Z. Vicelarević
BUDUĆNOST KLUBA: Najmlađa grupa SKC

Srpski kulturni centar iz Ofenbaha dvodnevnom proslavom je obeležio 45 godina postojanja i rada.

Prvog dana slavlja uprava SKC je u novim prostorijama udruženja priredila prijem za visoke predstavnike srpske zajednice i predstavnike grada Ofenbaha kao i za nekadašnje i sadašnje članove. Prijemu su prisustvovali poslanici u gradskoj kupštini Martin Vilhelm (SPD), Paul Gerhard Vais (FDP), Ida Todisko (SPD), Brigita Koenen (Zeleni), Andre Vait (SPD) i Kai Šmit (Zeleni), Ursula Rihter (Zeleni), kao i predstavnici grada Ofenbafa Simone Lehner, Pia Kraft, Valtraud Šefer. Bili su prisutni i Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu, Nenad Milojević, vojni ataše Srbije u Berlinu, Miodrag Stojković, predsednik Centralnog saveta Srba Hesen, Dušan Vidaković, predsednik kompanije Nidda Verlag
, izdavača “Vesti” i mnogi drugi predstavnici srpske zajednice.

Prvi ansambl SKC

Zahvalnice zaslužnima

Goran Tomić, predsednik SKC, na prijemu je uručio zahvalnice za izuzetno zalaganje najzaslužnijim članovima i imenovao počasne članove kluba koji su doprineli da se ovo udruženje održi punih 45 godina.

Počasni članovi i dobitnici zahvalnica SKC

– Poznajem ovo društvo od osnivanja kada su bili Frankfurterštrase 63. Tada smo osnovali jednu žensku organizaciju, a na spratu ispod je bio tadašnji Jugoslovenski centar koji je vremenom prerastao u Srpski kulturni centar. Sećam se da su u istoj zgradi bili i turski i grčki klubovi. Drago mi je da se ovaj klub održao i još više napredovao i da nije zaboravio stare članove jer su svi oni pomagali dobrovoljno da se klub održi sve ove godine – rekla nam je Brigita Koenen iz partije Zeleni.

C grupa SKC

Drugi dan proslave obeležen je kulturno-umetničkim programom u hali ” Vili Brant” u Milhajmu kod Ofenbaha. Uz šest folkornih grupa SKC, od najmlađih folkloraša do veterana i prvog ansabala u prgramu su učestvovali Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Republike Srbije “Stanislav Binički” i KUD “Branko Radičević” iz Beške u Sremu.

FOLKLOR U KRVI: Veterani SKC

Program je otvoren himnom “Bože pravde” u izvođenju UAMORS “Stanislav Binički” i malim koncertom ovog ansambla koji je oduševio sve u punoj hali, a naizmenični nastupi folklornog ansambla Branko Radičević iz Beške i SKC, ukupno devet folklornih grupa, praćeni su velikim aplauzima publike. Svi ansambli nastupili su uz muzičku pratnju etno-orkestra “Braća Martić” iz Novog Sada.

Goran Tomić, vidno zadovoljan, smatra da je priređen program koji će pamtiti svi koji su učestvovali i svi koji su videli ovaj spektakularan događaj.

– Naš SKC je učestvovao sa ukupno 136 aktivnih igrača starosti od dve godine, pa do prvog ansambla kao i 28 igrača našeg plus plus seniorskog ansambla. Veoma smo ponosni na sve naše igrače, a posebno na veterane koji su nam pokazali da kad folklor jednom uđe u krv, ne izlazi nikada. Zahvalni smo vojnom orkestru “Stanislav Binički” i gostima iz Beške kao i svim članovima SKC koji su danima radili na pripremi ovog spektakla. Zahvaljujemo u ime onih koji su bili ovde pre nas, a ovakav rad ostavljamo u amanet onima koji će doći u SKC – navodi Tomić.

GOSTI IZ BEŠKE: Drugi ansambl KUD “Branko Radičević”

Ojačano prijateljstvo

Aleksandar Erdeš, predsednik KUD “Branko Radičević”, ističe da su im prijatelji iz SKC sa kojima sarađuju već 10 godina priredili predivan doček.

Puna sala u Milhajmu

– Prijatelji smo već odavno i sve je proteklo u najboljem redu. Smešteni smo kod članova SKC što još više produbljuje prijateljstva među folklorašima koja ostaju zauvek. Večeras je sve bilo savršeno. Bilo je mnogo emocija i videlo se da je publika sve propratila sa neverovatnom pozitivnom energijom. Planiramo dalju saradnju i već na leto će SKC biti gosti kod nas i nastavićemo saradnju dokle to bude moglo.

