Vesti
Radost pobednika: ANIP Oro iz Pariza

Novi Sad će 27. i 28. maja biti domaćin najveće i najznačajnije kulturne manifestacije srpske dijaspore – Evropske smotre srpskog foklora.

Jubilarna, 25. evropska smotra održava se pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, a uz pomoć grada Novog Sada organizuje je Asocijacija srpskog folklora dijaspore naslednica Saveta evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu koji je ustanovljen daleke 1995. godine u Ofenbahu u Nemačkoj.

U takmičarskom delu dvodnevne manifestacije učestvovaće 37 društava iz sedam evropskih zemalja, a u revijalnom će se pojaviti još pet društava iz okoline Novog Sada i jedno društvo iz Nemačke.

Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklore Švajcarske ističe da je svima srce puno što je “velika folklorna porodica” ponovo na okupu i da je sve spremno da za spektakl.

– Većina društava će doći u Novi Sad već u petak uveče i od tada će ovaj grad biti “dijaspora u malom”. Doduše, ovogodišnja smotra će po broju učesnika biti manja u odnosu na prethodne, ali smo ipak srećni zato što smo nakon nekoliko godina izolacije i neigranja izazvanih pandemijom kovid-19 ipak uspeli da okupimo ovoliki broj društava. Ne zaboravimo da je poslednja Smotra održana 2019. godine u Beogradu i da je već sledeće godine došlo do svetskog lokdauna koji je svima promenio planove. Deca su se uželela ne samo takmičenja, već i druženja sa svojim vršnjacima, a posebno što će se sve odvijati u otadžbini. Svi oni, ma koja da su generacija naše dijaspore, od kojih su većina tamo i rođena, imaju neopisivu potrebu i radost da pokažu svojoj matici koliko predano čuvaju svoje korene, kulturu i tradiciju – ističe Milenković.

Jubilarna Evropska smotra srpskog folklora dijaspore održava se u Velikoj dvorani Sportskog i poslovnog centra Vojvodine u Novom Sadu, a ulaz je besplatan.

Bezbednost na prvom mestu

Nakon nemilih događaja koji su potresli Srbiju, organizatori Evropske smotre uveravaju da su učinili sve kako bi svim učesnicima obezbedili maksimalnu bezbednost.

– O našem trošku smo angažovali i privatno obezbeđenje koje će brinuti o sigurnosti svih učesnika, ali sam uveren da će sve proći u najboljem mogućem redu i da ti ljudi neće imati posla.

Sa poslednje Evropske smotre iz 2019: Predsednik kompanije NIDDA Verlag Dušan Vidaković predaje “Šumadinca” pobedničkoj ekipi iz Francuske

Učesnici

Prvi će u subotu nastupiti AKUD Mladost iz Temišvara sa koreografijom Ivanjsko cveće, a slede SKD Novo Mesto iz Novog Mesta sa Igre Bele krajine, SZ Izvor Novi Izenburg sa igrama iz okoline Niša, KUD “Nikola Tesla” iz Lucerna sa Kraj češma momi igraja, igrama iz okoline Krive Palanke, SHD Morava Štutgart sa igrama iz Kosovskog Pomoravlja, SKUD Vidovdan iz Ljubljane sa narodnim igrama iz valjevskog kraja, KUD “Vuk Stefanović Karadžić” iz Roršaha sa koreografijom Malka moma cveće brala, KSZS Salcburg iz Salcburga sa igrama iz Bosilegradskog krajišta, Kud Opanak iz Salcburga sa Biljeni petak, običajima iz Brusnika, SKC Sindelfingen iz Sindelfingena sa pesmama i igrama iz Crne Trave, KUD “Karađorđe” iz Berna sa koreografijom “Miloljube, Mikane, marš na Drinu”, UA SKD Zavičaj Klagenfurt i “Nikola Tesla” Vilah sa Čudo golemo, od trojica kolo, igrama i pesmama iz okoline Bujanovca, KUD Kolo iz Badena sa Iz Banju ide, KUD Ras iz Lucerna sa Dukatići zvekeću, KUD Banat iz Deske sa Orački bal, SSKUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha sa Đurđevdan u Pasjanu, SKD Sloga iz Nove Gorice sa igrama iz Kosovskog Pomoravlja.

Takmičarski program u nedelju počinje ANIP Oro iz Pariza sa Nunta in Isakovo, a slede KSD Bambi iz Beča sa Oro trupa na sred sela, KHD Kolo iz Frankfurta sa Što mi je merak, KUD ćSveti Sava” iz Cuga sa Čugur mi Čuka, SKC Ofenbah iz Ofenbaha sa Mama će mi kupi svileno maramče, SFD Homolje iz Gosaua sa Kumanovska žetva, KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua sa A ja đavo pa ga malo diram, Srpski centar Štutgart sa Ženi se Lazo, KUD Biseri iz Drensija sa Bilo jednom u Crnoj Travi, KUD Mladost iz Leobersdorfa sa Evo nama Đurđevdana, KUD Borac iz Solingena sa Izlezi Đurđo na pendžere, KUD Zavičaj iz Vintertura sa Šta se čuje iza brega, SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča sa Alaski san, KUD Zlatni opanak iz Berlina sa Uz polje ide devojka, KUD Jedinstvo iz Beča sa Napi mi se gosti mori, KUD Kolo iz Esena sa koreografijom Pa ne mogu nane da mu nađem manu, SKUD Taban iz Budimpešte sa igrama i pesmama iz Crnorečja, a poslednji nastupaju SKUD “Vuk Stefanović Karadžić” iz Šenenverda sa pesmama i igrama iz Kumanovskog polja.