ATA Images

Najveća rok atrakcija bivše Jugoslavije svih vremena, grupa Bijelo dugme, na čelu sa Goranom Bregovićem, oduševila je nekoliko hiljada ljubitelja njihove muzike u Lincu.

Na otvorenom prostoru, u okviru nekadašnje Fabrike duvana (Tabakfabrik), na samo nekoliko stotina metara od plavog Dunava, uz Gorana Bregovića na bini su pevali Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa, bivši članovi ove legendarne jugoslovenske grupe. Pod vedrim nebom, u prepunom prostoru Tabakfabrik, koncert je počeo hitom “Noćas je ko lubenica pun Mjesec iznad Bosne”, što je bilo dovoljno da euforija počne na samom početku spektakla, koji će fanovima ostati u dugom sećanju. Dugmići su se potrudili da to bude zaista noć za pamćenje. Ceo Linc je s velikim nestrpljenjem iščekivao subotu i koncert, a publika je stigla iz cele Austrije, Nemačke, kao i našeg regiona. Igralo se i pevalo uglas sa rokerima od početka do kraja koncerta.

Gradonačelnik Linca Klaus Luger na našem jeziku je najavio popularane dugmiće, koji su svirkom nešto više od dva sata, izazvali brojne emocije i oduševljenje. U publici je bilo dosta mladih, koji su došli da uživaju u vanvremenskim hitovima poput “Lipe cvatu”, “Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac”, “Hajdemo u planine”, “Ne spavaj, mala moja, muzika dok svira”, “Đurđevdan”… Vijorile su se i zastave bivše Jugoslavije, koje su momci iz Velsa posnosno širili. Nastup Bijelog dugmeta, koji su u Lincu okupili Jugoslaviju u malom, najavili su članovi grupe Kult bend koji su izveli niz popularanih rok i pop pesama od grupa iz nekadašnje Jugoslavije.

– Neke koncerte jednostavno zaboraviš, ali ovakve ne – rekao je Bregović posle koncerta i zahvalio se publici.

Grupa Bijelo dugme se ponovo okupila pre 12 godina i zajedno održala nekoliko nezaboravnih koncerata. Goran Bregović, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa su posle toga krenuli na svetsku turneju i do današnjeg dana održavaju magiju Bijelog dugmeta koja je obeležila odrastanje i mladost mnogih generacija.

Ulaznice za verne čitaoce

Najtiražniji dnevni list u dijaspori “Vesti”, su medijski i ovog puta ispratili ovaj događaj i ulaznicama nagradili verne čitaoce, a organizator koncerta bio je producent Fikret Vukalić Fantom, vlasnik agencije Fantasdž Production International.