V. Nestorović
Kraj tornja Julijinog zamka

Nedavno su mališani SSKUD-a Vidovdan iz Vićence uživali na izletu tokom kojeg su obišli dvorce Romea i Julije u Montekiju Mađore. Družili su se i još bolje upoznali okolinu u kojoj žive i sve njene znamenitosti.

Njihov učitelj folklora, Vojče Nestorović, organizovao je izlet kao nagradu za uloženi trud i marljivost koju orlići, kako ih zovu u udruženju, iskazuju na probama.

– Ujedno sam na neki način hteo da ih nagradim za prve uspešne nastupe koje su imali na priredbi „Srbija u srcu“, koja je krajem septembra održana u Barbaranu i tokom posete udruženju „Sveti Sava“ u Valdanju, kao i da ih ohrabrim za dalji rad – kaže Vojče.

Na put sa decom su krenuli i roditelji, a svi zajedno su se posle obilaska dvoraca uputili u muzej prepariranih životinja i tu nije bilo kraja njihovom oduševljenju onim što su videli. Dan je bio sunčan, pa su zato uživali i u parku gde su se svi družili i igrali.

Andrija Ivković sa oduševljenjem je ispričao svoje lepo iskustvo.

– Divno sam se proveo u društvu drugova i drugarica sa folklora. Videli smo dvorce Romea i Julije i saznali da su oni iz Verone, gde su inače živeli, ovde dolazili preko leta. Bilo je baš interesantno u muzeju videti životinje, kao da su žive.

Jadranka Ivković, Andrijina mama, kaže da je izlet bio koristan i za odrasle, a ne samo za decu.

– Svi smo saznali više detalja o divnoj ljubavnoj priči Romea i Julije, direktno od kustosa dvoraca. Uživali smo i mi odrasli i deca.

Vojče Nestorović je bio prezadovoljan što je ideja da decu nagradi izletom bila pun pogodak.

– Nisam ni slutio koliko će radosti izazvati u deci ovaj običan dan proveden van kuće i daleko od školskih obaveza. Bili su, naravno, uporni i roditelji prilikom organizacije izleta. Ovaj timski rad u našem udruženju dovodi do sjajnih rezultata. Deca su shvatila da se svaki trud nagrađuje i da će folklor ulepšati njihovo detinjstvo.

– Izlet je bio nagrada i motivacija da i dalje dolaze na probe, druže se kroz folklorne igre. Na ovaj način tradicija i otadžbina im neće biti daleko – kaže Vojče za „Vesti“.

Irena ostala bez daha

Irena Janjić sa oduševljenjem kaže da je nju priča o Romeu i Juliji ostavila bez daha.

– Uz druženje i razonodu ponešto smo naučili u dvorcima slušajući romantične priče o zaljubljenima, ali i u muzeju prepariranih divljih i domaćih životinja – navodi Irena.