R. Patković
Članovi Borca i FA Lazarica pred rastanak

Kulturno-umetničko društvo Borac iz Solingena organizovalo je jesenju proslavu, a odličan program su uz domaćine priredili njihovi brojni prijatelji iz okoline. Publika je posebno uživala uz igru i pesmu gostiju iz Srbije, Folklornog ansambla Lazarica iz Kruševca, čiji su članovi bili u uzvratnoj poseti Borcu.

Za gostovanje i nastup Kruševljana vladalo je veliko interesovanje u celoj Severnoj Rajni – Vestfaliji. Dvorana je još pola sata pre početka programa bila popunjena do poslednjeg mesta.

Više od 450 prisutnih uživalo je u brojnim koreografijama, a na početku su najmlađi folkloraši Borca izazvali burne aplauze. Mališani domaćina koje ni raspust nije omeo da se okupe, uvežbani do perfekcije, potvrdili su da su pravi naslednici slavnih i veličanstvenih generacija Borca. A onda se na sceni pojavio ansambl Lazarica. Gosti iz Kruševca su očarali šopskim igrama, zatim igrama iz Gornje Pčinje i Šumadije i zasluženo nagrađeni aplauzima koji su dugo trajali.

Usledili su nastupi društava iz Nemačke, Jelek iz susednog Vupertala je po starom dobrom običaju bio odličan, baš kao i razigrani članovi Srbije iz Dortmunda. Viđeno je i najlepše svitanje u Bosilgradskom Krajištu u koreografiji Zore iz Ratingena. Usledila je pauza za momke i devojke iz navedenih ansambala, a muzički urnebes je napravio duo Neli i Mali Boki. Dok je trajao predah folkloraša, gosti su se poslužili izobiljem kulinarskih specijaliteta koje su pripremile majke folkloraša Borca.

Ivan Ivanović, predsednik FA Lazarica, ističe gostoprimstvo domaćina u Solingenu i okolini.

– Tri dana smo bili gosti u domovima članova Borca. U Kruševac se vraćamo puni utisaka, a što se nastavka našeg druženja tiče, domaćini mogu da krenu odmah s nama – poručio je Ivanović pred polazak za Srbiju.

Nenad Vučković, predsednik Borca i domaćin Ivanu Ivanoviću, rekao je da će mu ostati u sećanju ovo gostovanje FA Lazarica.

– U petak, posle obilaska Diseldorfu, Kelna, Bohuma, kako je ko bio raspoređen, napravljena je zajednička žurka sa gostima pre naše tradicionalne manifestacije i ona je bila pun pogodak. Deca su se zbližila, a u nedelju na ispraćaju gostiju posle tri prelepa dana druženja potekla je i po koja suza.

Deki ide u Beč

Od Dejana Dekija Aleksića, umetničkog rukovodioca Borca, saznali smo i to da će uskoro put Beča. Njegovu ulogu će preuzeti Mirko Novaković. Razlog je novo radno mesto. Zamoljen je da pomogne KUD-u „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Obervaltersdorfa. Igračku karijeru će nastaviti u ansamblu SKC „Stevan Mokranjac“ iz Beča.

Više od 500 igrača

Borac iz Solingena je osnovan 1972. godine. Od tada je kroz folklorni ansambl prošlo više od 500 igrača. Trenutno je u društvu 100 članova, a 50 njih su članovi prvog ansambla. Dečji ansambl broji 20 članova.