Ministarstvo odbrane Srbije
More plamena: Dejstvo raketne artiljerije

Grmelo je i tutnjalo da je zemlja podrhtavala. Sve najbolje što Vojska Srbije ima na zemlji i nebu prikazano je na Pešteru nadomak Kosova u svoj svojoj snazi. Reporteri “Vesti” prisustvovali su jednoj od najvećih, ali i najzahtevnijih vojnih vežbi srpskih oružanih snaga koja se od brojnih drugih razlikovala upotrebom bojeve municije.

Tako su predstavnici brojnih vojnih izaslanstava, ali i gotovo kompletan državni vrh Srbije i Republike Srpske prvi put posle 30 godina mogli da vide svu ubojitu moć migova 29, ali i tek nabavljenih raketnih sistema pancir S1, helikoptera “ubica tenkova” Mi-35, kao i modernizovanih tenkova M-84, ali i ponosa srpske namenske industrije poput pasarsa ili miloša 3.

Uz stručnu pomoć čak trojice nekadašnjih načelnika Generalštaba, generala Miloja Miletića, Ljubiše Dikovića i Branka Krge, “Vesti” vam prenose deo atmosfere sa ove vojne vežbe na kojoj je učestvovalo oko 2.800 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova. Među njima je bio veliki broj modernizovanih i sredstava iz razvoja odbrambene industrije Srbije koja su prvi put zajedno dejstvovala.

Ubica tenkova: Novi Mi-35

Neće proći

Za domaću javnost posebno je bilo atraktivno združeno dejstvo avijacije i kopnenih snaga upotpunjeno desantom sa neba 63. padobranske brigade i kopnenim jurišom 72. brigade za specijalne operacije. Kruna vežbe je bila nalet čak 13 helikoptera na relativno mali prostor. Kao jedan, na bojištu su se pojavili i dejstvovali Mi-17, Mi-8, Mi-35 i H-145M.

U ukupno sedam sekvenci vežba Sadejstvo 2020 je izvedena pod pretpostavkom da su oružane snage neprijatelja “koordiniranim aktivnostima izvršile oružanu agresiju i privremeno okupirale deo teritorije Srbije sa dve borbene grupe koje očekuju dovođenje svojih novih snaga”.

Vojska Srbije pokazala je da takav scenario neće proći!

Juriš: Oklopna jedinica u napadu

Spremni na sve

Samo u poslednje tri godine u naoružanje Vojske Srbije uvedeno je više od 20 različitih vrsta artiljerijskog naoružanja i opreme, čime je posebno ponosan dugogodišnji artiljerac i nekadašnji načelnik Generalštaba general Miloje Miletić. Miletić je dugo bio i načelnik G-5, odnosno Uprave za razvoj GŠ Vojske Srbije, pa je i te kako upućen u modernizaciju odbrambenih sistema.

– Vojsci Srbije bila je potrebna ovakva vežba. U relativno kratkom vremenskom periodu puno toga je nabavljeno od oružja i oruđa i zato je bilo važno da se u praksi vidi na koji način je sve umreženo u sistem. Istovremeno, ovakve vežbe su od ključnog značaja kako bi se videlo u kom pravcu bi dalje trebalo da se jačaju i modernizuju srpske oružane snage. Ono što smo videli jasno pokazuje da je Vojska Srbije sposobna da uspešno odgovori svakom bezbednosnom izazovu i izvrši sve pred nju postavljene zadatke – ističe general Miletić.

“Vesti” će u narednom broju objaviti fotoreportažu najdramatičnijih etapa vežbe.

Ljubiša Diković

Vrhunska obučenost

General Ljubiša Diković, nekadašnji načelnik Generalštaba, s kojim je i počela modernizacija srpskih oružanih snaga, nije krio oduševljenje onim što je video na Pešteru.

– Prisustvovali smo zaista odličnoj vežbi na ponos Srbije. Malo ko u svetu usuđuje se da izlazi u javnost sa ovakvim oblikom vežbe zato što se na njoj kao na dlanu vidi stepen obučenosti i uvežbanosti jedinica i sastava. A mi smo videli da su obučenost i uvežbanost vrhunske – ističe general Diković.

Jačamo da ne bismo ratovali

Ni general Branko Krga, takođe jedan od legendarnih načelnika Generalštaba, nije krio zadovoljstvo što je video odlično uigrane jedinice Vojske Srbije.

– Ovakve vojne vežbe su pravi način da se proveri osposobljenost svih rodova oružanih snaga, ali vežba ima i širi značaj za bezbednost zemlje, jer se ovakvim prikazima šalje jasna poruka da Srbija ima mogućnosti i da je sposobna da reaguje u slučaju svakog bezbednosnog izazova. U javnosti se često može čuti kako se Vojska Srbije nepotrebno naoružava i modernizuje ili to čini s prikrivenim željama da uđe u neke nove oružane sukobe. Ali to apsolutno nije tačno. Svaka normalna država jača svoju vojsku ne da bi ratovala, već upravo suprotno – da ne bi ratovala. Ovo je najbolji način odvraćanja svih koji imaju bilo kakve aspiracije prema Srbiji – ističe general Krga.

Neka se agresori zamisle

Predsednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić istakao je po završetku Združene vežbe Sadejstvo 2020, da su prikazani “izuzetna spremnost, spretnost, obučenost i opremljenost pripadnika Vojske Srbije, zbog čega svako treba da se oseća ponosnim”.

– Republika Srbija i svi njeni građani ponosni su na svoju vojsku. Mnogo oruđa i oružja je prikazano koje ljudi do sada nisu mogli da vide. Pokazali su izuzetnu spremnost, spretnost i obučenost, ali i to da su dobro opremljeni. To je sasvim drugačija slika Vojske Srbije. Ovo je vojska koja je spremna i obučena da sačuva svoju zemlju ukoliko bi bilo ko pomislio da izvrši agresiju na nju. Mi svoju vojsku snažimo da bismo odvratili svakog agresora od napada. Niti želimo, niti nam pada na pamet da vodimo bilo kakve agresivne sukobe, da ulazimo u njih – naglasio je Vučić i dodao da je vežba zasluga svih građana Srbije.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković uručio je predsedniku Vučiću maketu aviona MiG-29, a ministru odbrane Aleksandru Vulinu maketu helikoptera Mi-35.

Služimo narodu: Zastavni vod pred Aleksandrom Vučićem

I Srpska mirno spava

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da “velika sposobnost koju je VS pokazala ohrabruje i pruža poruku sposobnosti da Srbija može uspešno da odbrani svoju državnost i svoj suverenitet”. On je čestitao predsedniku Vučiću “na naporima koje je uložio da modernizuje Vojsku i da na ovaj način pokaže da se Srbija apsolutno zalaže za uspostavljanje regionalnog mira, ali je spremna i odlučna da odbrani svoju teritoriju”.

– Mi smo jedan narod u dve države i za nas u Republici Srpskoj je veoma važno da znamo da se Srbija svakim danom sve više razvija i jača. Srbija više ne sme da dozvoli da je dočekaju nespremnu – kazao je Dodik i izrazio žaljenje što ovoj vežbi nisu prisustvovala i druga dva člana Predsedništva BiH.

Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović uručio je maketu tenka M-84 srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Svaka čast: Milorad Dodik