USREĆILI BABU I DEDU: Unuci i ćerka Radmile i Momira Rakite

Predsednik SKC je zadovoljan i velikom posetom, a u publici su među ostalima bili Branko Radovanović, generalni konzul Srbije, Aleksandar Damjanac, konzul BiH u Frankfurtu, predsednici i predstavnici klubova, Saša Ćelić, KHD Kolo, Ljubiša Torlaković, predsednik Srbije iz Noj Izenburga, Draženka Prtljaga, SD Dunav iz Hohajma na Majni, Miodrag Stojković predsednika CŠH i predstavnici FK Tempo.

Među najsrećnijim u publici su bili Radmila i Momir Rakita iz Bad Nauhama.

– Ja sam najsrećniji čovek na svetu. U programu je učestvovalo četvoro naših unučadi, Kosta, Elena, Tereza, Luka i ćerka Nataša i na tome im puno zahvaljujem. Ja nisamo igra u folkloru, ali sam vodio klub 30 godina i tako omogućio Radmili i deci da budu deo srpskog folklora i tradicije. Sada igraju i unuci i nema srećnijih od supruge Radmile i mene.

PONOSNI: Radmila i Momir Rakita

Posle kulturno-umetničkog programa usledilo je opštenarodno veselje uz trubački orkestar Veseli Vranjanci i Svit bend iz Kragujevca.

Jani prijao aplauz

U folkloru nije igrala Daliborka Despotović, Šapčanka iz Ofenbaha, ali je njena ćerka Jana talenat za igru nasledila od mame.

Daliborka, Jana i Lazar Despotović

– Igram u B grupi SKC, a gledali su me mama Daliborka i brat Lazar. Dugo smo se pripremali za ovaj veliki folklorni koncert, ali se isplatilo jer smo dobili veliki aplauz od publike – kaže nam Jana, a mama dodaje:

– Jana igra od četvrte godine u Šapcu, a kada smo stigli u Ofenbah sama je tražila da dođe u SKC i nastavi sa folklorom. Aktivna je i voli da igra, na šta sama takođe ponosna.

Gledali buduću snajku

Miljana Stepanović , članica folklornog ansambla SKC, verovatno je imala najveću podršku u publici i to od Valentine Stepanović i četvoro članova porodice Andrejević, Klaudije, Predraga, Milana i Branka. Klaudija nam je itkrila da će joj Miljana biti snajka.

Porodice Andrejević i Stepanović

– Uz buduću snajku Miljanu, posebno smo gledali i Anastasiju Davidović, moju rođaku. Šta da vam kažem, super su igrale i obe su bile najlepše. Svi su bili fantastični, od najmlađih pa do najstarijih. Gosti iz Beške su takođe bili odlični, a vojni orkestar je stvarno probudio jake emocije na početku programa.

Čestitika komšijama

– Kao predsednik KHD Kolo mogu da kažem da su naše komšje iz Ofenbaha priredile veliki događaj za celu srpsku zajednicu iz ovog dela Nemačke. Čestitam im na uspehu i želim još mnogo rođendana i ovakvih proslava. Organizacija je bila na visokom nivou, a publika je bila zadovoljna kao i svi učesnici programa što i jeste cilj ovakvih okupljanja – rekao nam je Saša Ćelić koji je najavio proslavu u martu sledeće godine kada će KHD Kolo slaviti 30 godina postojanja i rada.

Robert Dragađi, Branimir Mitrović, Tanja i Saša Ćelić i Ljubiša Torlaković

Postali još veći klub

Među dobitnicima zvanja počasni član je i Slobodan Miletić, nekadašnji predsednik Centra i umetnički rukovodilac:

POČASNI ČLAN: Slobodan Miletić

– Meni je, pre svega, drago da Centar postoji i da radi. Vidim da su u SKC sve nekadašnja deca koja su svojevremeno učila kod mene folklor, a danas dovode svoju decu da igraju. Proširuju se i rade na veliko. I mi smo tada bili veliki klub, a danas mi je drago da je SKC postao centar gde mladi i dalje dolaze.

Uzajamno poštovanje

Žarka Lovre i Dragan Isajlović su dobili zahvalnice, ali su i doneli poklon za 45. rođendan SKC.

DONELI TORTU: Žarka Lovre i Dragan Isailović

– Zahvalni smo veoma za zahvalnice, ali kao što je to običaj kod nas, mi smo doneli poklon za rođendan, tortu. Nešto više od pet godina smo članovi i naša ćerka Milica igra u folkloru. Ovaj prijem danas je lep gest i dokaz da se SKC brine o svojim nekadašnjim i sadašnjim članovima kao što se i članovi brinu o svom klubu. To je uzajamno poštovanje može samo da doprineše da se svi još više zbližimo i budemo još jači, rekao nam je Dragan, a Žarka je dodala:

Veselje posle zvaničnog dela programa

– Ponosni smo kao Srbi da postojimo 45 godina i da naša deca, ovde rođena, kroz klubove znaju odakle potiču i čuvaju naš identitet. Torta je, inače, naručena iz Kelna i stigla je baš na vreme.