V. Aleksić
ZABORAVILI NA KORONU: Uživanje uz muzičare iz Srbije

Kulturno-umetničko društvo Kolo iz Badena je u svojim prostorijama u Nojenhofu, posle dvogodišnje pauze, ponovo organizovalo Skadarlijsku noć. Druženje uz muziku i domaće specijalitete koje se organizuje više godina zaredom i koje je postalo tradicija pre pandemije korona virusa ovaj put bilo je podređeno svim propisanim merama i obaveznim kontrolama zbog pandemije.

U tradicionalnom stilu, uz domaću kuhinju, jela i kolače koji podsećaju na zavičaj, naši ljudi željni muzike i slavlja uživali uz đakonije koje su pripremile vredne ruke članica KUD Kolo i muziku orkestra Raspućin, koji je kao i u godinama pre korone stigao iz Beograda. Solista Mića Kolarević Kole sa kolegama je ponovo usred Švajcarske oživeo duh starih vremena pa su svi nekoliko sati koliko je trajalo druženje, pomislili da su u centru Beograda, u Skadarskoj ulici.

Karlo Đurić, predsednik kluba, prvi je pozdravio goste i poželeo im dobrodošlicu.

– Drago mi je da smo uprkos trenutnom stanju uspeli opet da se okupimo i bar na tren zaboravimo na svakodnevicu uz dobar zalogaj, pesmu i igru – rekao je Đurić.

Olga Jovanović i Miroslava Filipović

Boško Lopušina, počasni predsednik i jedan od osnivač KUD Kolo Baden, poznat po svojim lepim govorima obratio se gostima zdravicom poželevši im dobro zdravlje pre svega.

– Jedan sam od osnivača ovog kulturno-umetničkog društva, mnoge generacije su prošle ovde, neki su u ovom društvu osnovali i porodice. Sada je u ovim najtežim vremenima za opstanak svih klubova naših sunarodnika u Švajcarskoj važno da ne posustanemo duhom i istrajemo. Kad vidim ovu večerašnju sliku znam da ćemo i ovu pošast pobediti zdravim duhom i ljubavlju prema tradiciji koju moramo sačuvati za buduća pokolenja – rekao je Boško Lopušina.

POZDRAVILI GOSTE: Boško Lopušina i Karlo Đurić

Olga Jovanović je i ove godine bila zadužena da sa vrednim članicama dekoriše i pripremi sve za dobar ugođaj gostiju. Ponovo su tu bili ćilimi, fenjeri, ćupovi…

Mladi članovi Kola su u narodnim nošnjama služili goste

– Naše mlade snage su se uključile u timski rad i tradicionalno u narodnoj nošnji služile goste nasmejani i veseli. Mira Cvijanović, koreograf plesnog tima Jumba oduševila nas je pogačom koju je umesila specijalno za Kolo – priča za “Vesti” Olga koja je godinama alfa i omega i pripremi Skadarlijske noći, ali i drugih manifestacija koje Kolo organizuje kao što su Proleće u mom kraju i Jesen u mom sokaku.

Veselje je trajalo do jutra

Rastanak u zoru

Gosti su i ove večeri gosti došli iz cele Švajcarske. Došle su kolege folkloraši iz društava “Abrašević” i “Kikac”, brojni drugi prijatelji Kola, a naši ugostitelji nisu propustili priliku da se pridruže veselju. Među našim sunarodnicima bilo je i Švajcaraca koji su prijatelji ovog kluba dugi niz godina. I ovaj put svi su se razišli tek u ranim jutarnjim satima.

Mikica Cvijetanović, Miroslava Filipović i Jelena Kostić

Elegancija kao nekad

– Ove godine smo imali iznenađenje, naime želeli smo da probudimo smo eleganciju starih vremena, pa smo u programu imali i takmičenje za najelegantniju damu i najlepšu frizure večeri. U obe kategorije su birane dame za prva tri mesta. Prvo mesto zasluženo je pripalo Miroslavi Filipović, drugo Mikici Cvijetanović i treće Jeleni Kostić – navodi Olga Jovanović.