Ž. Marković
Za očuvanje jezika: Sledeće druženje je 14. februara

U prostorijama Kantonalne biblioteke u Frauenfeldu već nekoliko meseci se organizuju druženja kojima je cilj predstavljanje maternjeg jezika raznih nacija, a pre nekoliko dana prvi put je održano druženje nazvano Serbica Cafe. Organizatori ovog druženja Dragana Zimonjić iz Vajnfeldena i Jelena Kostić iz St. Galena navode da je cilj očuvanje srpskog jezika i upoznavanje ljudi različitih interesovanja i obrazovnih profila.

Na prvom druženju jedna od zapaženih tema je bila kako očuvati maternji jezik i pismo među mladim naraštajima i kako istrajati u tome. Ispričano je nekoliko raznih iskustava koja mogu da poslužili kao dobar primer sledećim generacijama.

Jedan od ciljeva Serbica Cafea je i iznajmljivanje knjiga na srpskom jeziku domaćih i stranih autora, koje se prvi u Švajcarskoj put može obaviti preko Instagram naloga Bibliotekaserbica bez učlanjivanja. Knjige se šalju na kućnu adresu bez vremenskog ograničenja iznajmljivanja uz obavezu vraćanja. Knjige se mogu dobiti i dolaskom u Serbica Cafe koji se organizuje jednom mesečno od 19.30 na istom mestu.

Na druženju posetioci Serbica Cafea mogu postavljati pitanja, davati sugestije. U narednim susretima biće organizovan i dolazak gostiju iz raznih oblasti kulture, a pre svega književnosti, ali i zdravstva. Sledeće druženje je najavljeno za 14.februar.