je Cvijanovićeva reagovala na zahtev Kongresa Bošnjaka Severne Amerike, javili su se pojedini mediji i političari iz FBiH optužujući je za islamofobiju. Oni su reagovali na njene tvrdnje o bošnjačkim radikalnim ekstremistima. Saša Aulić, savetnik Cvijanovićeve, odgovorio je da u navodima predsednice Srpske ni u tragovima nema mržnje prema određenoj religijskoj grupi, ali ima prema teroristima koji su u ime te religije 90-ih godina sejali smrt u BiH, kao i širom sveta.