Vesti
Zahvalni dobrotvorima: Hido Muratović sa porodicom Šabanović

Ganuta teškim životom Milana i Eve Milanović iz zabitog Žunjevića na planini Rogozni, a posebno njihove ćerkice Marije, učenice prvog razreda osnovne škole, naša čitateljka Danijela iz Minhena, rodom iz okoline Blaca, poslala je ovoj porodici paket pun raznih lepih stvari i slatkiša za malu Maru. Prilikom preuzimanja poklona u našem novopazarskom dopisništvu Mara i njeni roditelji su se čuli sa dobrotvorkom iz Minhena kojoj su rekli da žive u trošnoj kućici, da im je šporet dotrajao, da nemaju električni šporet, frižider i televizor i da maštaju o kupatilu.

Svaka čast!

– Dobili smo lepe stvari i sve u broj odgovaraju našoj ćerkici, hvala mnogo dobrotvorki Danijeli. Pokazala je koliko je veliki čovek, Bog neka je čuva i sreća prati na svakom koraku. Sve je spakovano sa mnogo ljubavi. Za sve je trebalo dosta vremena i truda, svaka joj čast – ističe Marina majka Eva.

Naglašava da bi njena porodica možda bolje živela da je negde bliže gradu, možda bi imali i neki posao, ali da ona i Milan nemaju snage da napuste Rogoznu i krenu u neizvesnost, iako na opusteloj planini sa koje su svi otišli, nemaju od čega dinar da zarade.

Tokom razgovora sa dobrotvorkom iz Minhena porodica Milanović dobila je još jednu lepu vest i obećanje. Dobrotvorka je rekla da će im uskoro poslati televizor i električni šporet, što će “Vesti” svakako zabeležiti.

– Čitaoci “Vesti” pomažu nam sedam godina. Kupovali su nam namirnice, odeću, obuću, školski pribor, pomogli su nam da kupimo kravu, konja, zaprežna kola, motornu testeru. Da ove pomoći nije bilo ne znam kako bismo opstali u bespuću, daleko od grada. Hvala svima do neba! – poručuje Milan Milanović.

Prva pomoć u pravi čas

Samo nekoliko dana nakon našeg teksta o porodici Šabanović iz Tutina, kojoj zbog bolesti i sirotinje socijalni radnici umalo nisu uzeli petoro dece, prva pomoć stigla je od humanitarca i našeg saradnika Hida Muratovića. On je Šabanovićima odneo namirnice, odeću i obuću u vrednosti od 100 evra, uz obećanje da će uskoro doći sa još većom donacijom. Još 200 evra ovoj porodici stiglo je i od našeg čitaoca Armina Klimente iz Nemačke. Nekoliko dobrotvora iz Nemačke, Austrije, Novog Pazara i Tutina zvalo je porodicu i raspitivalo se kako može da im pomogne.

– Hvala na pomoći, hvala dobrim ljudima što nas zovu, raspituju se za nas i pomažu nam, hvala “Vestima” što su u dijasporu pustile priču o našim mukama. Nama je svaki dinar zlata vredan, jer nemamo od čega da platimo kiriju, pa nam uvek, kao mač iznad glava, preti opasnost da ostanemo na ulici, što smo nekoliko puta i doživljavali. Sada ćemo jedno vreme biti spokojni, kiriju ćemo regulisati do polovine leta, a biće, nadam se, i za hranu – priča glava porodice Ibrahim Šabanović, radnik tutinske Čistoće, koji sa teško bolesnom suprugom Muneverom i petoro dece jedna preživljava na hladnom Pešteru.

Čekaju odluku opštine

Naša priča o porodici Šabanović, koju su preneli i brojni sandžački portali, nije ostala bez odjeka u Tutinu gde, manje-više, svi znaju za Ibrahimove i Muneverine muke. Postoje dobri izgledi da opština Tutin na jednoj od narednih sednica Šabanovićima dodeli dva-tri ara placa, a možda i pomogne oko izgradnje kuće.

– Čekaćemo odluku opštine, pa ako Šabanovići dobiju plac, sigurno ćemo krenuti u ozbiljniju akciju zbrinjavanja ove porodice. Naravno, pozvaćemo i sve dobrotvore iz dijaspore da se priključe. Do tada, pozivamo sve dobre ljude da šalju pomoć Ibrahimu, Muneveri i njihovoj deci, jer Ibrahim otplaćuje raniji dug za kiriju (po odluci suda) i nema gotovo nikakva primanja, a samo za lekove, struju i ishranu porodici je mesečno potrebno i po nekoliko stotina evra – naglašava Hido Muratović.