ATAImages
Nasilne demonstracije: Desničari su pokušali da upadnu u Predsedništvo

Pretnje smrću predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i nasilje koje je usledilo posle protesta više desničarskih organizacija ispred Predsedništva Srbije deo su scenarija stranih centara moći koje su za cilj imale destabilizaciju države i nasilnu promenu vlasti.

Ovo je jedinstven stav analitičara posle nasilnih demonstracija koje su na Sretenje organizovale desničarske organizacije.

Epilog protesta je hapšenje trojice učesnika od kojih je kod jednog iz Bačke Palanke pronađen karabin sa optičkim nišanom.

U saopštenju MUP se navodi da su pripadnici MUP u saradnji sa BIA uhapsili i predali tužilaštvu tri osobe zbog poziva na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Dvojica uhapšenih su pripadnici desničarske organizacije Narodne patrole, a treći je vlasnik i urednik portala i Jutjub kanala Srbin info.

Zbog nasilja na beogradskim ulicama, predsednik Srbije je tokom iste večeri sazvao hitan sastanak sa svim ključnim ljudima iz bezbednosnog sektora u državi.

Posle sastanka on je poručio da “građani ne treba da brinu i da je država jača od svakog ekstremizma”.

“Oni koji misle da mogu da sruše Srbiju lažima, oni koji misle da mogu da sruše jednu ozbiljnu državu pretnjama, sa nekoliko pušaka i vezama u stranoj zemlji, podrškom koju u kešu dobijaju od stranaca, pravdajući to velikim patriotizmom. Ti da pobede Srbiju ne mogu nikad. Poruka građanima Srbije je da ne brinu, obezbedićemo mir, stabilnost i sigurnost za sve”, istakao je Vučić i dodao da će država brzo i efikasno reagovati na svako nasilje.

“Svi koji su pretili ubistvima, batinanjem i neredima, u skladu sa zakonom Srbije će odgovarati pred državnim organima. To je važna poruka”, naglasio je predsednik Srbije.

Pukovnik Ilija Kajtez, bivši šef katedre društvenih nauka i sociologije na Vojnoj akademiji ocenjuje za “Vesti” da nije sporno da se na ulici protestuje, ali da je ovde ključno pitanje ko je stajao iza ovih protesta i sa kojim ciljem.

– Jasno je da je reč o nekim obaveštajnim službama čiji je ključni cilj da oslabe poziciju Srbije. Naša zemlja je izložena konstantnim napadima i Istoka i Zapada. Obe strane žele da instrumentalizuju nečije nezadovoljstvo ili nerazumevanje aktuelnog trenutka. U ovakvoj, eksplozivnoj geopolitičkoj situaciji moramo biti maksimalno mudri i racionalni i da u takvim, užasnim okolnostima sačuvamo svaku srpsku glavu i barem jednom pokušamo da ne budemo u svetskim požarima narod sa najviše stradalih. Zato nam je jedinstvo preče od hleba – poručuje pukovnik Kajtez.

Ljuban Karan, nekadašnji oficir KOS nema dileme da je grupa desničara na Sretenje želela da izazove državni prevrat.

– Pitanje je u kom smeru bi ove nasilne demonstracije otišle da naše službe na vreme nisu otkrile pokušaj ekstremista da na proteste dođu naoružani do zuba. Država je brzom i efikasnom akcijom pokazala ne samo da je jača od ekstremista, već i da odlično zna “odakle vetar duva” kada je reč o pokušajima nasilnog rušenja vlasti – tvrdi Karan.

Protesti protiv svog naroda

Na pitanje da li su protest organizovale proruske desničarske organizacije, predsednik Vučić je naveo da na tom skupu nisu bile samo “neformalne desničarske grupe”, već i predstavnici četiri parlamentarne stranke.

“Ne znam jesu li oni proruski, ali znam da su antisrpski, jer sve rade protiv svog naroda. Da biste voleli nekog drugog morate voleti svoj narod prvo. Kod nas postoje duboke emocije prema Rusiji i ruskom narodu, jedina smo zemlja koja nije uvela sankcije. Za razliku od njih, ja imam uverenja, ne treba neko iz Vagnera da me tapše po ramenu – rekao je predsednik.

Branimo Ustav i bezbednost

Ministar unutrašnjih poslova, Bratislav Gašić izjavio je da će policija “zaštiti ustavni poredak i bezbednost građana”.

“MUP Srbije neće dozvoliti ni nasilnim pojedincima ni grupama da ugrožavaju ustavni poredak Republike Srbije, bezbednost, mir i sigurnost svih njenih građana. Srpska policija je spremna da u svakom trenutku, brzo i odgovorno reaguje na svaki pokušaj ekstremista da ruše Srbiju histerijom i nasiljem i naoružani hodaju ulicama naše zemlje. Svako ko pokuša da svoje nečasne motive i ciljeve sprovede pretnjama, nasiljem, oružjem, suočiće se sa odlučnim i nepokolebljivim odgovorom. Građani treba da budu sigurni u snagu, spremnost i odlučnost svoje policije za očuvanje njihove bezbednosti”, rekao je Gašić.

Policija radila po zakonu

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da pozdravlja profesionalno i zakonito postupanje svih pripadnika policije tokom protesta ispred Predsedništva Srbije.

Na ovom protestu desničara zabeležena su “ozbiljna kršenja zakona od strane pojedinih učesnika okupljanja”.

“Poručujem da će tužilaštvo procesuirati sve one koji prete nosiocima najviših državnih funkcija i sve pripadnike ekstremističkih grupa koji ugrožavaju bezbednost građana”, poručio je Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović.