Z. Marjanović
Zadovoljan: Dragan Marjanović

Kako bi se zaustavilo iseljavanje stanovništva iz takovskih i rudničkih sela, meštani podrudničkog mesta Šilopaj već sedam godina organizuju privrednu, kulturnu i sportsku manifestaciju Dani šilopajske panorame koja, po rečima Dragana Marjanovića, njenog idejnog tvorca i direktora, već odavno daje dobre rezultate. Mladi ostaju na ognjištima, ubrzano se uređuje putna infrastruktura i osnivaju se zadruge preko kojih se voće i povrće iz ovog kraja plasira na evropsko tržište.

– Ovo je sedma po redu Šilopajska panorama, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj posetilaca iz cele Srbije. Nekad smo imali problem s iseljavanjem mladih ljudi, ali danas je drugačije. Danas oni vide svoju budućnost u intenzivnoj i modernoj proizvodnji koja im obezbeđuje pristojan život – istakao je za “Vesti” Marjanović.

Prvi dan svetkovine, u čijoj organizaciji učestvuju gotovo svi meštani Šilopaja, po ustaljenoj praksi, pripalo je muzičarima. Na koncertu “Zapevajmo naše pesme” učestvovali su pevači koji potiču iz okoline Takova i Rudnika – Goca Lazarević, Vera Matović, Rade Jorović, Ćana i Vera Matović. Pevali su izvorne pesme iz rudničkog kraja i Šumadije, a njihovi nastupi su bili nagrađeni aplauzima dve-tri hiljade gledalaca.

Sutradan su u centru pažnje, po tradiciji, bili lovci koji su se nadmetali u spremanju gulaša od divljači. Specijalitet, kuvan u 19 takmičarskih kotlića, podeljen je gostima. Prema oceni stručnog žirija, najukusniji gulaš su pripremile ekipe iz Svračkovaca, Majdana i Šarana, što, po rečima lovaca, i nije bilo toliko bitno.

– Za sedam godina u spremanju lovačkog gulaša takmičilo se 135 ekipa sa oko 3.000 članova što govori o tome da lovci iz takovsko-rudničkog kraja daju veliki doprinos uspehu manifestacije – istakao je za “Vesti” Nenad Popović, organizator lovačkog kulinarskog nadmetanja, uz napomenu da je istog dana održan seminar za poljoprivrednike, a u poslu su bili i slikari koji su na platnima ovekovečili ovogodišnju Šilopajsku panoramu.

Treći, poslednji dan manifestacije, nakon služenja jutarnje liturgije u seoskoj crkvi, pripao je domaćicama iz Šilopaja i nekoliko okolnih sela koje su za goste pripremile bogatu izložbu tradicionalnih đakonija iz ovog kraja. Jela kosača, kopača, drvoseča, nadničara i gostinska jela bila su za svačiji ukus, ali, prema rečima Biljane Milosavljević, jedne od desetine žena koje su pripremale tradicionalna jela, favorit na trpezi bila je pita šneara koja se priprema samo u ovom selu.

Domaćice zadužene za đakonije

Zadrugari u akciji

Zahvaljujući Dani šilopajske panorame, koja je već izašla na dobar glas, prema rečima Dragana Marjanovića, u selu su već osnovane dve zadruge preko kojih mladi poljoprivrednici plasiraju svoje proizvode na evropsko tržiše. Nakon ovogodišnje manifestacije svetu će ponuditi i jedinstvenu pitu šnearu i sušene kolačiće od šljiva za koje se zna u Srbiji, ali ne i u svetu.

Prste da poližeš: Pripremanje lovačkog gulaša

Nadmetanje fudbalera

Završni čin skupa, kao i svake godine, bila je fudbalska utakmica. Igračima je, kao i kuvarima, bilo mnogo bitnije druženje od pobede po svaku cenu, što je, takođe, jedan od ciljeva svetkovine pod planinom Rudnik.