Z. Mirković
VEDAR DUH: Učesnici Šeširijade

Duh beogradske Skadarlije i dašak vremena u kojem su šeširi bili statusni simbol, a dame bez tog modnog detalja nisu izlazile ni u šetnju još jednom u glavni grad Austrije donela Šeširijada, šesta po redu, u organizaciji udruženja Bečke poete.

Na “starom” Prateru, članovi ovog udruženja, priredili su feštu najrazličitijih šešira – damskih, muških, dečjih, etno, ali i organizovali umetnički program, koji neizostavno prati ovu neobičnu manifestaciju i čini je još lepšom.

Džentlmeni sa raznim modelima

Posebnu čar Šeširijadi u Beču daje ono po čemu se, između ostalog, razlikuje od one beogradske – takmičenje u bacanju šešira na štap, u kojem su najveštiji osvojili i simbolične nagrade.

ATRAKCIJA: Bacanje šešira na štap

– Radosni smo što se ponovo družimo na ovoj manifestaciji. Ovo je šesta Šeširijada, opet smo se okupili posle godine pauze zbog epidemije korona virusa, tokom koje smo radili sa manje kapaciteta – kaže Mirel Tomaš, predsednica udruženja Bečke poete.

Ona ističe da su ove godine na Šeširijadi bili i njihovi dragi gosti, članovi pevačke grupe Praskozorje iz Beograda, koju čine: solisti Rade RB Arsić, Svetlana Krulj, Jelena Škorićm, Tanja Nicić, Jelena Đurović, Lola Adžić, Ivana Njagul, Goran Petković i Radovan Arsić.

– Došla nam je cela grupa, njih desetoro, učestvovali su u programu koji je, kao i uvek literarni, sastavljen od naših pisaca, ali i od dela naših umetnika iz dijaspore – priča Tomaš.

VIHOR: Šešir ne sme da padne na pod

Umetnici su, kroz poeziju, pesme dočarali i dela naših pisaca iz prošlih vremena.

Priču pod naslovom “Đuro Jakšić se pojavio nakon jednog veka među nama na Šeširijadi”, izveli su Mijo Čukurin, u ulozi čuvenog pesnika, Marijan Denkov Makedonski i Novica Pantelić, koji su pokušali da predstave šta bi Đura Jakšić rekao okupljenima kada bi se pojavio među njima.

Revija uvek izazove pažnju

Program je vodio Dragan Mikšić, a učestvovali su još Stana Rakić Dokić, Katarina Marković, Valentina Votipka, Jadranka Stanojević, Katarina Stević Titović, Džimi Perić i Zorica Mitić.

Ove godine je predstavljena još jedna ideja, koju je Mirel Tomaš nazvala Vihor, a izvodi se posle nadmetanja u šeširima i garderobi, a pre početka takmičenja u bacanju šešira na štap.

Uz posebnu najavu, svi prisutni u Vihoru bacaju u isti mah svoj šešir uvis i dočekuju ga u ruke, jer ne sme da padne na pod…

Ni najmlađi nisu bili gologlavi

Nakon izbora najlepših šešira, ženskih, muških i dečjih, koje je ocenjivala petočlana komisija, usledilo je bacanje šešira na štap, zabavno takmičenje, koji donosi i simbolične nagrade.

Uz reviju šešira, i umetnički, poetski program, manifestaciju je upotpunila i manja izložba slika.

Priznanje iz Beograda

Tomaš kaže da je dugo pre nego što je organizovala prvu Šeširijadu, zamišljala da u Beču napravi manifestaciju po ugledu na onu koja se održava u boemskoj četvrti od 2013, ali na svoj način. Priseća se da je Dragan Gligorijević, nekadašnji predsednik Turističkog društva Skadarlija u Beogradu, poznavao tadašnjeg člana Bečkih poeta, Bojana Pandurovića i iz toga poznanstva rodila se, a zatim i ostvarila ideja o Šeširijadi.

Mirel Tomaš i Dragan Mikšić

– Prvu Šeširijadu sam organizovala sama, po svojim zamislima, a on je bio prisutan, iako skeptičan prema mojoj ideji. Nisam bila na Šeširijadi u Skadarliji, oni to rade na svoj način, imaju glumce, velike sponzore, što mi nemamo, ali mi ovde radimo to prema našim mogućnostima, sa manje sponzora, uz pomoć svih koji žele da nas podrže – navodi Tomaš.

Ona je pre nekoliko godina od organizatora skadarlijske Šeširijade Dragana Gligorijevića dobila priznanje za održavanje manifestacije u Beču. Za sada nema saradnje beogradske i bečke Šeširijade, ali to ne znači da je neće biti jednog dana.

Pobednicima simbolične nagrade

Kao i svake godine, simbolične nagrade bile su predviđene za one koji su nosili najlepše damske, odnosno muške šešire. Konkurencija nije bila mala, ali su se, po oceni žirija, ipak, izdvojili najbolji.

Gosti iz Beograda: Domaćini i grupa Praskozorje

Najlepši ženski šešir imala je Valentina Votipka Tot, drugo mesto pripalo je Tanji Spasić, a treće je zauzela Nađa Šipovac Joliee atelier Stana.

Najbolji muški šešir imao je Marjan Makedonski, a za njim su ostali Goran Petrović i Perica Kodžić.

Simbolične nagrade najuspešnijima

U bacanju šešira na štap, veštije su bile dame, pa je najuspešnija bila Marijana Kodžić, dok je drugo mesto pripalo Miri Bobar, a treću nagradu niko nije uspeo da osvoji.