R. R. Ristić
Tradicionalno lomljenje česnice

Udruženje “Desanka Maksimović” iz Lugana, u Švajcarskoj, organizovalo je proslavu srpske Nove godine, a ujedno slavilo i krsnu slavu udruženja.

Na slavu se ne zove, kaže se u narodu, ali gosti iz daleka bili su i te kako pozvani. Iz Italije, iz Montekija Mađorea, nedaleko od Vićence, autobusom na put se zaputili članovi udruženja Duga. Bilo je oko 500 gostiju. Ove godine udruženje “Desanka Maksimović” navršava 15 godina od osnivanja, a tim povodom dobili su i krsnu slavu, Svetog Vasilija Velikog.

Folklor omiljena aktivnost

Smeh i čašica

Pored Duge gostovalo je i udruženje “Sveti Sava” iz obližnje Belincone. O tome je, za “Vesti”, govorila predsednica udruženja “Desanka Maksimović”, Marija Miladinović.

– U subotu, 13. januara, slavili smo dva u jedan, slavu udruženja i doček srpske pravoslavne Nove godine. Sa nestrpljenjem smo iščekivali ovaj nama važan dan i datum. Dovoljno je da kažem da je sala bila prepuna veselih gostiju da bi dočarala posećenost naše organizacije dočeka srpske pravoslavne Nove godine. Mnogo mi je drago što su se našem udruženju pridružila još dva: udruženje Duga iz Italije i naše komšije, udruženje “Sveti Sava” iz Belincone. Bilo je veselo, a kako bi drugačije i moglo da bude gde se igra, peva, gde se ljudi grle, smeju i druže, uz čašicu i uz dobar zalogaj, što se u narodu kaže – priča u dahu Marija.

Najmlađi u narodnoj nošnji

Zahvalnice članovima

– Naš otac Marko Knežević je došao da osveti kolač i zajedno sa svom dečicom i upravom po prvi put proslavio slavu. Na proslavi su, takođe, dodeljene zahvalnice članovima udruženja za 10 godina aktivnog članstva, odnosno neprekidnog učlanjenja u udruženje. A takođe je napravljeno i jedno lepo iznenađenje Andrei Urošević, koja već 10 godina aktivno igra u folkloru bez prekida. Ona svojim primerom daje podsticaj i drugoj deci. Pozvali smo je na binu i poklonili joj jednu fotografiju od pre 10 godina, sa koje nam se ona, u narodnoj nošnji, osmehuje. Nije očekivala tako lep i poseban dar od udruženja. Andrea je takođe dobila zadatak da pomaže našem umetničkom koreografu Milošu Stošiću sa najmlađima. Javno ističem sa velikom zahvalnošću i zadovoljstvom imena najaktivnijih članova koji su dobili zahvalnice, porodice: Urošević, Petrović, Radovanović, Milanović, Maksimović, Milošević i Jeremić – zaključila je Miladinovićeva.

Ljubljenje kolača stari običaj

Prijateljstvo bez granica

Nije manje zadovoljna ni Dušica Lalić, predsednica udruženja Duga iz Montekija Mađorea.

– Bilo nam je zadovoljstvo, a još veća čast da posetimo naše drage prijatelje u Luganu. Sve je bilo besprekorno organizovano i mogu da uputim samo reči zahvalnosti domaćinima, da im poželim srećan rad i neka nastave da budu ovako srdačni i gostoprimljivi kao što su i do sada bili pravi domaćini – zadovoljno ističe Dušica Lalić.

Proslava u krugu prijatelja

Uzvratiti gostoprimstvo

Ispred udruženja “Sveti Sava” iz Belincone javno se zahvaljuje domaćinima i izražava svoje zadovoljstvo predsednik Željko Milićević.

– Kao i uvek, u poslednjih više godina bila nam je čast gostovati kod naših komšija, “Desanke Maksimović” u Luganu. Naročito je bilo lepo i nešto posebno, pošto su oni ove godine prvi put proslavljali krsnu slavu, a i svakako to što smo zajedno čekali pravoslavnu Novu godinu. Predstavili smo jedan deo naše srednje i najmlađe grupe folkloraša, lepo se družili i sada se spremamo da i mi njima uzvratimo gostoprimstvo, 27. januara za našeg Svetog Savu, u Belinconi – izjavio je Željko Milićević.